be quiet! випустила лінійку «корпусів-акваріумів» Light Base

be quiet! анонсувала надходження у продаж лінійки комп'ютерних корпусів Light Base. До неї увійшли моделі Light Base 900 та Light Base 600, які вендор демонстрував на виставці Computex 2024. Вони належать до класу так званих «акваріумів» з передньою та бічною стінкою із загартованого скла, а знімні ніжки дають змогу використовувати корпуси в декількох орієнтаціях.

be quiet! Light Base

Головна відмінність між вищезгаданими корпусами криється в габаритах. У моделі be quiet! Light Base 600 вони становлять 450x350x455 мм, а у Light Base 900 — 532x344x484 мм. Перший корпус вміщує материнські плати формату ATX, тоді як другий дасть змогу зібрати систему на базі плати типорозміру E-ATX. З докладними характеристиками новинок можна ознайомитися на сайті виробника.

be quiet! Light Base

Серед особливостей вендор зазначає смугу з ARGB-світлодіодів у фронтальній частині, двокамерну конструкцію і підтримку материнських плат із роз'ємами на тильному боці, на кшталт ASUS BTF, MSI Project Zero та Gigabyte Project Stealth. У деяких комплектаціях Light Base 600/900 оснащені чотирма вентиляторами серії Light Wings, відрізнити їх можна за позначкою «LX/FX».

be quiet! Light Base

В Європі корпуси be quiet! Light Base з'являться в середині жовтня. Модель Light Base 600 коштуватиме €140-185 залежно від кольору і комплектації, а Light Base 900 обійдеться в 170-230 євро.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

AMD вже розпочала роботу над Ryzen 5 9600X3D з технологією 3D V-Cache

Схоже, що лінійка процесорів AMD Ryzen 9000X3D буде представлена чотирма моделями. Від неофіційних джерел надійшла інформація, що «червоні» вже узялися до роботи над Ryzen 5 9600X3D. Він стане наймолодшим процесором Zen 5 з додатковим L3-кешем.

Ryzen 5 9600X3D

У недалекому майбутньому компанія випустить моделі Ryzen 7 9800X3D, Ryzen 9 9900X3D та Ryzen 9 9950X3D, причому цього разу AMD повинна почати з релізу 8-ядерного процесора. Старт продажів Ryzen 7 9800X3D, за чутками, відбудеться вже наприкінці наступного місяця, тоді як 12- і 16-ядерні CPU вийдуть на початку 2025 року.

Що стосується Ryzen 5 9600X3D, то 6-ядерні процесори з 3D V-Cache компанія AMD зазвичай випускає пізніше за інших. Зокрема, так було з Ryzen 5 5600X3D і Ryzen 5 7600X3D. Останній надійшов у продаж лише кілька тижнів тому, тоді як старші чипи Ryzen 7000X3D вийшли ще минулого року. Ймовірно, Ryzen 5 9600X3D теж затримається.

Ryzen 5 9600X3D

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Intel підготувала ще одне оновлення мікрокоду для розв'язання проблеми нестабільності CPU Raptor Lake

Корпорація Intel продовжує працювати над розв'язанням проблеми нестабільної роботи старших процесорів Core 13-/14-го покоління (Raptor Lake) для настільних ПК. Минулого місяця чипмейкер випустив оновлення мікрокоду, покликане убезпечити працездатні CPU Raptor Lake-S (Refresh). Тепер стало відомо про вихід свіжої версії, прошивки UEFI на її основі стануть доступні найближчим часом.

Intel Core

Нагадаємо, що нестабільну роботу процесорів Core 13-/14-го покоління Intel пов'язує із завищеною робочою напругою. Виправити це якраз покликані оновлення мікрокоду. Однак слід мати на увазі, що вони є радше профілактичним заходом, покликаним убезпечити повністю працездатні процесори. У разі, якщо CPU Raptor Lake-S (Refresh) вже демонструє нестабільність роботи, власникові слід звернутися в службу підтримки Intel для заміни проблемного процесора.

