На підході процесори AMD Ryzen 5 5600T й Ryzen 5 5600XT для платформи AM4

Компанія AMD продовжує розширювати модельну низку процесорів для платформи AM4. Цього літа вона випустила CPU Ryzen 9 5900XT і Ryzen 7 5800XT, а найближчим часом у продаж мають надійти Ryzen 5 5600T і Ryzen 5 5600XT. Про це стало відомо завдяки виробникам материнських плат, які вказали їх у списку підтримуваних процесорів.

AMD Ryzen

Процесори AMD Ryzen 5 5600T і Ryzen 5 5600XT, згідно з наявною інформацією, належать до сімейства Vermeer. Обидві новинки отримають шість ядер Zen 3 з підтримкою технології SMT і 32 мегабайти кеш-пам'яті третього рівня. Для першої моделі характерна базова частота 3,5 ГГц, а в другої цей параметр складе 3,8 ГГц. Штатний показник TDP у нових процесорів дорівнює 65 Вт.

AMD Ryzen

Щодо термінів виходу і рекомендованих цін AMD Ryzen 5 5600T і Ryzen 5 5600XT на цю мить інформації не надходило. З огляду на те, що процесори вже «засвітилися» на сайтах партнерів AMD, офіційний реліз не змусить себе довго чекати.

AMD Ryzen

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Ентузіаст створив портативну консоль на основі першої Xbox

Компанія Microsoft ніколи не випускала портативну версію своєї консолі Xbox. Але моддер Redherring32 вирішив виправити це і створив власний пристрій на основі Xbox першого покоління. Це не емулятор, а повноцінна консоль на основі оригінальних чипів, але з переробленою платою.

Пристрій обладнаний 9-дюймовим екраном 480p і портом USB-C з підтримкою зарядки 100 Вт. Також творець оснастив свою портативну Xbox підтримкою бездротової мережі Wi-Fi 6. І все це виконано в пластиковому корпусі, де звичні елементи управління рознесені по два боки від екрана. Виглядає дуже гідно, як повноцінний брендовий продукт.

Створити таку портативну версію було непросто. Redherring32 вдався до зворотного інжинірингу, щоб перепроєктувати та урізати оригінальну материнську плату і створити додаткові вузли.

Процес зайняв чотири місяці. Крім «урізання» основної плати автору також довелося додатково розробити ще 12 плат для інших елементів пристрою.

Автор виклав детальний посібник з усіма схемами у відкритий доступ.

Джерело:
TechSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

AMD Ryzen 7 9800X3D: партнери чипмейкера готуються до релізу CPU Zen 5 з додатковим L3-кешем

Партнери компанії AMD вже не приховують наближення релізу процесорів Ryzen 9000X3D із технологією 3D V-Cache. Минулого тижня Gigabyte пообіцяла прискорити майбутні процесори за допомогою функції X3D Turbo Mode, а цього разу відзначилася MaxSun. Вона згадала модель Ryzen 7 9800X3D у списку підтримуваних процесорів для платформи AM5, тим самим розкривши основні параметри новинки.

AMD Ryzen 7 9800X3D

Процесор AMD Ryzen 7 9800X3D, який MaxSun чомусь відносить до лінійки Ryzen 9, отримає вісім ядер Zen 5 з базовою частотою 4,7 ГГц та сумарно 96 МБ кеш-пам'яті третього рівня, що забезпечить йому хорошу ігрову продуктивність. Штатний рівень TDP складе 120 Вт. Це істотно більше, ніж у процесора Ryzen 7 9700X (65 Вт) без 3D V-Cache, та пояснює збільшену на 900 МГц базову частоту.

AMD Ryzen 7 9800X3D

Раніше надходила інформація, що офіційний анонс лінійки процесорів Ryzen 9000X3D з технологією 3D V-Cache відбудеться на наступний день після виходу день після виходу Intel Core Ultra 200K — 25 жовтня. До неї увійдуть 8-, 12- і 16-ядерні CPU Zen 5 з додатковим обсягом L3-кешу. Першою до продажу має надійти модель Ryzen 7 9800X3D. Її реліз, згідно з доступною інформацією, заплановано на початок наступного місяця.

