Intel випустить мобільні процесори Arrow Lake у першому кварталі 2025-го

Корпорація Intel також поділилася планами щодо розширення асортименту мобільних процесорів. У першому кварталі 2025-го чипмейкер планує випустити CPU Arrow Lake для ноутбуків. Вони будуть представлені в лінійках Core Ultra 200H та Core Ultra 200HX. Нагадаємо, що раніше Intel випустила серію Core Ultra 200V (Lunar Lake), створену з прицілом на максимальну енергоефективність.

Arrow Lake

Intel Core Ultra 200HX (Arrow Lake-HX), грубо кажучи, є десктопними CPU Arrow Lake-S у конструктивному виконанні BGA. Вони запропонують до 24 ядер (8P+16E) і мають практично той самий набір ліній PCI Express, портів і роз'ємів, що й аналоги для настільних ПК. Сферою застосування процесорів Arrow Lake-HX стануть топові ігрові ноутбуки та мобільні робочі станції. Водночас Core Ultra 200H (Arrow Lake-H), за попередньою інформацією, зможуть запропонувати до 14 ядер (6P+8E).

Arrow LakeArrow Lake

Загалом, як зазначає Intel, нові процесори мають принести 30% підвищення енергоефективності щодо минулого покоління. Також згадується покращений механізм Thread Director, підтримка Modern Standby, окремий NPU-блок для прискорення ШІ-застосунків, вбудована графіка XE-LPG та контролер Thunderbolt 4. Більше подробиць про мобільні CPU Arrow Lake, як було зазначено вище, стане відомо в наступному кварталі.

Джерело:
VideoCardz

Microsoft Azure стане першою хмарною платформою на серверах Nvidia Blackwell

Компанія Microsoft оголосила, що її хмарна платформа Azure першою у світі перейде на продуктивні ШІ-сервери Blackwell від Nvidia. Тобто платформа Azure AI першою запропонує клієнтам передові обчислювальні можливості чипів Blackwell B200 для завдань зі сфери штучного інтелекту, віртуальних машин та інших сервісів.

Також Microsoft продемонструвала, який вигляд має такий сервер. Це кастомне рішення, а не готовий сервер GB200 NVL72, підготовлений Nvidia. Це стійка з кількома прискорювачами Blackwell B200 та великий охолоджувальний блок у правій частині. Тут реалізована система рідинного охолодження зі складною системою розподілу рідини та величезним радіатором. При цьому охолоджувальний блок у правій частині кадру може використовуватися для декількох обчислювальних стійок.

Точна кількість чипів Blackwell у показаному сервері не уточнюється. Графічні чипи Blackwell B200 є найпотужнішим спеціалізованим рішенням для ШІ. Вони оснащені 192 ГБ пам'яті HBM3e, а енергоспоживання одного пристрою наближається до кіловата. Вони були представлені ще навесні, але масове постачання та впровадження починаються зараз.

Джерело:
Wccftech

Core Ultra 200: зустрічаємо нове покоління десктопних процесорів Intel

Сьогодні корпорація Intel анонсує нову десктопну платформу. До її складу увійдуть процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) та материнські плати з сокетом LGA1851, виконані на базі чипсетів 800-ї серії. Офіційна презентація має відбутися за кілька годин, але відповідні матеріали, що розповідають про головні особливості новинок, вже опинилися у вільному доступі.

Intel Core Ultra 200

У настільних процесорах Intel Core Ultra 200-ї серії використовуються P-ядра з архітектурою Lion Cove та E-ядра Skymont, для яких чипмейкер заявляє відповідно 9% та 32% збільшення IPC (кількості виконуваних за такт інструкцій) відносно ядер у складі CPU Raptor Lake. Цьому серед іншого сприяло збільшення обсягу і пропускної здатності кеш-пам'яті. Ще одна особливість — відсутність підтримки Hyper-Threading в обох видів ядер.

Intel Core Ultra 200
Intel Core Ultra 200Intel Core Ultra 200Intel Core Ultra 200

Іншим важливим нововведенням став графічний модуль Xe-LP. Він містить до чотирьох Xe-ядер і має повноцінну підтримку DirectX 12 Ultimate, щоправда, на ААА-геймніг із високими налаштуваннями розраховувати не варто. Від відеоадаптерів Arc Alchemist був успадкований блок Xe Media Engine та підтримка інструкцій DP4a, необхідних для технології масштабування Intel XeSS.