Мікрокод версії 0x12B містить виправлення, які допоможуть запобігти завищенню напруги процесора в режимі простою або під час виконання легких завдань. Intel уже надала його OEM-партнерам і виробникам материнських плат для підготовки свіжих прошивок UEFI. Вони стануть доступні для завантаження найближчими тижнями.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Intel показала процесор Clearwater Forest без кришки — це перший чип на техпроцесі Intel 18A

Днями Intel офіційно представила мобільні процесори Core Ultra 200V (Lunar Lake) та серверні чипи Xeon 6900P (Granite Rapids). Але для компанії основні надії пов'язані з майбутнім поколінням Xeon Clearwater Forest, яке перше перейде на техпроцес Intel 18A (ангстрем). І нещодавно Intel продемонструвала перші живі зразки цих процесорів на своєму заході Enterprise Tech Tour у Портленді.

Intel Clearwater Forest 18A

Журналістам показали «голий» чип Clearwater Forest без теплорозподільної кришки, що дає змогу оцінити, наскільки це складний і великий процесор. Він складається з трьох процесорних чиплетів по 96 ядер, тобто всього Xeon цієї серії отримають до 288 ядер на архітектурі Darkmont Core. З боків розташовані два блоки IO. Такий «монстр» має забезпечити проривну продуктивність у сегменті центрів обробки даних. А запущені вони будуть у 2025 році.

Intel Clearwater Forest 18A

Раніше цього місяця Intel оголосила про скасування Intel 20A, вирішено було всі сили зосередити на техпроцесі Intel 18A. Для компанії перехід на 18A дуже важливий, оскільки дасть змогу обігнати конкурентів в освоєнні нових технологічних норм і поверне довіру до напівпровідникового підрозділу Intel Foundry, який після реструктуризації виділено в окрему компанію. І демонструючи живі зразки, Intel натякає, що поки все йде за планом і без затримок.

Intel Clearwater Forest 18A

Найближчим часом AMD представить нове покоління серверних процесорів EPYC Turin на архітектурі Zen 5, які виробляються за технологією 3 нм на заводах TSMC. З виходом Clearwater Forest процесорний гігант має вийти в лідери індустрії. Зараз все поставлено на запуск цієї технології. Якщо компанія зуміє запустити економічно вигідне виробництво чипів за техпроцесом Intel 18A і забезпечить великі обсяги виробництва, то Intel Foundry зможе залучити багато сторонніх клієнтів.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

GreedFall II: The Dying World вийшла в дочасному доступі та отримує погані відгуки

Рольова гра GreedFall II від французької студії Spiders стартувала в дочасному доступі Steam. Це приквел, який розповідає про події за три роки до сюжету оригінальної GreedFall. Також нам покажуть погляд на ігровий всесвіт з іншого ракурсу, адже ми гратимемо за тубільця з острова Тір-Фраді, якого насильно відвезли на Стародавній континент.

GreedFall II: The Dying World

Зараз у грі доступний початок основного квесту, три регіони для дослідження і шість компаньйонів. Протягом осені обіцяють додати ще одну локацію, розширити основний квест та додати побічні, а також багато інших нововведень. Оновлення для гри виходитимуть до релізу фінальної версії у 2025 році. І поки що гра явно в сирому вигляді, навіть за мірками дочасного доступу.

У GreedFall II: The Dying World змішані відгуки та рейтинг у Steam менш як 54%. Дуже багато нарікань на технічні недоробки — від застрявання в текстурах до проблем зі звуком, маркерами та елементами бойової системи. Сама бойова система стала більш тактичною, ближче до Dragon Age, але більш незграбною і повільною. При цьому напарники не завжди слухаються команд, і загалом тут багато недоробок. Тому бої гравцям поки не подобаються. І сам старт не можна назвати успішним, за перші два дні піковий онлайн склав 375 одночасних гравців.

Зазначимо, що незадовго до релізу співробітники Spiders вирішили оголосити страйк і вимагати у видавця Nacon поліпшення умов праці. Серед проблем згадувалася низька оплата праці, висока плинність кадрів та неефективне управління. Раніше команда вже висувала подібні вимоги, але керівництво їх проігнорувало. У вересні працівникам вдалося домогтися підвищення зарплати. Але загалом ситуація вказує на серйозні проблеми всередині колективу, що навряд чи сприятиме виробничому процесу. Тож не факт, що Spiders реалізує всі плани в зазначені терміни та доведе гру до релізу в належному стані.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Meta представила автономну VR-гарнітуру Quest 3S

Компанія Meta підготувала до випуску автономну гарнітуру віртуальної реальності Quest 3S. Вона являє собою дещо спрощену версію Quest 3, продажі якої розпочали минулої осені, але й коштує помітно дешевше. Рекомендована ціна пристрою починається з 300-доларової позначки, тоді як за повноцінну Quest 3 доведеться викласти від $500.