AMD Ryzen 7 9800X3D

AMD Ryzen 7 9800X3D вже з'явився в закордонних інтернет-магазинах. Новий процесор був оцінений ритейлерами TechAmerica і ShopBLT у 484 і 523 долари. Щодо його рекомендованої ціни інформації поки не надходило, але, за чутками, вона повинна скласти від 449 доларів, як і Ryzen 7 7800X3D на момент релізу.

AMD Ryzen 7 9800X3DAMD Ryzen 7 9800X3D

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Потенційна GeForce RTX 5090 з'явилася на відео з одного із виробництв

Можливо, у Мережі з'явилося перше живе зображення нової відеокарти Nvidia GeForce RTX 5090. Принаймні так стверджує автор відеоролика, який виклав його в китайській мережі Bilibili. На відео випробувальний стенд для перевірки відеокарт, на якому якраз запускають систему з можливою GeForce RTX 5090.

GeForce RTX 5090

В загальних рисах відеокарти можна розгледіти характерний дизайн Zotac, хоча впевнено говорити про це не можна. Стверджується, що це відео з виробничої лінії в Індонезії. Можливо, йдеться про пробне тестування перших зразків відеокарт. За попередніми даними анонс GeForce RTX 5090 можливий під час виставки CES 2025 у січні.

GeForce RTX 5090

Виробництво в Індонезії нібито використовується для обходу санкцій США, щоб потім направляти відеокарти в Китай. Ця схема була відпрацьована на GeForce RTX 4090 і в майбутньому буде застосовуватися для GeForce RTX 5090. Але треба зазначити, що навіть за наявності таких обхідних схем стандартних GeForce RTX 4090 явно не вистачало для китайських споживачів, тому був великий попит і на GeForce RTX 4090D. А в сегменті обчислень для ШІ активно продавалися урізані прискорювачі H20. Кілька місяців тому була новина, що Nvidia планує поставити в країну понад мільйон таких пристроїв до кінця року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Обираємо найкращий роутер для iPhone 16 — рекомендації від ASUS

На правах реклами

Усі моделі нового сімейства iPhone 16 оснащені новою технологією Wi-Fi 7 для найкращого покриття та швидкості. Додавання цього нового стандарту гарантує, що ви зможете досягти швидкості підключення понад 1,5 Гбіт/с через Wi-Fi за умови, що у вас є Wi-Fi роутер з цією технологією. Хоча на цей час новий стандарт досі офіційно не сертифікований в Україні, купівля нового роутера «з запасом» завжди доречне рішення.

ASUS

Переваги Wi-Fi 7 в порівнянні з попереднім стандартом полягають в наступному:

  • Швидше з'єднання в діапазонах 2,4 ГГц, 5 ГГц і 6 ГГц. Ви отримаєте приріст швидкості від 20% відносно попередніх стандартів, якщо ви використовуватимете діапазон 6 ГГц і ширину каналу 320 МГц.
  • Більша стабільність. Новий стандарт дозволяє MLO (Multi-Link Operation), тобто можливість для бездротових клієнтів підключатися до декількох діапазонів одночасно, як для збільшення пропускної здатності, так і для більшої стабільності з'єднання.
  • Менша затримка. Завдяки підключенню до декількох діапазонів, трафік може передаватися в кращому з них або в обох, зменшуючи затримку з'єднання. Крім того, функція Multi-RU дозволить нам повною мірою використовувати переваги діапазонів, оскільки раніше в разі перешкод багато пропускної здатності витрачалося даремно, що призводило до більшої затримки й меншої реальної швидкості.

Тому новий iPhone 16 разом зі стандартом Wi-Fi 7 буде швидшим, з більш стабільними з'єднаннями та меншою затримкою, що виправдовує апгрейд домашньої мережі роутером нового покоління.

ASUS ROG Rapture GT-BE98

ASUS ROG Rapture GT-BE98 — топова модель бренду на цей момент, за допомогою якої можна досягти високих швидкостей дротового і бездротового зв'язку.

