На підході модулі пам'яті Kingston FURY Renegade DDR5-8200 стандарту CUDIMM

Компанія Kingston разом з іншими виробниками модулів оперативної пам'яті готується вивести на ринок перші рішення стандарту CUDIMM (Clocked Unbuffered Dual In-Line Memory Module). У Мережі вже доступні подробиці про один із таких наборів, який увійшов до комплекту поставки MSI Media Kit для підготовки оглядів процесорів Intel Core Ultra 200-ї серії.

Kingston FURY DDR5

Характерною рисою модулів оперативної пам'яті CUDIMM DDR5 стала поява тактового генератора CKD (Client Clock Driver). Це покликано поліпшити стабільність роботи, а також оверклокерський потенціал ОЗП. Зокрема, новий комплект Kingston FURY буде набраний двома 24-гігабайтними модулями, розрахованими на роботу в режимі DDR5-8200 при затримках CL40. У продаж він має надійти незабаром після релізу CPU Arrow Lake-S та материнських плат LGA1851/Z890, запланованого на 24 жовтня.

Kingston FURY DDR5

Власні набори оперативної пам'яті CUDIMM DDR5 також готує тайванська компанія G.Skill, а напередодні ми розповідали про новинки бренду Crucial. У тому випадку йшлося про набори DDR5-6400, розраховані на роботу відповідно до специфікацій JEDEC, а комплект із пари 16-гігабайтних модулів CUDIMM DDR5-6400 було оцінено в 170 доларів.

Джерело:
VideoCardz

Microsoft випустить Surface Laptop 7 із процесором Intel Core Ultra 7 268V

Лінійка пристроїв Microsoft Surface незабаром поповниться ноутбуком Surface Laptop 7, виконаним на апаратній платформі Intel Lunar Lake. Новинка ще не була представлена офіційно, але вже з'явилася на китайській торговій платформі Goofish.

Surface Laptop

Зовні новий Microsoft Surface Laptop 7 практично ідентичний випущеному раніше аналогу з однокристальною системою Qualcomm Snapdragon X Elite. Основою новинки послужить процесор Intel Core Ultra 7 268V. Це 8-ядерний (4P+4E) «камінь» із вбудованою графікою Arc A140V, NPU-блоком продуктивністю 48 TOPS та 32 гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR5X-8533. Пристрій оснащений терабайтним NVMe-накопичувачем.

Surface LaptopSurface Laptop

Офіційні продажі Surface Laptop 7 на платформі Intel Lunar Lake, за доступною інформацією, мають стартувати наступного року. Що стосується ціни, то в Китаї ще не представлений лептоп пропонують придбати приблизно за $2600.

Джерело:
VideoCardz

AMD припиняє постачання Ryzen 7 5800X3D — ігрового флагмана платформи AM4

У квітні 2022 року компанія AMD вивела на ринок Ryzen 7 5800X3D — перший десктопний процесор із технологією 3D V-Cache. Збільшений до 96 МБ обсяг кеш-пам'яті третього рівня забезпечив йому відмінну продуктивність в іграх, яку могли запропонувати тільки флагманські CPU Intel. Цей «камінець» можна назвати лебединою піснею платформи AM4.

AMD Ryzen

В останні місяці по всьому світу спостерігалося погіршення доступності Ryzen 7 5800X3D, що супроводжувалося збільшенням роздрібних цін. Зараз AMD Ryzen 7 5800X3D не вдається знайти в більшості великих північноамериканських або європейських магазинів. На думку закордонних колег, незабаром ігровому флагману платформи AM4 буде офіційно присвоєно статус EOL (End of Life).

У власників платформи AM4 поки залишається можливість придбати модель Ryzen 7 5700X3D. Вона вийшла на початку цього року як доступніша альтернатива Ryzen 7 5800X3D та внаслідок знижених частот пропонує трохи гіршу ігрову продуктивність. В Європі ціна цієї моделі починається зі 185 євро, а в Україні її можна придбати приблизно за дев'ять тисяч гривень.

AMD Ryzen

Джерела:
TechPowerUp
ComputerBase

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Прогнози ASML на наступний рік розчарували інвесторів

Нідерландський постачальник літографічного обладнання ASML опублікував звіт, що розповідає про фінансові підсумки діяльності в третьому кварталі. Компанія завершила цей період з €7,5 млрд виторгу, поліпшивши торішній показник майже на 12%, а її чистий прибуток склав €2,1 млрд (+10%). Разом із цим керівництво фірми озвучило прогнози на найближче майбутнє, які розчарували інвесторів.