Meta Quest 3S

Головною відмінністю Meta Quest 3S стала роздільна здатність. Вона становить 1832x1920 пікселів для кожного ока, тоді як у Quest 3 цей показник дорівнює 2064x2208 пікселів на кожне око. У новинки також трохи менші кути огляду, зате максимальна частота оновлення, як і раніше, становить 120 Гц. Гарнітура Quest 3S також позбавлена датчика глибини на фронтальній панелі.

Meta Quest 3S

З іншого боку, «начинка» Meta Quest 3S повністю успадкована від попередниці. В основі VR-гарнітури лежить однокристальна система Qualcomm Snapdragon XR2 Gen2 з вісьмома гігабайтами оперативної пам'яті, а обсяг вбудованого сховища дорівнює 128 або 256 гігабайтам. Іншою приємною особливістю Quest 3S став час роботи від акумулятора: виробник заявляє до 2,5 години проти 2,2 години у звичайної Quest 3.

Meta Quest 3S

Рекомендована ціна Meta Quest 3S становить $300 за варіант зі 128-гігабайтним сховищем та $400 за 256-гігабайтну версію.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Через рік Konami додала в Metal Gear Solid: Master Collection Vol.1 на PC підтримку високої роздільної здатності, клавіатури та миші

Рік тому вийшла велика збірка класичних ігор серії Metal Gear, до якої увійшли Metal Gear Solid, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty та Metal Gear Solid 3: Snake Eater з усіма доповненнями. Перевидання, зокрема, продається на PC, але слабо адаптоване під цю платформу. В ігор не було налаштувань роздільної здатності та нормальної підтримки клавіатури з мишею для управління. Але Konami це нарешті виправила, через якихось 11 місяців після релізу!

Metal Gear Solid: Master Collection Vol.1

Для комп'ютерної версії вийшло спеціальне оновлення до версії 2.0.0 з безліччю покращень для Metal Gear Solid 2 та Metal Gear Solid 3. В ігри додано режим Adjusted Mode з максимальною роздільною здатністю для вашого екрана, плюс користувацькі налаштування роздільної здатності та навіть додано підтримку масштабування. З'явилася можливість збільшити роздільну здатність відеороликів. Додано повноцінну підтримку клавіатури та миші, включно з налаштуваннями чутливості миші. Очевидно, що це базові речі, які необхідні для комфортного ігрового процесу на PC, але реалізовано їх було тільки зараз, раніше користувачі могли регулювати роздільну здатність тільки за допомогою модів.

Серед інших змін згадується підтримка карток і значків Steam, а також виправлення дрібних проблем.

Перша частина залишилася без покращень, хоча технічно вона застаріла більше всіх і зараз має просто огидний вигляд.

Джерело:
IGN

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Samsung випускає NVMe-накопичувачі 990 EVO Plus із підтримкою PCIe 4.0 x4 та PCIe 5.0 x2

В асортименті Samsung з'явилася нова лінійка твердотілих накопичувачів — 990 EVO Plus. Це покращений варіант SSD 990 EVO, випущених на початку року. Як і попередники, новинки здатні працювати в режимах PCI-E 4.0 x4 або PCI-E 5.0 x2, але разом з цим забезпечують більш високі швидкісні показники. Південнокорейський гігант заявляє про приріст до 50%.

Samsung 990 EVO Plus

В основі NVMe-накопичувачів Samsung 990 EVO Plus лежать мікросхеми V-NAND 8-го покоління з трьома бітами на комірку (TLC) і 5-нм контролер власної розробки корейців без зовнішнього буфера DRAM. Для новинок заявлені швидкості послідовного читання до 7250 Мбайт/с і запису до 6300 Мбайт/с, а також максимальна швидкодія в районі 1050 тис./1400 тис. IOPS (читання/запис). Решта параметрів зібрана в таблиці.

Samsung 990 EVO Plus

Що стосується рекомендованої ціни, то в закордонних магазинах терабайтна версія Samsung 990 EVO Plus обійдеться щонайменше в $110, а за моделі місткістю 2 і 4 ТБ доведеться викласти від 185 і 345 доларів відповідно.

