Noctua випустила NF-A14x25 G2 — 140-мм вентилятор нового покоління

Австрійський виробник систем охолодження Noctua повідомив про надходження до продажу 140-мм вентилятора нового покоління — NF-A14x25 G2. Він виготовляється з рідкокристалічного полімеру Sterrox LCP, використовує фірмовий підшипник SSO2 й примітний зазором між лопатями та рамкою всього 0,7 мм. Розробка нової «вертушки» зайняла майже десять років.

Noctua NF-A14x25 G2

«Після майже десятирічної дослідницької роботи ми пишаємося значним підвищенням продуктивності, якого нам вдалося досягти у цьому вентиляторі, — розповідає голова Noctua Роланд Моссіг (Roland Mossig). — NF-A14x25 G2 на сьогодні є нашим найдосконалішим вентилятором, і ми впевнені, що значне покращення співвідношення продуктивності до рівня шуму матиме важливе значення для наших клієнтів».

Noctua NF-A14x25 G2

Noctua NF-A14x25 G2 пропонується в стандартній версії PWM (до 1500 об/хв) й тихохідній LS-PWM (до 800 об/хв), а також у наборі Sx2-PP (до 1500 об/хв) для push-pull конфігурацій. До нього увійшли дві «вертушки», швидкість обертання яких відрізняється на ~25 об/хв. Як зазначає виробник, це зроблено, щоб «уникнути періодичного гудіння або інших небажаних явищ акустичної взаємодії».

В Європі вентилятори Noctua NF-A14x25 G2 можна придбати за такими цінами:

  • NF-A14x25 G2 PWM: €39,9;
  • NF-A14x25 G2 PWM Sx2-PP: €76,9;
  • NF-A14x25 G2 LS-PWM: €39,9.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Процесор Intel Core Ultra 9 285 c TDP 65 Вт протестовано в Geekbench

У базі даних Geekbench 6 «засвітився» новий десктопний процесор Intel Core Ultra 9 285 сімейства Arrow Lake. Згідно з ранніми чутками, на першому етапі в продаж надійде п'ять CPU цього покоління в рамках K-серії. А вже у 2025 році буде випущено прості моделі для масового споживача зі зниженим TDP 65 Вт і 35 Вт.

Intel Core Ultra 9 285

І тепер є результати одного з таких економічних процесорів старшого рівня. Core Ultra 9 285 збереже конфігурацію ядер від Core Ultra 9 285K — це 8 продуктивних ядер Lion Cove та 16 енергоефективних Skymont, тобто всього 24 потоки. Базова частота процесора 2,5 ГГц при максимальному Boost до 5,6 ГГц, обсяг кеш-пам'яті L3 36 МБ. Процесор протестовано на платі ASUS PRIME Z890-P у поєднанні з 8 ГБ пам'яті DDR5-5600.

Intel Core Ultra 9 285

В однопотоковому тесті Geekbench 6 новий процесор набрав 3081 бал, що можна порівняти з результатом флагмана Core i9-14900K. Багатопотоковий результат у 14150 балів уже не вражає, це трохи нижче показників Core i5-14600K. Але тут треба враховувати, що це ранній зразок і загальний потенціал Core Ultra 9 285 обмежений його потужністю.

Очевидно, що Core Ultra 9 285K з більшим TDP буде помітно швидшим у багатопотокових застосунках із навантаженням на всі ядра. І в продаж Core Ultra 9 285K повинні надійти вже 24 жовтня.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Вивчаємо будову однокристальної системи Qualcomm Snapdragon X

Цього року компанія Qualcomm випустила лінійку однокристальних систем Snapdragon X, покликаних скласти конкуренцію мобільним чипам Intel і AMD у ноутбуках під управлінням ОС Windows. Ця SoC виготовляється за 4-нм технологією N4P на потужностях TSMC і характеризується площею кристала близько 169,6 мм². З тим, як влаштована нова однокристальна система Qualcomm, пропонуємо ознайомитися нижче.

