Google підписала контракт на постачання малих атомних реакторів для ЦОД

Бум штучного інтелекту і збільшення кількості обчислювальних центрів вимагає нарощування потужностей для електричної генерації. Багато великих компаній розглядають можливість впровадження малих атомних реакторів для живлення своїх великих ЦОД. Нещодавно такі реактори презентувала компанія Westinghouse. Була інформація, що Oracle отримує дозволи на розгортання реакторів для своїх дата-центрів. А тепер усіх намагається обігнати Alphabet (Google). Компанія уклала першу у світі корпоративну угоду про придбання малих ядерних реакторів виробництва Kairos Power.

Google Kairos Power

Згідно з угодою Kairos Power випустить перший такий реактор до 2030 року, а до 2035 року буде розгорнуто кілька пристроїв для потреб Google. Деталі угоди не відомі, як і місце, де експлуатуватимуться такі реактори. Відомо лише, що Google розраховує на 500 мегаватів електроенергії, які забезпечать шість-сім реакторів. Тобто це досить малопотужні пристрої на тлі сучасних реакторів. Наприкінці минулого року Kairos Power отримала дозвіл на будівництво демонстраційного реактора в штаті Теннессі. Його потужність має становити 50 МВт.

Угода Google і Kairos Power дає чіткий сигнал, що попит на подібні джерела електроенергії не поодинокий, буде потреба в серійному виробництві. І, ймовірно, це великий перспективний ринок. Але є й жорстка критика. Деякі фахівці вважають, що малі атомні реактори не зможуть забезпечити потрібної економії, електроенергія буде дорожчою за ту, що виробляють великі реактори на великих електростанціях. Також малі реактори вироблятимуть довгоживучі ядерні відходи.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Baldur's Gate 3, Disco Elysium та Elden Ring очолили список 100 найкращих ігор за версією PC Gamer

Відомий ігровий портал PC Gamer склав топ 100 найкращих ігор на цей час. Це нова версія рейтингу, яка складена на основі вподобань усіх членів редакції. Для підсумкового рейтингу використовується формула, яка враховує кілька важливих параметрів — від особистої оцінки до популярності в ігровій спільноті, доступності сучасним гравцям і глобального значення проєкту для впливу на індустрію.

PC Gamer top 100

Рейтинг вийшов цікавим і неоднозначним. Перше місце в ньому посідає рольова гра Baldur's Gate 3, яка стала відкриттям минулого року та повернула інтерес до жанру класичних RPG. Безумовно, це феноменальна гра, яка отримала безліч ігрових нагород за підсумками 2023 року.

PC Gamer top 100

Друге місце в рейтингу PC Gamer віддано вкрай незвичайній інді-RPG під назвою Disco Elysium. Третє місце в Elden Ring. Перша десятка найкращих має такий вигляд:

  1. Baldur's Gate 3;
  2. Disco Elysium;
  3. Elden Ring;
  4. Minecraft;
  5. Persona 5 Royal;
  6. The Witcher 3: Wild Hunt;
  7. Half-Life 2;
  8. Balatro;
  9. Stardew Valley;
  10. Doom (1993).

Багатьох здивує, що Persona 5 виявилася кращою за The Witcher 3. Також несподівано високо злетів картковий рогалик Balatro. А оригінальна Doom виявилася вищою за всі нові ігри серії. Це не єдине, що може вас здивувати в цьому рейтингу. Cyberpunk 2077 посів лише 72 місце, а надпопулярна Grand Theft Auto 5 опинилася на 45 позиції. Divinity: Original Sin 2 від авторів Baldur's Gate 3 на 41 місці. Зате Helldivers 2 обігнала багато великих і легендарних ігор і одразу посіла 14 місце рейтингу.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Чутки: AMD представить Ryzen 7 9800X3D наступного дня після виходу Intel Core Ultra 200K

Останнім часом у Мережі не раз з'являлася інформація про наміри AMD випустити лінійку процесорів Ryzen 9000X3D із технологією 3D V-Cache. Очікується, що чипмейкер почне з презентації 8-ядерної моделі Ryzen 7 9800X3D, якій уготована роль найкращого процесора для геймерів. За останньою інформацією, вона буде представлена наступного дня після того, як Intel випустить перші десктопні CPU Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) — 25 жовтня.

