Знайомимося з платами ASUS Z890 для настільних процесорів Intel Core Ultra

Веб-ресурс VideoCardz через власні джерела роздобув зображення материнських плат ASUS Z890 для майбутньої платформи Intel LGA1851. Офіційна презентація новинок, як раніше підтвердила Intel, відбудеться наступного четверга, 10 жовтня, але вже зараз є можливість оцінити їхнє оснащення. Доречі, плати ASUS Z890 вже були помічені в американському інтернет-магазині, який розкрив орієнтовні ціни.

ASUS Z890

Флагманським рішенням ASUS для процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) стане материнська плата ROG Maximus Z890 Extreme. Це максимально «нафарширована» модель формату E-ATX, за яку в закордонних магазинах доведеться викласти понад тисячу доларів. Ентузіастам також будуть запропоновані плати ROG Maximus Z890 Hero та Apex. Що стосується інших лінійок, то відомо про підготовку моделей ROG Strix, TUF Gaming і Prime. Ознайомитися з ними можна нижче.

ASUS Z890ASUS Z890

ASUS Z890ASUS Z890
ASUS ROG Maximus Z890 Extreme

ASUS Z890ASUS Z890
ASUS ROG Maximus Z890 Hero

ASUS Z890ASUS Z890
ASUS ROG Maximus Z890 Apex

ASUS Z890ASUS Z890
ASUS ROG Strix Z890-A Gaming WIFI

ASUS Z890ASUS Z890
ASUS ROG Strix Z890-E Gaming WIFI

ASUS Z890ASUS Z890
ASUS TUF Gaming Z890-Plus WIFI

ASUS Z890ASUS Z890
ASUS Prime Z890-P WIFI

ASUS Z890ASUS Z890
ASUS Prime Z890M-Plus WIFI CSM

AMD випустила процесори EPYC Embedded 8004 з архітектурою Zen 4c

Компанія AMD вирішила доповнити асортимент серверних процесорів лінійкою EPYC Embedded 8004 (Siena) для вбудованих систем. Нові CPU виконані на базі мікроархітектури Zen 4c, мають конструктивне виконання Socket SP6 та розраховані на використання, наприклад, у мережевому обладнанні, пристроях зі сфери периферійних обчислень і корпоративних сховищах.

AMD EPYC Embedded 8004

До лінійки AMD EPYC Embedded 8004 увійшли моделі з кількістю ядер від 12 до 64 штук (від 24 до 128 потоків). Вони отримали 6-канальний контролер оперативної DDR5-4800 з підтримкою до 1,15 Тбайт ОЗП, до 128 Мбайт L3-кешу і пропонують 96 ліній інтерфейсу PCI Express 5.0. Паспортний рівень TDP становить від 100 до 200 Вт залежно від моделі, але у клієнтів AMD буде можливість налаштувати його відповідно до потреб.

AMD EPYC Embedded 8004

Щодо рекомендованих цін процесорів AMD EPYC Embedded 8004 (Siena) на цей момент інформації не надходило. Основні параметри новинок наведено в таблиці.

AMD EPYC Embedded 8004

Джерело:
AMD

Опубліковано новий трейлер Chernobylite 2: Exclusion Zone з кадрами ігрового процесу

Польська студія The Farm 51 випустила новий геймплейний трейлер Chernobylite 2: Exclusion Zone. Це продовження непоганої гри Chernobylite 2021 року, яка робила ставку на фантастичний сюжет з елементами містики, виживання та горору. У Chernobylite 2: Exclusion Zone розробники обіцяють відкритий світ із можливістю вільного дослідження, глибоку систему крафту, управління базою та командою. Буде більше рольових елементів, навички та атрибути героя впливають на бойову ефективність і стиль розмови. Гра запропонує широкий арсенал вогнепальної зброї та просунуту бойову систему. Серйозним нововведенням стане поєднання виду від першої та від третьої особи. Також у Chernobylite 2: Exclusion Zone будуть кооперативні місії для спільного проходження.

Chernobylite 2: Exclusion Zone

У новому півторахвилинному трейлері показано дослідження атмосферних локацій, де можна побачити багато знайомих місць із Чорнобильської зони. Також демонструються битви з новим видом від третьої особи. Найяскравішим моментом є трансформація крана у великого монстра, який атакує героя.

Chernobylite 2: Exclusion Zone обіцяють випустити у 2025 році на PC, PlayStation 5 та Xbox Series X|S. Очевидно, розробники хочуть скористатися хайпом навколо S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, що може привернути увагу і до їхньої гри.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Intel підтвердила, що анонс процесорів Core Ultra 200 для настільних ПК відбудеться 10 жовтня

Корпорація Intel почала останні приготування до релізу настільної платформи LGA1851 та процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S). Відразу від кількох джерел надійшла інформація, що компанія запросила представників ЗМІ та блогерів на закриту презентацію. На ній процесорний гігант розкриє перші подробиці про десктопні CPU Core Ultra 200-ї серії, а інформацією, наданою під час брифінгу, можна буде поділитися 10 жовтня. Цього дня відбудеться офіційний анонс нової настільної платформи Intel.