ASML

По-перше, ASML знизила прогноз виторгу на наступний рік. Він має скласти €30-35 мільярдів замість раніше прогнозованих €40 мільярдів. По-друге, керівництво компанії очікує зниження замовлень з боку китайських компаній. Якщо нині вони формують майже половину виторгу ASML, то наступного року їхня частка повернеться до історичної норми, тобто становитиме близько 20%.

ASML

У результаті таких прогнозів вартість акцій ASML до теперішнього часу впала приблизно на 19%. Разом з цим просіли цінні папери інших напівпровідникових компаній, особливо розташованих в азійському регіоні. Зокрема, найбільше падіння показали акції Tokyo Electron (-10%). Не залишилися осторонь Renesas Electronics (-3%), TSMC (-3,3%) та Hon Hai Precision Industry, більш відома як Foxconn (-1,6%).

ASML

Джерело:
CNBC

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Голова Intel показав зразок процесора Panther Lake, що випускається за технологією 18A

Генеральний директор Intel Пет Гелсінгер (Pat Gelsinger) виступив на конференції Lenovo Tech World 24, де серед іншого показав зразок мобільного процесора Panther Lake. Це перший продукт чипмейкера, який виготовлятимуть за технологією 18A. Як бачимо, CPU Panther Lake вже готові в «кремнії», що можна вважати підтвердженням попередніх заяв голови Intel про успіхи в переході на техпроцес 18A.

Panther Lake

Нагадаємо, що раніше Intel вирішила пропустити техпроцес 20A, який планувалося використовувати для випуску CPU Arrow Lake. Замість цього процесорний гігант відразу взявся за освоєння більш досконалої технології 18A. Старт серійного виробництва мікросхем за новим техпроцесом заплановано на наступний рік.

Процесори Intel Panther Lake мають сформувати лінійку Core Ultra 300. У них компанія застосує P-ядра Cougar Cove та E-ядра Skymont, а також відеоядро покоління Xe3 (Celestial). Інформації про швидкодію новинок поки не надходило, але Intel заявляла для них удвічі продуктивніший NPU-блок щодо CPU Lunar Lake (до 48 TOPS).

Також відзначимо відмову від дизайну MoP (Memory on Package) з мікросхемами пам'яті на одному текстоліті, який використовувався в процесорах Lunar Lake. Принаймні, представлений зразок Panther Lake виконаний у більш традиційному форматі. Багаточипове компонування при цьому збережеться. Офіційний анонс процесорів Intel Panther Lake заплановано на другу половину 2025-го.

Panther Lake

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Чутки: лінійка відеокарт Nvidia Blackwell вийде в повному складі наступного кварталу

Від азійських джерел надійшли свіжі подробиці щодо планів Nvidia з оновлення асортименту ігрових відеокарт. Офіційний анонс перших 3D-прискорювачів Blackwell очікується на виставці CES 2025 у першій половині січня. Вже було оголошено, що в її рамках з доповіддю виступить генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг.

GeForce RTX

На CES 2025, згідно з доступною інформацією, будуть представлені старші рішення GeForce RTX 50-ї серії. До продажу моделі GeForce RTX 5090(D) і RTX 5080 повинні надійти протягом січня. Наступним етапом стане реліз відеокарт GeForce RTX 5070 Ti та RTX 5070 — він, якщо вірити азійським інформаторам, запланований на лютий.

Ну а в березні стануть доступні для покупки GeForce RTX 5060 Ti та RTX 5060. Інакше кажучи, протягом першого кварталу 2025-го лінійка відеокарт GeForce RTX 50 дебютує практично в повному складі. Інформації про підготовку Super-моделей поки не надходило.

GeForce RTX

Наразі важко підтвердити або спростувати надані відомості, тому рекомендуємо ставитися до них зі здоровим скептицизмом. У таблиці вище зібрані попередні характеристики відеокарт GeForce RTX 50-ї серії. Багато специфікацій було отримано з досить надійних джерел, але Nvidia може скорегувати параметри GPU в останній момент перед релізом.

Джерела:
Guru3D
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Оновлені консолі Xbox Series X отримали 6-нм SoC. Відзначається зниження енергоспоживання

З релізом оновлених ігрових консолей Xbox Series X/S корпорація Microsoft перейшла на використання 6-нм однокристальної системи. Нагадаємо, що раніше SoC для цих приставок виготовляли за 7-нм техпроцесом. Більш досконала технологія виробництва, як показали перші тести, позитивно вплинула на енергоефективність приставок.