Intel Core Ultra 200Intel Core Ultra 200

Вбудована графіка, як розповідає Intel, забезпечує 8 TOPS обчислювальної потужності для ШІ-застосунків. В арсеналі процесорів Arrow Lake-S також є окремий NPU-блок продуктивністю 13 TOPS. Звертаємо увагу, що це суттєво менше, ніж пропонують мобільні CPU Lunar Lake (до 48 TOPS) і не відповідає вимогам Microsoft Copilot+ PC.

Intel Core Ultra 200Intel Core Ultra 200

За традицією Intel почне з релізу оверклокерських моделей K-серії: Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K(F) та Core Ultra 5 245K(F). Флагман виконаний за формулою 8+16, пропонуючи 24 ядра/24 потоки. В офіційних тестах чипмейкер акцентує на високій однопотоковій продуктивності та підвищенні енергоефективності. Зменшення енергоспоживання також сприяло поліпшенню температурного режиму.

Intel Core Ultra 200Intel Core Ultra 200
Intel Core Ultra 200Intel Core Ultra 200

Результати ігрових бенчмарків дещо розчаровують. Судячи з офіційних тестів, окрім менших «апетитів» флагманський Core Ultra 9 285K не запропонує власникам Intel Core i9-14900K вагомих причин для апгрейду. Хоч би що там було, однозначні висновки можна буде зробити тільки після публікації незалежних оглядів.

Intel Core Ultra 200Intel Core Ultra 200

Разом із новими процесорами дебютують материнські плати LGA1851. Першими для купівлі стануть доступні моделі на топовому чипсеті Intel Z890, їхні рекомендовані ціни починатимуться з 200-доларової позначки. Серед особливостей платформи можна виділити підтримку ОЗП тільки стандарту DDR5 і 20 ліній PCI Express 5.0, тобто майбутні власники матимуть можливість використання відеокарти та NVMe-накопичувача з високошвидкісним інтерфейсом.

Intel Core Ultra 200

Старт продажів перших процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) та материнських плат LGA1851/Z890 заплановано на 24 жовтня. Ближче до цього часу в Мережі стануть доступні перші огляди новинок.

Intel Core Ultra 200

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Гра Unknown 9: Awakening виходить із підтримкою технологій AMD

Цього місяця відбудеться реліз пригодницького екшену Unknown 9: Awakening від Reflector Entertainmen і Bandai Namco. Головна героїня — Харуна з Індії, яка є обраною і має здатність переміщатися в якісь суміжний вимір. Зв'язок із цим виміром забезпечує героїні надприродні сили, даючи змогу контролювати чужий розум, ухилятися від куль і вражати ворогів тіньовою енергією. Головну роль тут виконала Аня Чалотра, знайома за роллю Йеннефер у серіалі «Відьмак» від Netflix.

Unknown 9: Awakening

Заявлено, що гра підтримуватиме низку технологій AMD. Це дозволяє сподіватися на хорошу оптимізацію під графічні рішення червоної компанії. У спеціальному трейлері нам показали тіні з трасуванням променів і розширені налаштування графіки. Буде підтримка масштабування AMD FidelityFX Super Resolution і технологія зниження затримок AMD Anti-Lag.

Реліз Unknown 9: Awakening заплановано на 18 жовтня. У Steam вказані попередні системні вимоги, згідно з якими для Full HD грі потрібен процесор із 6 ядрами (12 потоків), 16 гігабайтів пам'яті, відеокарта рівня Radeon RX 5700 XT та 55 ГБ вільного місця на SSD для встановлення. Крім PC гра також виходить на консолях PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S та Xbox One.

Nvidia скорочує виробництво GeForce RTX 4060 Ti на користь мобільних рішень

У рамках підготовки до релізу відеокарт GeForce RTX 50-ї серії корпорація Nvidia вже почала згортати виробництво актуальних моделей. Першими «на пенсію» було вирішено відправити флагманські GeForce RTX 4090(D), а наступного місяця аналогічна доля чекає і на GeForce RTX 4080 Super. Однак це не єдині відеокарти GeForce RTX 40-ї серії, які незабаром можуть виявитися дефіцитним продуктом.

