AMD Radeon PRO V710: однослотовий Navi 32 для Microsoft Azure

Графічний процесор AMD Navi 32 знайшов застосування в хмарному відеоадаптері Radeon PRO V710. Ця модель стане ексклюзивом платформи Microsoft Azure. Як сфери застосування новинки вказуються Desktop-as-a-Service, Workstation-as-a-Service, хмарний геймінг та завдання з галузі штучного інтелекту.

Radeon PRO V710

AMD Radeon PRO V710 використовує конфігурацію Navi 32 з 54 блоками Compute Units (або 3456 потоковими процесорами), 54 мегабайтами Infinity Cache й 224-бітною шиною пам'яті, через яку GPU взаємодіє з 28 гігабайтами GDDR6. Для новинки заявлена обчислювальна потужність 27,65 Тфлопс в операціях FP32 та пропускна здатність пам'яті 448 Гбайт/с.

Radeon PRO V710

Показник Total Board Power у Radeon PRO V710 становить 158 Вт, а додаткове джерело живлення підключається через 8-контактний роз'єм. Іншою цікавою особливістю новинки стало однослотове виконання. Система охолодження представлена радіатором, який буде обдуватися вентиляторами серверних стійок. У ролі інтерфейсу підключення виступає PCIe 4.0 x16.

Radeon PRO V710

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Patriot випустила NVMe-накопичувачі Viper PV573 з підтримкою PCIe 5.0 й активним охолодженням

Patriot Memory підготувала до релізу лінійку NVMe-накопичувачів Viper PV573. Вона представлена пристроями місткістю 2 і 4 ТБ, виконаними у форматі M.2 2280, з підтримкою інтерфейсу PCI Express 5.0 x4. Однією з особливостей новинок стала активна система охолодження, що складається з алюмінієвого радіатора і невеликого вентилятора. З огляду на енергоспоживання до 13 Вт, вона буде дуже доречною.

Viper PV573

В основі твердотілих накопичувачів Viper PV573 лежить платформа Innogrit IG5666 із зовнішнім буфером DRAM (2 або 4 ГБ DDR4) та 232-шарові мікросхеми пам'яті 3D NAND TLC. Для нових SSD виробник заявляє максимальні швидкості читання до 14 Гбайт/с і запису до 12 Гбайт/с, а також швидкодію до 2 млн/1,65 млн IOPS (читання/запис). Показник TBW (Total Bytes Written) становить 1500 або 3000 Тбайт залежно від моделі.

Viper PV573

Рекомендовані ціни NVMe-накопичувачів Patriot Viper PV573 будуть оголошені пізніше. Пристрої супроводжуються п'ятирічною гарантією виробника.

Джерело:
Patriot Memory

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Флагманський процесор Intel Core Ultra 9 285K не принесе приросту ігрової швидкодії

У Мережі продовжують з'являтися слайди з майбутньої презентації настільних процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для платформи LGA1851. Ми вже розповідали, який приріст IPC (числа виконуваних за такт інструкцій) забезпечить перехід на нові архітектури x86-ядер. Тепер з'явилася інформація про ігрову продуктивність CPU Arrow Lake-S.

Core Ultra

Intel визнає, що нові процесори не принесуть надбавки ігрової швидкодії щодо прямих попередників. У середньому Core Ultra 9 285K забезпечить приблизно ту саму частоту кадрів, що і Core i9-14900K. З іншого боку, новий десктопний флагман Intel має менші «апетити», завдяки чому енергоспоживання всієї системи знизиться на показник до 165 Вт.

Core Ultra

Процесорний гігант також порівнює Core Ultra 9 285K з рішеннями конкурента. Зокрема, Intel не упустила можливості заявити про перевагу новинки над AMD Ryzen 9 7950X3D у синтетичних бенчмарках, тоді як в іграх ситуація, судячи з усього, буде не на користь «синіх». Що стосується Ryzen 9 9950X, то Core Ultra 9 285K виступає приблизно на одному рівні з топовим CPU Zen 5. Заміри швидкодії проводилися з увімкненою функцією Intel APO.