Xbox Series X

Зустріти 6-нм однокристальну систему можна в Xbox Series X без приводу Blu-ray (версія All-Digital) та Xbox Series X Special Edition у забарвленні Galaxy Black, обладнаній 2-терабайтним накопичувачем. Звертаємо увагу, що характеристики SoC залишилися без змін, тобто на приріст швидкодії розраховувати не доводиться.

Xbox Series XXbox Series X

Окрім нової однокристальної системи у вищезгаданих Xbox Series X використовується оновлена системна плата та система охолодження, наприклад, радіатор «схуднув» на 100 грамів. Енергоспоживання ігрових консолей, згідно з незалежними тестами, знизилося приблизно на 10-15 Вт залежно від режиму роботи.

Xbox Series XXbox Series X

Ось результати замірів енергоспоживання (у простої/під навантаженням):

  • Xbox Series X (2020): 60 Вт/167 Вт;
  • Xbox Series X (2024) 2TB: 51 Вт/156 Вт;
  • Xbox Series X (2024) Digital: 39 Вт/151 Вт.

Придбати оновлені приставки Xbox Series X вже можна у Сполучених Штатах. В інших регіонах офіційний реліз заплановано на 29 жовтня.

Xbox Series X

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Call of Duty: Black Ops 6 виходить із підтримкою технологій AMD, детальні системні вимоги

Компанія Activision нагадала про вихід нової частини Call of Duty яскравим трейлером, у якому перераховані особливості версії для PC. Попри популярність відеокарт Nvidia, тут зроблено акцент на підтримці технологій AMD. І навіть на початку трейлера оголошено, що всі кадри записані на обладнанні «червоної» компанії.

Call of Duty: Black Ops 6

Call of Duty: Black Ops 6 отримає підтримку технології масштабування AMD FidelityFX Super Resolution останньої версії (FSR 3.1) з генерацією кадрів. Також у грі буде підтримка технології FidelityFX Contrast Adaptive Sharpening (CAS) для підвищення різкості зображення. Користувачам будуть доступні широкі налаштування графіки. Гра виходить з Ricochet Anti-Cheat. Передбачено кросплей.

Також опубліковані фінальні системні вимоги для різних режимів. Для запуску гри з мінімальною якістю буде достатньо системи з процесором AMD Ryzen 5 1400 або Intel Core i5-6600, 8 гігабайтів оперативної пам'яті, відеокарти Radeon RX 470 або GeForce GTX 960. Для 60 fps при високій якості потрібен ПК з AMD Ryzen 5 1600X або Intel Core i7-6700K, 12 ГБ пам'яті, відеокарта Radeon RX 6600 XT GeForce RTX 3060 (GTX 1080 Ti). За сучасними мірками це досить невисокі вимоги. Для встановлення релізної версії гри потрібно 102 ГБ вільного місця на SSD. Рекомендації для роздільної здатності 4K вже включають процесор AMD Ryzen 7 2700X або Intel Core i7-8700K, 16 ГБ пам'яті, відеокарту Radeon RX 6800 XT або GeForce RTX 3080/4070.

Call of Duty: Black Ops 6

Попереднє завантаження гри почнеться 21 жовтня. Це дасть змогу грати відразу після моменту релізу 25 жовтня. Стандартне видання Call of Duty: Black Ops 6 в українському Steam можна замовити за 2999 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Intel та AMD сформували консультативну групу з екосистеми x86

Intel і AMD оголосили про створення нової консультативної групи, яка відповідатиме за найпопулярнішу мікроархітектуру для настільних ПК. Вона отримала назву «x86 Ecosystem Advisory Group» й займеться просуванням набору інструкцій x86, а також забезпеченням сумісності апаратного і програмного забезпечення.

x86 Ecosystem Advisory Group

Орім двох чипмейкерів до «x86 Ecosystem Advisory Group» увійшли інші великі гравці ринку, в тому числі Broadcom, Dell, Google, Hewlett Packard Enterprise, HP Inc., Lenovo, Meta, Microsoft, Oracle та Red Hat. Згідно з пресрелізом Intel, група зосередиться на пошуку нових шляхів розширення екосистеми x86 при збереженні сумісності між платформами. Така співпраця має спростити розробку програмного забезпечення та створити платформу, що чітко відповідає вимогам, які наразі висуваються до цієї архітектури.

x86 Ecosystem Advisory Group

По суті, зусилля компаній спрямовані на стандартизацію набору інструкцій x86. Завдяки уніфікованому підходу розробники зможуть впроваджувати нові функції x86 з упевненістю, що вони будуть доступні в майбутніх процесорах як AMD, так і Intel. Це дасть змогу уникнути проблем, з якими зіткнулися такі нововведення, як AVX-512. У майбутньому AMD і Intel також зможуть спростити деякі аспекти x86, на кшталт застарілих функцій, що більше не використовуються розробниками.