GeForce RTX 4060 Ti

Від азійських джерел надійшла інформація, що цього місяця Nvidia вирішила скоротити постачання графічних процесорів AD106 для GeForce RTX 4060 Ti. Замість десктопної відеокарти вони будуть використані в мобільних 3D-прискорювачах. Це відбувається на тлі майбутніх розпродажів з нагоди «Дня холостяків» або 11.11. Очікується, що в цей період продажі ігрових ноутбуків із «зеленими» відеоадаптерами істотно зростуть, тому виробництво GeForce RTX 4060 Ti було скорочено на користь мобільних рішень.

Скорочення поставок графічних процесорів для GeForce RTX 4060 Ti може призвести до обмеженої доступності та стрибків роздрібних цін. Це тим більш імовірно, що останнім часом GeForce RTX 4060 (Ti) мають чималу популярність серед геймерів, про що свідчить статистика Steam. Хороша новина в тому, що це тимчасове явище, і незабаром постачання GPU буде відновлено.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Samsung запустить виробництво за 2-нм технологією у першому кварталі 2025 року

Samsung Electronics прискорює роботу над запуском виробничих потужностей для випуску напівпровідникових чипів за технологією 2 нм. Уже почалося встановлення передового літографічного обладнання для виробничих ліній на заводі S3 у Хвасоні. Це виробництво зможе випускати 7 тисяч пластин щомісяця вже в першому кварталі наступного року. Також триває підготовка виробничої лінії 1,4 нм на заводі в Пхьонтеку, у планах запуск виробництва в другій половині наступного року. А до кінця року Samsung хоче перевести всі лінії 3 нм, що залишилися на заводі S3, на випуск пластин 2 нм.

Samsung Electronics

Також компанія переводить завод Pyeongtaek Fab 4 виключно на випуск DRAM. Скорочується виробництво за технологією 4 нм. Усе це є частиною стратегії з поступового переходу на виробництво 2 нм. При цьому варто зазначити, що в Мережі багато чуток відносно проблем з новим техпроцесом Samsung, але, ймовірно, інженери компанії поступово їх долають. Раніше компанія вирішила перенести запуск нового заводу в Техасі через проблеми з техпроцесом 2 нм. У початкових планах запуск американського заводу мав відбутися вже поточного року, але тепер пишуть, що навіть повний монтаж обладнання перенесли на 2026 рік. Ймовірно, Samsung почне масове виробництво 2 нм на власних корейських заводах для кращого контролю якості та технології.

Зараз Samsung відчуває сильний тиск з боку TSMC, і частка корейського виробника на ринку напівпровідників скоротилася до 11,5%. Нещодавно ми писали, що навіть деякі корейські компанії, які проєктують спеціалізовані чипи ШІ, йдуть від Samsung до TSMC. Тому для Samsung критично важливо забезпечити високу якість виробництва 2 нм і великі обсяги виробництва.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

На Ubisoft подали до суду за передачу даних Meta без згоди користувачів

Компанія Ubisoft опинилася під черговим ударом. Видання Bloomberg звернуло увагу на позов щодо ігрової компанії з боку двох користувачів із Західної Вірджинії. Він пов'язаний з незаконною передачею особистих даних компанії Meta під час авторизації в сервісі Ubisoft+ та під час покупок в Ubisoft Store. Дані передавалися через аналітичні інструменти Pixel, і все це без попередження і згоди користувача.

Ubisoft

Сам позов ще не набув статусу колективного. Але позивачі пропонують Ubisoft припинити використовувати Pixel або вимагати згоду користувачів на передачу даних третім особам. Ну і, звісно, вони вимагають грошову компенсацію. Тепер усе залежить від юристів компанії.

Треба зазначити, що перспективи цього позову загалом туманні. Інструменти Meta Pixel використовуються на багатьох сайтах, і передача певних даних не є особливістю ділової практики виключно Ubisoft. Але зараз компанія перебуває у важкому фінансовому становищі, і будь-який додатковий скандал б'є по її репутації.

Джерела:
Wccftech
Bloomberg Law

Обговорити в форумі (коментарів: 9)