Ryzen

Офіційні продажі AMD Ryzen 7 9800X3D повинні початися орієнтовно в першій половині наступного місяця. Детальні специфікації новинки поки залишаються невідомими, але, наприклад, нещодавно надходила інформація, що сумарний об'єм L3-кешу становитиме 96 Мбайт, а в багатопотоковому навантаженні вона працюватиме на частоті 5,2 ГГц за всіма ядрами. У перших тестах зразок Ryzen 7 9800X3D демонструє на 2-13% кращу швидкодію щодо Ryzen 7 7800X3D.

Що стосується 12- та 16-ядерних Ryzen 9000X3D, то на цей момент важко сказати, чи будуть вони представлені в один день з Ryzen 7 9800X3D. Неофіційні джерела раніше повідомляли, що ці моделі вийдуть дещо пізніше 8-ядерного CPU Zen 5 з 3D V-Cache. Хай там як, залишилося дочекатися подробиць від самого чипмейкера.

Ryzen

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Китайські вчені за допомогою квантового комп'ютера намагаються зламати популярні алгоритми шифрування

Однією з потенційних проблем розвитку квантових обчислень є загрози безпеці через можливість злому поширених методів шифрування. І ця реальність може бути ближчою, ніж ми думаємо. Стало відомо, що група китайських учених із Шанхайського університету працює над зламом кількох популярних алгоритмів шифрування.

China D-Wave

Вчені використовували комерційний квантовий комп'ютер D-Wave. Вони поєднували спеціальні алгоритми для роботи з квантовим комп'ютером і традиційні математичні підходи для створення нової обчислювальної архітектури, здатної зламувати широко використовувані методи шифрування. Результат виявився успішним. Пишуть, що дослідникам вдалося зламати алгоритми Present, Gift-64 та Rectangle. Усі вони використовують різні варіації методу блочного шифрування SPN (Substitution-Permutation network), який лежить і в основі сучасного алгоритму AES. Уперше квантовий комп'ютер створює загрозу SPN-шифрам. І в теорії, це наближає час, коли навіть шифр військового рівня AES-256 перестане вважатися безпечним.

Китайські вчені опинилися в авангарді подібних досліджень. Але поки що вони спираються на обчислювальні пристрої від канадської компанії D-Wave Systems.

Джерела:
Wccftech
South China Morning Post

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Вийшла лінійка блоків живлення Super Flower Combat FG стандарту ATX 3.1

Модельний ряд блоків живлення Super Flower поповнився лінійкою Combat FG стандарту ATX 3.1. До неї увійшли пристрої номінальною потужністю 650, 750 й 850 Вт. Усі новинки мають сертифікацію 80 Plus Gold і будуть запропоновані в чорному та білому кольорах.

Блоки живлення Super Flower Combat FG ATX 3.1 виконані у звичному типорозмірі АТХ та характеризуються довжиною корпуса 140 мм. Серед особливостей новинок можна відзначити наявність кабелю 12VHPWR для потужних відеокарт, одну 12-вольтну лінію з максимальним навантаженням від 54 А до 70,5 А залежно від моделі, а також всілякі системи захисту (OVP/OCP/OPP/SCP/OTP). За обдув «нутрощів» відповідає 120-мм вентилятор на гідродинамічному підшипнику.

Super Flower Combat FG ATX 3.1

У зарубіжних магазинах джерела живлення Super Flower Combat FG ATX 3.1 будуть доступні за ціною від $110, $120 і $130 за моделі номіналом 650, 750 і 850 Вт відповідно.

Джерело:
Super Flower

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

TSMC планує більше заводів з виробництва чипів у Європі

Провідний світовий виробник чипів TSMC поступово розширює свою присутність за межами Тайваню. У найближчих планах компанії запуск трьох заводів в американському штаті Аризона, будуть запущені виробництва в Японії. Також цього року закладено фундамент для заводу в німецькому Дрездені. І на цьому плани TSMC не вичерпуються. Міністр технологій Тайваню підтвердив, що TSMC у майбутньому розширюватиме свою присутність у Європі. В інтерв'ю для Bloomberg TV чиновник зазначив, що виробник планує ще кілька фабрик для різних сегментів ринку. Але сама TSMC наразі зосереджена на відомих проєктах і офіційних коментарів відносно інших заводів поки що немає.

