Корейські компанії у сфері ШІ відмовляються від напівпровідникового виробництва Samsung на користь TSMC

Зараз у світі спостерігається справжній бум штучного інтелекту, і багато компаній намагаються випускати спеціалізовані чипи для цієї сфери. Це перспективна галузь для виробників напівпровідників, але і конкуренція між провідними чипмейкерами висока. З'явилася інформація, що низка компаній з Південної Кореї поступово відмовляється від напівпровідникового виробництва Samsung Electronics і йдуть до тайванської TSMC.

Samsung Electronics

Згадується кілька конкретних прикладів. Компанія Furiosa AI використовувала техпроцес 14 нм від Samsung для свого чипа першого покоління Warboy, але вибрала виробництво 5 нм від TSMC для чипа другого покоління Renegade. Чип Renegade представлений у серпні, а масове виробництво стартує наступного року. Він використовує швидку пам'ять HBM3 та упаковку за технологією CoWoS, яка вже добре відпрацьована TSMC.

Компанія DeepX раніше теж використовувала виробничі потужності Samsung Foundry, але тепер йде до TSMC. Їхній спеціалізований чип DX-V3 вироблятимуть на конвеєрі TSMC 12 нм. Хоча DeepX веде переговори з Samsung відносно розробки майбутнього чипа за технологією менш як 5 нм. Mobilint замовляла у Samsung виробництво чипів Eris на базі 14 нм, а нове покоління Regulus вже випускається на потужностях TSMC за технологією 12 нм.

Усе це відбувається на тлі постійних новин відносно проблем з передовою технологією 3 нм від Samsung. І загалом TSMC за останній час сильно зміцнила свої позиції, збільшивши відрив від Samsung. Згідно з даними Trend Force, у другому кварталі цього року на TSMC припадало 62,3% світового напівпровідникового виробництва, а частка Samsung Electronics становила лише 11,5% від світового ринку.

Джерело:
ZDNet

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Мобільна GeForce RTX 5090 отримає 24 ГБ пам'яті та шину 256 біт

Компанія Nvidia ще не представила нове покоління відеокарт Blackwell, і поки навіть не ясно, чи анонсують новинки до кінця року. Хоча в Мережі активно ходять чутки відносно характеристик GeForce RTX 5090/5080. Тепер з'явилися чутки про мобільну версію GeForce RTX 5090. Блогер Moore's Law Is Dead опублікував відео зі своїми даними та інсайдами щодо GeForce RTX 5090 для ноутбуків.

Nvidia GeForce RTX Laptop

В основі мобільної версії буде чип GB203, який також буде використовуватися в десктопній GeForce RTX 5080. Шина пам'яті у такої відеокарти складе 256 біт, обсяг пам'яті 24 гігабайти. Щоб отримати таке поєднання, будуть потрібні нові модулі GDDR7 по 3 ГБ. По суті GeForce RTX 5090 Laptop буде аналогом настільної GeForce RTX 5080. До виходу мобільної версії GeForce RTX 5090 у першому кварталі 2025 року Nvidia може анонсувати GeForce RTX 5080 із 16 ГБ відеопам'яті.

Зазначимо, що відносно десктопної GeForce RTX 5080 були чутки про можливий вихід відеокарти у двох варіантах — спочатку випустять версію з 16 ГБ пам'яті на шині 256 біт, а пізніше версію з 24 ГБ пам'яті на базі нових модулів по 3 ГБ.

Джерело:
Notebookcheck

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Ремейк Silent Hill 2 отримує високі оцінки в перших оглядах

Наближається дата виходу Silent Hill 2 Remake — переосмислення легендарного горору Konami. Нова версія створювалася студією Bloober Team на сучасному рушії Unreal Engine 5. Гра отримала не тільки нову графіку, а й нову бойову систему, оновлені головоломки та інші зміни в ігровому процесі. Гравці зможуть зануритися в похмурий світ Тихого Пагорба вже через кілька днів, але журналісти традиційно можуть спробувати гру раніше за інших. Японське видання Famitsu вже виставило свою оцінку грі — 35 балів із 40, що дуже багато. Також з'явилася рецензія від IGN, де грі поставили 8 балів із 10

