Фото дня: кристали у складі процесорів AMD Ryzen 9000 на архітектурі Zen 5

Завдяки старанням кількох ентузіастів, зокрема «кремнієвого папараці» з псевдонімом OC_Burner (Fritzchens Fritz), з'явилася можливість вивчити будову кристалів у складі процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge). Нові CPU базуються на мікроархітектурі Zen 5, підтримуються материнськими платами AM5 та стали доступні для покупки цього літа.

AMD Zen 5

Під кришкою процесорів AMD Granite Ridge знаходяться один або два чиплети CCD з вісьмома ядрами Zen 5 у кожному та мікросхема введення-виведення IOD. Вона була повністю успадкована від CPU Ryzen 7000 (Raphael), тому найбільший інтерес представляє кристал CCD з новими x86-ядрами. Для його виготовлення, нагадаємо, використовується 4-нм конвеєр TSMC.

AMD Zen 5

Надані зображення дають змогу поглянути, як влаштована нова мікросхема CCD і обчислювальне ядро Zen 5. Зокрема, площа ядра дещо зросла порівняно з Zen 4 (5-нм). Це серед іншого наслідок оновлення блоку, що відповідає за роботу з числами з плаваючою крапкою, в архітектурі Zen 5. Його виконавчі пристрої навчилися працювати із 512-бітними векторними регістрами.

AMD Zen 5
Чиплет CCD

AMD Zen 5
Ядро Zen 5

Мікросхема IOD, як було сказано вище, успадкована від процесорів минулого покоління. Вона містить 128-розрядний контролер пам'яті DDR5-5600, вбудовану графіку RDNA 2-го покоління на два блоки Compute Units, контролери PCI Express 5.0 та інших інтерфейсів.

AMD Zen 5
Мікросхема IOD

Джерело:
Guru3D

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

The First Descendant скоро отримає оновлення на честь Гелловіна

Влітку в Steam стартувала корейська гра The First Descendant, де симпатичні дівчата в кіберкостюмах знищують орди ворогів. Загалом це черговий лутер-шутер із прокачуванням, яких і так занадто багато на PC. Гравці називають The First Descendant блідою копією Warframe і відзначають загальну одноманітність корейського проєкту. При цьому The First Descendant мала певний успіх на старті й зараз зберігає стабільну аудиторію близько 20 тисяч гравців на день.

Головною перевагою гри є привабливі персонажі. Цього явно не вистачає в західних іграх такого жанру, досить згадати нещодавній провал Concord з дуже дивними героями. Розробники з Nexon чудово вловили свою головну перевагу і розвивають її. Днями вийшов трейлер чергового оновлення, де презентують скін для героїні Freyna, демонструючи всі її переваги з найкращих ракурсів. Також показали перестрілки та нові скіни на честь Гелловіна.

Це оновлення вийде 10 жовтня в рамках планового розвитку гри в першому сезоні. Сама гра поширюється за схемою free-to-play і доступна в Steam абсолютно безплатно.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Intel Core Ultra 9 285K посів перше місце в однопотоковому рейтингу PassMark

Напередодні офіційного анонсу процесор Core Ultra 9 285K — майбутній настільний флагман Intel — відзначився в базі тестового пакета PassMark. Офіційна презентація новинки має відбутися вже в четвер, 10 жовтня. У продаж нові десктопні CPU Core та материнські плати до них надійдуть ближче до кінця цього місяця.

Intel Core Ultra 9 285K поєднує вісім P-ядер Lion Cove і шістнадцять E-ядер Skymont. Для «великих» ядер чипмейкер заявляє 14% приріст показника IPC (числа виконуваних за такт інструкцій) відносно Redwood Cove у складі CPU Meteor Lake. Це загалом підтверджують результати випробувань в однопотоковому тесті PassMark, де попри меншу тактову частоту (до 5,7 ГГц), новий процесор виявився на 8% швидшим за Core i9-14900KS (до 6,2 ГГц) і на 11% порівняно з Core i9-14900K (до 6,0 ГГц).

З іншого боку, підтримка технології Hyper-Threading забезпечує актуальним чипам перевагу за багатопотоковою швидкодією. Наприклад, 24-ядерний/32-потоковий Core i9-14900K набирає приблизно на 20% більше балів у багатоядерному тесті PassMark, ніж майбутній флагман Core Ultra 9 285K з 24 ядрам/24 потоками. Хай там що, більше інформації про продуктивність настільних Core Ultra 200 стане доступно найближчими днями.

Джерело:
ComputerBase

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Китай заявляє про прорив у кремнієвій фотоніці

На тлі санкційного тиску в Піднебесній активно посилюють внутрішні розробки та фінансують нові дослідницькі проєкти для досягнення самодостатності в стратегічному виробництві чипів. Так чи інакше, всі кремнієві технології створення чипів упруться в певні технологічні рамки. І наступний етап технологічного розвитку має забезпечити кремнієва фотоніка, яка об'єднає кремнієві обчислювальні пристрої з оптичною системою передачі сигналів для високої швидкості обміну даними та мінімізації затримок. Цей напрямок розвивається вже багато років, але основною проблемою залишається проблема інтеграції різних компонентів.

China Silicon Photonics

Тепер китайські вчені кажуть, що їм вдалося зробити значний прорив. Лабораторія JFS у місті Ухань, головна національна база досліджень у галузі фотоніки, змогла запустити лазерне джерело світла, інтегроване в кремнієвий чип. Це перший крок до самостійного освоєння нової сфери оптоелектронних чипів. Але від лабораторного прототипу до масового виробництва може пройти дуже багато часу.

Лабораторія JFS заснована 2021 року й отримала державне фінансування на свої дослідження в розмірі 8,2 млрд юанів (1,2 млрд доларів США). Це один із провідних технологічних центрів Китаю. І загалом країна зараз активно вкладається в дослідження та розробки. Цього року технологічний гігант Huawei запустив Lianqiu Lake R&D Center, який обійшовся компанії в 1,4 мільярда, а працювати в ньому будуть 35 тисяч учених і фахівців. Проте поки що Китай відстає від решти світу в технологіях виробництва напівпровідникових чипів, оскільки в країну заборонено постачання обладнання для передової EUV-літографії.

Джерела:
Wccftech
South China Morning Post

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Assassin's Creed Mirage цього місяця вийде в Steam

Торішня гра Assassin's Creed Mirage незабаром стане доступна покупцям у сервісі Steam. Заява про це з'явилася в офіційних соцмережах Assassin's Creed. Ubisoft уже пропонує додавати гру в бажане на офіційній сторінці Steam. Ця гра є останньою частиною відомої серії. Події Mirage відбуваються в середньовічному Багдаді, а сюжет розповідає історію становлення асасина Басіма, який також є одним із персонажів Valhalla.

Assassin’s Creed Mirage

Assassin's Creed Mirage можна назвати останньою великою грою Ubisoft з хорошими оцінками від критиків і гравців. Наступні Avatar: Frontiers of Pandora та Star Wars Outlaws були не настільки вдалими — їхні продажі вочевидь не задовольнили видавця, тому Avatar через пів року вийшла у Steam, а Outlaws з'явиться на цьому майданчику в листопаді. Поступово Ubisoft відмовляється від ексклюзивності своїх ігор, і в майбутньому почне їх одночасно випускати в Ubisoft Store і Steam. Першим проєктом, який одночасно стартує на всіх майданчиках, стане гра Assassin's Creed Shadows — нещодавно її перенесли на 15 лютого.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)