Core UltraCore Ultra

На жаль, зробити однозначні висновки про продуктивність Core Ultra 9 285K поки не вдасться. Визначити переможця в новій сутичці між Intel та AMD можна буде тільки після виходу незалежних оглядів. Вони будуть опубліковані ближче до релізу CPU Arrow Lake-S, який заплановано на другу половину жовтня.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Super Flower випустила серію «золотих» блоків живлення Leadex III ATX 3.1

Компанія Super Flower повідомила про надходження до продажу лінійки блоків живлення Leadex III ATX 3.1. До неї увійшли моделі номіналом 650, 750, 850, 1000 й 1300 Вт. Усі вони, як неважко зрозуміти з назви, відповідають вимогам стандарту ATX 3.1 та оснащені (12+4)-контактним роз'ємом живлення 12V-2x6 для потужних відеокарт.

Super Flower

Серед особливостей БЖ Leadex III ATX 3.1 компанія відзначає конденсатори японського виробництва, високу стабільність напруг, всілякі системи захисту (OCP/OVP/UVP/OPP/OTP/SCP) та сертифікацію 80 Plus Gold. Активне охолодження блоків живлення забезпечує 140-мм вентилятор на гідродинамічному підшипнику, який вимикається за невисокого навантаження.

Super Flower

У заокеанських магазинах блоки живлення Super Flower Leadex III ATX 3.1 можна придбати за рекомендованою ціною від 120 до 190 доларів залежно від номіналу.

Джерело:
Super Flower

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Intel заявляє 9% збільшення IPC для P-ядер та 32% для E-ядер у складі настільних Core Ultra 200

Офіційний анонс десктопних процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для платформи LGA1851 відбудеться всього за пару днів. Напередодні цієї події в Мережі вже почали з'являтися матеріали з майбутньої презентації. Один зі слайдів розповідає, який приріст IPC (числа виконуваних за такт інструкцій) принесуть нові архітектури x86-ядер.

Core Ultra 200

У процесорах Intel Arrow Lake використовуються P-ядра з архітектурою Lion Cove та E-ядра Skymont. Для перших чипмейкер заявляє 9% надбавку IPC щодо ядер Raptor Cove у складі настільних процесорів Raptor Lake (Refresh). Водночас в енергоефективних ядер Skymont показник IPC зросте відразу на 32% щодо E-ядер Gracemont.

Core Ultra 200

На іншому слайді Intel порівнює продуктивність флагманського Core Ultra 9 285K у декількох синтетичних бенчмарках. Для нього чипмейкер заявляє в середньому на 8% кращу однопотокову продуктивність відносно Core i9-14900K, а у порівнянні з AMD Ryzen 9 9950X перевага новинки становить 4%. Більше інформації про швидкодію CPU Arrow Lake-S з'явиться найближчим часом.

Core Ultra 200

Джерело:
HXL

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Особисті статки Дженсена Хуанга дають йому змогу купити компанію Intel

Не є таємницею, що компанія Nvidia зараз перебуває на вершині успіху. Бум штучного інтелекту забезпечив рекордне зростання акцій. У якийсь момент Nvidia навіть була найдорожчою публічною компанією за обсягом капіталізації, і зараз продовжує протиборство з Apple за перше місце. Разом із цим зростали й особисті доходи Дженсена Хуанга, беззмінного керівника зеленої корпорації. Його особисті статки нині оцінюють у 109 мільярдів доларів. І це більше, ніж актуальна вартість компанії Intel з усіма її виробництвами, яку оцінюють у $96 мільярдів.

Jensen Huang

Теоретично Дженсен Хуанг міг би легко купити конкурента, якби поставив собі таку мету. Звичайно, він ніколи не озвучував такі наміри. Але подібний дисбаланс між провідними технологічними компаніями навіть вселяє деяке занепокоєння.