Silent Hill 2 Remake

Усі рецензенти хвалять нову графіку і те, як Bloober Team змогла відтворити атмосферу оригінальної гри з новими технологіями. Це стосується як візуального дизайну, так і роботи зі звуком. Також відзначають хорошу бойову систему і загадки. Головоломки значно переробили, і від цього вони стали тільки цікавішими. Кожна головоломка має три рівні складності, як і в оригінальній грі. На думку IGN, деякі з них тепер навіть занадто складні. Сильно переробили битви з босами, тепер ці сутички цікавіші та напруженіші. На перше проходження гри знадобиться від 16 до 18 годин, що більше, ніж було потрібно на проходження оригіналу. Це пов'язано з інтенсивнішими битвами й загадками. Також у грі доступно вісім кінцівок і режим New Game+.

Загалом ремейк є відполірованою версією оригіналу, де згладжені всі шорсткості та грубі елементи. Тому Silent Hill 2 все ще заслуговує на звання однієї з найжахливіших ігор у жанрі survival horror.

Також надійшли позитивні рецензії від інших видань. Зараз у Silent Hill 2 Remake рейтинг на Metacritic становить 87 балів зі 100.

Гра виходить уже 8 жовтня на PlayStation 5 і PC. В українському Steam стандартне видання можна купити за 1315 грн, а Deluxe-версія коштує 1475 грн. Покупці дорогої версії зможуть грати на два дні раніше за інших. Також усі, хто оформить попереднє замовлення, отримають маску собаки як бонус.

Джерела:
IGN
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Intel оцінила флагманський процесор Xeon 6980P майже у $18 тисяч

Під час офіційної презентації серверних процесорів Xeon 6900P (Granite Ridge) корпорація Intel вирішила не оголошувати рекомендовані ціни нових CPU. Але через тиждень вони все-таки були опубліковані на офіційному сайті чипмейкера. Цілком очікувано, що за CPU Granite Ridge клієнтам Intel доведеться викласти не одну тисячу доларів.

Xeon 6900P

Зокрема, флагманський Intel Xeon 6980P (128 ядер/256 потоків) був оцінений процесорним гігантом у 17 800 доларів. Це помітно більше, ніж AMD просить за EPYC 9654 ($11 805 на момент релізу) покоління Genoa/Zen 4 з 96 ядрами/192 потоками. Інформація про вартість інших процесорів лінійки Intel Xeon 6900P зібрана в таблиці.

Xeon 6900P

Варто додати, що «червоні» вже цього місяця мають представити нове покоління серверних чипів. На десяте жовтня AMD запланувала презентацію процесорів EPYC 5-го покоління, відомих під кодовим ім'ям Turin. За попередньою інформацією, звичайні CPU Turin зможуть запропонувати до 128 ядер Zen 5, а сімейство Turin Dense очолять 192-ядерні процесори Zen 5c.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Оголошено системні вимоги Sid Meier's Civilization VII: від Core i3 та GeForce GTX 1050

Видавництво 2K і студія Firaxis Games оприлюднили системні вимоги покрокової стратегії Sid Meier's Civilization VII. Офіційний реліз проєкту заплановано на лютий наступного року. В українському Steam оформити попереднє замовлення на гру можна за ціною від 2999 гривень.

Sid Meier’s Civilization VII

Згідно з наданою інформацією, для запуску Sid Meier's Civilization VII не обов'язково мати потужний комп'ютер. Для мінімальних налаштувань графіки буде достатньо процесора Intel Core i3-10100 або AMD Ryzen 3 1200, 8 ГБ оперативної пам'яті та відеокарти рівня GeForce GTX 1050, Radeon RX 460 або Arc A380. Така конфігурація забезпечить 30 fps у роздільній здатності 1080p.

У рекомендованих згадуються процесори Core i5-10400 і Ryzen 5 3600X разом із відеокартами GeForce RTX 2060, Radeon RX 6600 і Arc A750. Ну а щоб повною мірою насолодитися Sid Meier's Civilization VII розробники радять обзавестися комп'ютером на базі Core i7-14700F або Ryzen 9 5950X з дискретною графікою Radeon RX 4070 або Radeon RX 7800 XT.

Sid Meier’s Civilization VII

Джерело:
CivGame

Обговорити в форумі (коментарів: 12)