Джерело:
Samsung

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Чутки: процесор Ryzen 7 9800X3D вийде наприкінці жовтня

У Мережі з'явилася свіжа інформація щодо процесорів AMD Ryzen 9000X3D з технологією 3D V-Cache. Вона надійшла від неофіційних джерел, тому рекомендуємо ставитися до неї зі здоровим скептицизмом. Стверджується, що перший процесор Zen 5 з додатковим L3-кешем дебютує вже восени. Це буде Ryzen 7 9800X3D, якому уготована роль найкращого CPU для ігрових комп'ютерів.

Ryzen

До продажу AMD Ryzen 7 9800X3D має надійти наприкінці наступного місяця, тобто незабаром після того, як Intel випустить платформу LGA1851 та настільні процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake-S). Специфікації новинки не повідомляються, але, найімовірніше, вона отримає вісім ядер Zen 5 і сумарно 96 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, що забезпечить їй відмінну ігрову швидкодію. Використовувати новий CPU можна буде з платами AM5 після оновлення прошивки UEFI.

Разом з тим моделі Ryzen 9 9900X3D і Ryzen 9 9950X3D вийдуть не раніше початку 2025 року. Минулого разу AMD почала з релізу 12- і 16-ядерних процесорів, й поки важко сказати, що саме підштовхнуло її змінити стратегію. Хоч би що там було, залишається дочекатися офіційних подробиць.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 63)

Assassin's Creed Shadows відклали на лютий 2025 року

Компанія Ubisoft офіційно оголосила про затримку релізу Assassin's Creed Shadows. Причиною стали погані фінансові показники та провальний запуск Star Wars Outlaws. У амбітної гри по «Зоряним війнам» низькі продажі та не дуже гарні відгуки. Це вже призвело до падіння акцій компанії. Тепер Ubisoft хоче покращити Assassin's Creed Shadows і додатково відполірувати гру.

Assassin's Creed Shadows

В офіційній заяві про перенесення сказано, що це важливий і амбітний проєкт. Розробники дійшли думки, що йому потрібне додаткове шліфування для кращого ігрового досвіду та покращення деяких функцій. Тому гру перенесли на 14 лютого. При цьому вона вийде одночасно для всіх покупців, буде скасовано ранній доступ для дорогих видань. Також гра з першого дня продаватиметься в сервісі Steam. Це серйозна зміна політики Ubisoft, адже раніше компанія всі важливі ігри намагалася спочатку просувати через свій власний сервіс. У Steam загляне і згадана Star Wars Outlaws, її випустять на цьому майданчику 21 листопада поточного року. Можна припустити, що незабаром Ubisoft почне випускати всі свої ігри відразу в Steam.

Зазначимо, що лютий 2025 року обіцяє бути гарячим. На цей місяць уже заплановано багато великих ігрових релізів — Avowed, Civilization VII, Kingdom Come Deliverance 2 і Monster Hunter Wilds.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Прототип Intel Arc Battlemage на чипі G21 протестовано в Geekbench

У базі даних бенчмарка Geekbench «засвітився» прототип графічного прискорювача нового покоління Intel Arc Battlemage. Це, імовірно, відеокарта середнього рівня на базі чипа G21, яка поки визначається як пристрій Intel Xe Graphics RI.

Intel Arc Battlemage G21

У графічного чипа 20 блоків Xe2 (160 обчислювальних потокових ядер) при високій робочій частоті 2850 МГц. На борту відеокарти 12 гігабайтів пам'яті, яка працює на 192-бітній шині.

Intel Arc Battlemage G21

Intel Arc Battlemage протестовано в тесті OpenCL, де його результат склав 97943 балів. Середній результат GeForce RTX 4060 становить 101908 балів, а в Arc A770 це 106419 балів. Тобто новачок незначно поступається конкуренту свого класу і старій моделі Intel Alchemist. Зазначимо, що Arc A770 базується на чипі з 32 Xe-блоками та оснащується 16 гігабайтами пам'яті.

Intel Arc Battlemage G21

Це хороший прогрес безпосередньо для відеокарт Intel. І це результат раннього інженерного зразка, до релізу виробник може змінити характеристики, покращити  програмну підтримку і «вичавити» ще більше зі свого продукту. Можливо топові рішення сімейства Arc Battlemage зможуть скласти конкуренцію GeForce RTX 4070. За чутками старші моделі отримають чип із 32 блоками Xe2 та 16 гігабайтів пам'яті на шині 256 біт.

Анонс Intel Arc Battlemage може відбутися наприкінці поточного року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 13)