Snapdragon

Подробиці про будову Snapdragon X надійшли від китайських ентузіастів. На опублікованому зображенні чітко видно кілька секцій CPU-ядер Oryon з окремими блоками L2-кешу. Додамо, що спочатку вони були відомі під кодовою назвою Phoenix та розроблялися компанією Nuvia для сегмента центрів обробки даних. Qualcomm придбала Nuvia у 2021 році за $1,4 мільярда.

Qualcomm Snapdragon X

Чималу площу займає графічний блок Adreno. У топових конфігураціях Snapdragon X для нього заявляється обчислювальна потужність 4,6 Тфлопс. По краях кристала розташовані контролери оперативної пам'яті, а ось NPU-блок, на жаль, ентузіастам визначити не вдалося. Нам також пропонують поглянути на будову однокристальної системи Apple M4. Вона випускається за досконалішою 3-нм технологією TSMC N3E та має площу близько 165,9 мм².

Apple M4

Джерело:
TechPowerUp

Huawei розсилає перші зразки ШІ-чипів Ascend 910C своїм партнерам

Китайський технологічний гігант починає випробування свого нового чипа Ascend 910C для обчислень штучного інтелекту. У виробника великі плани на цей чип, і раніше була інформація, що за грубою обчислювальною потужністю його можна порівняти з Nvidia H100. Зараз Китай є одним із найбільших ринків для обчислень ШІ, але місцеві компанії обмежені в можливостях через санкції США. Офіційно в країну заборонено постачання топових прискорювачів обчислень Nvidia, і за чутками незабаром під заборону можуть потрапити навіть урізані Nvidia H20, які були спеціально розроблені для китайського ринку. У такій ситуації китайські технологічні компанії активно шукають альтернативу, і Huawei сподівається її надати.

За інформацією з китайських джерел, Huawei вже розіслав перші зразки нових чипів великим китайським компаніям для тестування і налаштування. Це перший етап на шляху до масштабного впровадження. Раніше була інформація, що постачання Ascend 910C може розпочатися вже в жовтні поточного року, а попередні замовлення сягають десятків тисяч штук.

Зазначимо, що у Huawei вже є великий досвід у створенні спеціалізованих прискорювачів ШІ та великих обчислювальних кластерів. Минуле покоління чипів Ascend 910B мало великий попит у Китаї. За даними виробника, рішення Ascend використовувалися для навчання половини з більш ніж 70 найбільших мовних моделей Китаю станом на минулий рік. Очевидно, що посилення санкційного тиску тільки зміцнить позиції Huawei на внутрішньому ринку.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Материнська плата ASUS ROG Crosshair X870E Hero допомогла оновити кілька оверклокерських рекордів

Одночасно зі стартом продажів материнських плат X870/X870E у Мережі було опубліковано не тільки огляди новинок, але й перші результати оверклокерських експериментів. Зокрема, компанія ASUS похвалилася новими рекордами, встановленими на материнській платі ROG Crosshair X870E Hero. Доречі, в Україні її можна придбати за ціною близько 32 тисяч гривень.

ROG Crosshair X870E Hero

Шведський гуру оверклокінгу Йон «elmor» Сандстрем (Jon Sandström) днями відзначився в дисципліні CPU Frequency. Йому вдалося «розкочегарити» процесор AMD Ryzen 9 9950X до частоти 7548,7 МГц. В той самий час південнокорейський майстер розгону Safedisk оновив рекорди в п'яти дисциплінах для 16-ядерних CPU: 7-Zip, Geekbench 3 Multi-core, Cinebench R20, Cinebench R23 й HWBOT x265 4K. Обидва ентузіасти для охолодження CPU Ryzen 9 9950X використовували випарники рідкого азоту.