Нині TSMC витрачає мільярди доларів США на диверсифікацію виробництва в різних куточках світу. Проєкт заводу в Дрездені оцінюється в $10 мільярдів, половина з яких буде покрита державними субсидіями. Нове виробництво випускатиме чипи для автомобільної промисловості та почне роботу у 2027 році. Але поява TSMC на європейському ринку відкриє нові можливості для компаній і з інших сфер. Наразі провідні європейські виробники мікросхем, включно з NXP Semiconductors NV та Infineon Technologies AG, зосереджені на зрілих технологіях для промислового та автомобільного секторів. Але вже є німецька Black Semiconductor та Axelera AI з Нідерландів, які розробляють мікросхеми нового покоління. І для них буде дуже цікава співпраця з локальним виробництвом TSMC.

Тайванський гігант розглядає можливі інвестиції в сусідні з Німеччиною країни. І мова може йти про Чехію. За останній рік кілька високопоставлених тайванських чиновників відвідали Прагу. На даному етапі йдеться про спільні програми з досліджень і розробок для вчених Тайваню і Чеської Республіки.

Джерело:
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

AMD Radeon RX 7650 GRE стане ще однією відеокартою на графічному процесорі Navi 33

Компанія AMD вже випустила дві відеокарти на основі графічного процесора Navi 33: Radeon RX 7600 та Radeon RX 7600 XT. У майбутньому, за даними азійських джерел, цей GPU також послужить основою моделі Radeon RX 7650 GRE. Новий 3D-прискорювач заплановано до релізу в першому кварталі 2025-го та, судячи з усього, він має допомогти AMD позбутися складських запасів GPU Navi 33 перед релізом відеокарт нового покоління.

AMD Radeon

Повідомляється, що офіційний анонс відеокарти Radeon RX 7650 GRE відбудеться не на виставці CES 2025 (7-10 січня), а дещо пізніше, ймовірно, ближче до кінця березня. Як мінімум перший час вона буде ексклюзивом для китайського ринку. Нагадаємо, що між анонсом Radeon RX 7900 GRE та її релізом як самостійного продукту для всіх куточків планети минуло приблизно пів року.

Щодо конфігурації GPU у складі Radeon RX 7650 GRE на цю мить інформації не надходило. Повноцінна конфігурація Navi 33 вже використовується в Radeon RX 7600 (XT). У новинці компанія AMD може застосувати до 32 Compute Units (або 2048 потокових процесорів) і до 32 мегабайтів Infinity Cache, а також буфер GDDR6 об'ємом 8 або 16 Гбайт зі 128-розрядною шиною.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Noctua підтвердила, що коричневий 1600-ватний блок живлення Seasonic вийде цього року

Австрійський виробник систем охолодження Noctua нещодавно розкрив графік виходу продуктів на найближчі квартали. До кінця року вендор має намір вивести на ринок 60-мм низькопрофільний вентилятор, а також 1600-ватний блок живлення, створений у рамках партнерства з компанією Seasonic. Йдеться про модель Prime TX-1600 Noctua Edition, чий формальний дебют відбувся на виставці Computex 2024.

Noctua

У першому кварталі 2025-го Noctua планує випустити 120-мм вентилятор наступного покоління та чорну версію 140-мм «вертушки» NF-A14x25 G2. У другому кварталі відбудеться реліз повітряного суперкулера NH-D15 G2 у модифікації chromax.black, що виділяється чорним забарвленням. Ну а протягом другої половини наступного року Noctua розраховує випустити нову систему охолодження 120-мм класу. Вона демонструвалася на Computex 2024 та, за заявами виробника, забезпечує продуктивність старої NH-D15 у компактнішому форматі.

Noctua

Джерело:
Noctua

Обговорити в форумі (коментарів: 10)