Intel Core Ultra

Очікується, що десятого жовтня будуть представлені тільки оверклокерські чипи K-серії, включно з Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K(F) та Core Ultra 5 245K(F). Одночасно з цим партнери Intel анонсують перші материнські плати LGA1851, виконані на базі логіки Intel Z890. До продажу ці процесори та плати надійдуть через два тижні після анонсу — 24 жовтня. Тоді ж будуть опубліковані перші огляди новинок.

Джерела:
Tom's Hardware
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Westinghouse готується до масового виробництва малих атомних реакторів для ЦОД

Бум штучного інтелекту призвів до різкого збільшення кількості центрів обробки даних. Але нарощування обчислювальних потужностей поступово стикається з проблемою забезпечення електроенергією. Багато фахівців у сфері ШІ впевнені, що саме це стане основним фактором, який буде стримувати подальший прогрес. Великі технологічні корпорації вже розглядають варіант використання малих атомних реакторів для своїх ЦОД. Нещодавно ми писали, що Oracle отримала перші дозволи на використання подібних реакторів від регулюючих органів у США. Постачальником таких джерел живлення може стати компанія Westinghouse Electric, яка вже підготувала компактні реактори eVinci.

Westinghouse eVinci

Виробник подав усі необхідні документи та звіти з безпеки в Національний центр реакторних інновацій (NRIC) при Міністерстві енергетики США. Це важливий крок на шляху до видачі дозволів на експлуатацію цих пристроїв. Це означає, що Westinghouse готується до запуску серійного виробництва реакторів. І компанія сподівається стати піонером у цій перспективній галузі.

Мікрореактори Westinghouse eVinci розраховані на електричну потужність в п'ять мегаватів і роботу в режимі 24/7 протягом восьми років. Зовнішній корпус пристрою менший за три метри. Це спрощує його транспортування і розгортання на робочому об'єкті. Також реактор потребує мінімальної кількості  персоналу для обслуговування. Мікрореактор eVinci використовує конструкцію без рухомих частин і використовує пасивне охолодження з тепловими трубками, які заповнені лужними металами. Пристрій можна розглядати як велику батарею. Після відпрацювання ядерного палива всередині реактора Westinghouse оперативно замінить таку «батарею», мінімізуючи перебої в роботі об'єкта.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Технологія генерації кадрів AMD Fluid Motion Frames 2 вийшла у драйвері Adrenalin 24.9.1

Без зайвого галасу відбувся офіційний реліз технології генерації кадрів AMD Fluid Motion Frames (AFMF) другого покоління. Вона тепер входить до програмного пакета AMD Software: Adrenalin Edition, починаючи з випущеної напередодні версії 24.9.1. Нагадуємо, що раніше власники «червоних» відеоадаптерів могли випробувати AFMF 2 у превью-драйвері.

AFMF 2

Головна перевага AMD Fluid Motion Frames 2 над технологією FidelityFX Super Resolution 3 з генерацією кадрів є робота на рівні графічного драйвера. Це дозволяє використовувати AFMF 2 практично в будь-якій грі на базі API DirectX 11 і 12, Vulkan та OpenGL. Увімкнути її можна на системах з дискретними відеоадаптерами лінійок Radeon RX 6000 і RX 7000, а також інтегрованою графікою Radeon 700M і 800M у складі гібридних процесорів AMD.

В релізі AMD Software: Adrenalin Edition 24.9.1 компанія об'єднала всі останні нововведення своїх превью-драйверів. Зокрема, окрім AFMF 2 згадуються оптимізації для God of War Ragnarök, Frostpunk 2, Warhammer 40,000: Space Marine 2 та оновлення The Sims 4 з DirectX 11, підтримка технології AMD Radeon Boost у Final Fantasy XVI, налаштування HYPR-Tune для нових ігор та багато іншого.

Детальніша інформація про пакет драйверів AMD Software: Adrenalin Edition 24.9.1 доступна на офіційному сайті чипмейкера. Там же можна знайти посилання для його завантаження.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Розробники відклали гру The Alters на наступний рік

Польська компанія 11 Bit Studios вирішила відкласти вихід амбітної гри The Alters. Це незвичайна фантастична історія з виживанням та елементами стратегії. Сюжет розповідає історію Яна Дольські, який змушений виживати на далекій планеті, створюючи свої копії та розподіляючи між ними обов'язки. Гра запропонує менеджмент бази та систему відносин між клонами. Усе це буде прив'язано до циклів планети та видобутку ресурсів для бази.

The Alters

Спочатку вихід гри планували до кінця поточного року. Але тепер ухвалено рішення про перенесення її на перший квартал 2025 року без зазначення якихось конкретних термінів. Гра має вийти на PlayStation 5, Xbox Series X|S та PC. Президент компанії заявив, що це пов'язано з бажанням позбавити проєкт недоробок. Зазначимо, що нещодавно студія випустила стратегію Frostpunk 2, яка отримала хороші відгуки від критиків і гравців.

Початок наступного року буде насиченим, у цей період вийде багато великих ігор, серед яких Civilization 7, Assassin's Creed Shadows, Monster Hunter Wilds і Avowed. Авторам The Alters потрібно підгадати момент, щоб гру не затьмарив якийсь великий реліз.

Джерело:
Insider Gaming