Intel переживає важкі часи й найгірший фінансовий період за 50 років. Після обвалу вартості акцій у серпні, компанія втратила близько $30 мільярдів капіталізації. Керівництво вирішило провести масштабну реструктуризацію, яка передбачає продаж деяких активів, згортання планів з будівництва заводів у Європі та виділення напівпровідникового виробництва в окрему компанію.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

У розробці продовження Alien: Isolation

Десять років тому вийшла гра Alien: Isolation, яка стала знаковим представником жанру жахів і продемонструвала педантичний підхід до відтворення атмосфери оригінального кінофільму. Гра не була дуже успішною, але її люблять фанати всесвіту Чужих. Багато хто вже не сподівався на продовження, але воно буде. На честь ювілею гри креативний директор Alien: Isolation випустив повідомлення, в якому подякував фанатам гри за підтримку. Він назвав Alien: Isolation проєктом мрії від команди, яка хотіла втілити його в життя. А наприкінці повідомлення підтвердив роботу над повноцінним сиквелом всередині студії Creative Assembly.

Проєкт на ранній стадії розробки. Тому жодних деталей і подробиць про гру немає. Ну і про якісь терміни релізу поки говорити безглуздо. Але той факт, що над продовженням працюють автори першої частини, вселяє надії на відмінний результат.

Зазначимо, що зараз у Steam на гру і DLC діють знижки. Ви можете купити повний набір Alien: Isolation Collection на 85% дешевше стандартної вартості.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Голова Nvidia виступить із доповіддю на виставці CES 2025. Очікується анонс нових GeForce RTX

У першій половині січня відбудеться виставка CES 2025, на якій на нас чекає чимало цікавих анонсів зі світу комп'ютерного «заліза» та споживчої електроніки. Великі компанії вже почали готуватися до цієї події. Зокрема, на наступній CES з доповіддю виступить генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг. Про це стало відомо завдяки організаторам виставки.

Хуанг

Виступ пана Хуанга заплановано на так званий «нульовий» день виставки, шосте січня. «Зелені» поки що не розкривають, чому саме буде присвячена доповідь голови компанії. Однак закордонні колеги впевнені, що він розповість про нові технології штучного інтелекту, а також про наступне покоління ігрових відеокарт GeForce RTX.

Цілком можливо, що на CES 2025 компанія представить моделі GeForce RTX 5080 і RTX 5090, які можуть надійти в продаж через лічені тижні після цього. Також не можна виключати, що в рамках виставки відбудеться дебют мобільних відеоадаптерів GeForce RTX 50-ї серії. Хай там як, нові продукти Nvidia точно презентує.

Джерела:
CES
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Intel Core Ultra 9 285K: що під кришкою флагмана платформи LGA1851?

Попри те, що офіційний анонс процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для настільних ПК відбудеться тільки в четвер, ентузіастам вже вдалося зазирнути під кришку одного з нових CPU. Нижче можна ознайомитися з флагманською моделлю Core Ultra 9 285K зі знятим теплорозподільником.

Arrow Lake

У процесорах Arrow Lake корпорація Intel застосувала багаточипове компонування. На опублікованому зображенні чітко видно кілька кристалів, з яких складається Core Ultra 9 285K. Використано окремі чиплети (або «плитки» за класифікацією Intel) з x86-ядрами, графічним блоком, модулями SoC і I/O. Усі вони, за попередньою інформацією, виготовляються на потужностях TSMC. Нагадаємо, що раніше Intel вирішила пропустити техпроцес 20A, який планувалося використовувати для випуску CPU Arrow Lake.

Arrow LakeArrow Lake
Будова процесорів Intel Arrow Lake. Джерела Jaykihn та Moore’s Law is Dead

Більше подробиць про настільні процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) та материнські плати LGA1851 стане відомо цього четверга, 10 жовтня. У продаж новинки мають надійти до кінця поточного місяця.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)