ROG Crosshair X870E Hero

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Нові відео Death Stranding 2: On the Beach з японської презентації гри

На ігровій виставці Tokyo Games Show 2024 відбулася велика демонстрація гри Death Stranding 2: On The Beach, на якій Хідео Кодзіма особисто презентував свій новий проєкт. Також опубліковано кілька трейлерів, у яких демонструють нових персонажів.

Death Stranding 2: On the Beach

У відеороликах увагу приділено дівчатам Tomorrow, Rainy і живій ляльці Dollman, яка вміє говорити. Також ми побачимо деяких старих знайомих. Усе це супроводжується дивними діалогами та атмосферою загадковості, яка стала головною відмінною рисою Death Stranding. У другу частину додадуть незвичайний фоторежим. Його активація призводить до того, що жіночі персонажі починають активно позувати та кривлятися перед камерою. Загалом було представлено кілька нових роликів, які зібрані разом у відео нижче.

Можна констатувати, що гра виглядає ще дивнішою і божевільнішою. І щоб зрозуміти, що тут відбувається, треба буде пройти її від початку до кінця. У візуальному плані друга частина має чудовий вигляд, особливо реалістичні віртуальні актори. В основі гри власний рушій Decima Engine.

Death Stranding 2: On the Beach планують випустити 2025 року на консолях PlayStation 5 і PlayStation 5 Pro.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

G.Skill анонсувала 48-гігабайтний набір DDR5-9000 з підтримкою AMD EXPO

Офіційний реліз нових материнських плат AMD AM5 не залишився поза увагою з боку виробника модулів оперативної пам'яті G.Skill. Тайванський вендор анонсував 48-гігабайтний (2x 24 ГБ) комплект ОЗП Trident Z5 Royal Neo DDR5-9000 з підтримкою оверклокерських профілів AMD EXPO.

Trident Z5 Royal Neo DDR5

Для демонстрації можливостей нового комплекту оперативної пам'яті G.Skill використала систему на базі материнської плати ASUS ROG Crosshair X870E Hero і процесора AMD Ryzen 7 8700G. Вищезгаданий набір стабільно функціонував у режимі DDR5-9000 із формулою затримок CL44-56-56. Як підкреслює G.Skill, це заслуга не тільки самих модулів ОЗП, але й технології ASUS NitroPath DRAM.

Trident Z5 Royal Neo DDR5

Щодо ціни та термінів релізу 48-гігабайтного набору G.Skill Trident Z5 Royal Neo DDR5-9000 на цей момент інформації не надходило.

Джерело:
G.Skill

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Відбувся реліз плат AMD AM5 із чипсетами X870/X870E. Вони доступні й в Україні

Сьогодні почалися офіційні продажі материнських плат AM5, виконаних на основі наборів логіки AMD X870 та X870E. Їх вже можна придбати у великих магазинах електроніки, в тому числі українських, а в Мережі були опубліковані перші огляди. З нашим матеріалом, присвяченим моделі ASUS ROG Strix X870E-E Gaming WiFi, можна ознайомитися за посиланням.

AMD X870

Нагадаємо, офіційна презентація чипсетів AMD X870/X870E відбулася ще на виставці Computex 2024 на початку червня. Материнські плати на їхній основі з коробки підтримують CPU Ryzen 9000 (Granite Ridge), дають змогу розганяти процесор і оперативну пам'ять, можуть запропонувати бездротовий модуль Wi-Fi 7, а також підтримку інтерфейсів PCI Express 5.0 та USB4.

AMD X870

У закордонних магазинах ціни материнських плат X870/X870E починаються приблизно з 200-доларової позначки. Доступні й топові моделі, на кшталт ASUS ROG Crosshair X870E Hero, яка була оцінена в $700. Що стосується України, то асортимент у вітчизняних ритейлерів поки дещо обмежений. Але, наприклад, в інтернет-магазині Telemart ціни на нові плати починаються з 13 тисяч гривень. У таку суму обійдеться модель ASUS Prime X870-P.

Джерела:
WCCFTech
Newegg
Telemart

Обговорити в форумі (коментарів: 7)