Ось яких цілей Intel і AMD бажають досягти разом з «x86 Ecosystem Advisory Group»:

  • Розширення можливостей вибору і сумісності апаратного та програмного забезпечення, а також прискорення використання нових передових функцій.
  • Спрощення архітектурних рекомендацій для підвищення узгодженості програмного забезпечення та інтерфейсів у продуктах x86 від Intel і AMD.
  • Забезпечення ширшої та ефективнішої інтеграції нових можливостей в операційні системи, фреймворки та застосунки.

Джерела:
Intel
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

За прогнозами процесори ARM будуть у 40% ноутбуків до 2029 року

Фахівці аналітичної компанії TechInsights прогнозують серйозне зростання частки процесорів на базі архітектури ARM у сегменті ноутбуків. І до кінця десятиліття до 40% ноутбуків можуть використовувати SoC ARM. Цей прогноз частково збігається зі сміливою заявою генерального директора ARM Holdings Рене Хааса, що частка ринку пристроїв Windows-on-Arm може перевищити 50% протягом наступних п'яти років.

За даними TechInsights зараз ринок поділений між x86/ARM приблизно у співвідношенні 82/18. Наступного року кардинальних змін не буде й ARM наростить свою частку лише до 20%. Але вже до 2029 року частка таких ноутбуків збільшиться вдвічі та сягне 40% від усіх пристроїв на ринку. При цьому виторг від ноутбуків ARM зросте до 52%. Такий дисбаланс доходів пов'язаний з тим, що преміальні ноутбуки Apple теж входять до табору ARM.

Компанія Apple почала перехід на ARM з випуском пристроїв на чипі M1 ще 2020 року. Цього року почалося активне впровадження ARM у сегмент Windows-ноутбуків завдяки появі процесорів Snapdragon X Elite/Plus. Важливою перевагою таких пристроїв є економічність і довгий час автономної роботи. Хоча деякі оглядачі стверджують, що з виходом нового покоління процесорів Intel і AMD цю перевагу нівельовано. Також у Мережі ходять чутки, що Nvidia і MediaTek готують свій SoC ARM для сегмента PC.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Озвучено системні вимоги Dragon Age: The Veilguard

Наближається вихід Dragon Age: The Veilguard, яка продовжить легендарну серію рольових ігор. І розробники з BioWare поділилися рекомендаціями відносно конфігурацій ПК для гри в різних режимах графіки.

Dragon Age: The Veilguard

Dragon Age: The Veilguard підтримуватиме Windows 10/11 та API DirectX 12. Щоб запустити гру в Full HD з мінімальними налаштуваннями при 30 кадрах за секунду, достатньо ПК із процесором Intel Core i5-8400 або AMD Ryzen 3 3300X, 16 гігабайтів пам'яті та відеокарти рівня GeForce GTX 970/1650. Для встановлення потрібно 100 гігабайтів вільного місця на накопичувачі, бажано SSD, але для мінімальної якості підтримується й HDD.

Dragon Age: The Veilguard

Для високих налаштувань графіки при 60 fps знадобиться система на базі Intel Core i9-9900K або AMD Ryzen 3 3700X, відеокарта GeForce RTX 2070 або Radeon RX 5700 XT. Для 4K з Ultra-графікою потрібна система на базі процесора Intel Core i9-12900K або AMD Ryzen 9 7950X, відеокарта GeForce RTX 4080 або Radeon RX 7900 XTX. Для всіх режимів графіки достатньо 16 гігабайтів оперативної пам'яті.

Dragon Age: The Veilguard

Також гра підтримує трасування променів для підвищення якості віддзеркалень і тіней. І тут вже вам знадобиться відеокарта не слабша за GeForce RTX 3080 для 1440p. Більш сучасна GeForce RTX 4080 забезпечить лише 30 кадрів у 4K при ввімкнених променях. Відомо, що в грі буде підтримка технології DLSS 3 з генерацією кадрів, що, ймовірно, допоможе досягти комфортного fps на рішеннях Nvidia. Власники відеокарт AMD зможуть залучити FSR 2.2, а власникам Intel Arc доступна технологія XeSS.

Dragon Age: The Veilguard надійде в продаж 31 жовтня.

Обговорити в форумі (коментарів: 24)