ASUS

  • Wi-Fi: одночасний чотирьохдіапазонний Wi-Fi 7 BE25000. Ви можете досягти швидкості до 1376 Мбіт/с в діапазоні 2,4 ГГц, до 5764 Мбіт/с в кожному з двох діапазонів 5 ГГц і до 11529 Мбіт/с в діапазоні 6 ГГц.
  • Дротовий зв'язок: один порт 10G для WAN/LAN і один порт Gigabit Ethernet для WAN/LAN. Також є три виділених гігабітних порти LAN і ще один виділений мультигігабітний порт LAN 10GBASE-T.
  • USB: один високопродуктивний порт USB 3.0 і один порт USB 2.0.
  • Прошивка: Asuswrt ROG з функціями оптимізації для ігор, з підтримкою SDN і функцією VLAN у локальній мережі, що ідеально підходить для належного сегментування трафіку.

Ця модель — найкраще, що ви можете купити зараз, проте ви повинні взяти до уваги її ціну, оскільки ви купуєте найкраще, що є зараз на ринку — і це й коштуватиме відповідно.

 

ASUS RT-BE88U

Модель високого класу, яку однозначно варто розглянути — це ASUS RT-BE88U, яка успадкувала стильний дизайн попередніх RT-AX88U і RT-AC88U. Цей пристрій має повністю оновлену апаратну платформу та стандарт Wi-Fi 7 для забезпечення найкращої продуктивності.

ASUS

  • Wi-Fi: одночасний дводіапазонний з Wi-Fi 7 і класом BE7200 (у діапазоні 2,4 ГГц ми можемо досягти швидкості до 1376 Мбіт/с, у діапазоні 5 ГГц можливо досягти швидкості до 5764 Мбіт/с). Пристрій підтримує всі технології Wi-Fi 7, такі як MU-MIMO, OFDMA, Beamforming, Multi-Link Operation (MLO), Multi-RU і Puncturing. Він також підтримує WPA3-Personal і WPA3-Enterprise у всіх частотних діапазонах.
  • Дротові: є один мультигігабітний порт 10GBASE-T, який можна налаштувати як WAN/LAN, один порт SFP+ 10 Гбіт/с, який можна налаштувати як WAN/LAN, один мультигігабітний порт 2.5G для WAN/LAN, три мультигігабітні порти 2.5G для LAN і ще чотири порти Gigabit Ethernet для LAN. Прошивка підтримує VLAN у глобальній мережі, плюс ми можемо налаштувати VLAN у локальній мережі для сегментації трафіку в локальній мережі.
  • USB: один високопродуктивний порт USB 3.0.
  • Asuswrt: вбудована в цей маршрутизатор прошивка Asuswrt має широкий набір функцій і підтримує ASUS AiProtection з двонапрямним IPS, адаптивним QoS, повним батьківським контролем з контролем часу та вмісту тощо. Нам також доступні можливості сервера та клієнта VPN, гостьова мережа Pro і всі звичайні опції для налаштування Wi-Fi, LAN, WAN, брандмауера та ін.

Одним дуже важливим аспектом є те, що цей маршрутизатор не підтримує новий діапазон 6 ГГц, тому ми не зможемо вичавити з нього максимальну продуктивність Wi-Fi 7 завдяки ширині каналу 320 МГц, яка у нас є в цьому діапазоні частот. Тому ASUS RT-BE88U є дійсно хорошим варіантом за співвідношенням ціни і якості, якщо ви хочете отримати роутер з новим стандартом Wi-Fi 7, але не зважаєте на те, що він не має новітнього діапазону 6 ГГц.

 

ASUS RT-BE58U

Якщо вам потрібен роутер початкового рівня, але з новим стандартом Wi-Fi 7, то новий ASUS RT-BE58U, мабуть, один з найкращих варіантів, який ви можете придбати.

ASUS

  • Wi-Fi: одночасний дводіапазонний Wi-Fi 7 і класу BE3600 (в діапазоні 2,4 ГГц можна отримати швидкість до 688 Мбіт/с, в діапазоні 5 ГГц — до 2882 Мбіт/с). Ця модель не підтримує діапазон 6 ГГц, тому майте це на увазі. Однак у нас є всі нові функції стандарту, такі як Multi-Link Operation (MLO), Multi-RU і Puncturing, а також решта функцій, які ми вже мали раніше: MU-MIMO, OFDMA і Beamforming. З погляду безпеки, він має WPA3-Personal для найкращого захисту, і це є обов'язковою умовою для забезпечення цієї безпеки.
  • Дротові: один мультигігабітний порт 2.5G для WAN/LAN, один порт Gigabit Ethernet для WAN/LAN і ще три порти Gigabit Ethernet тільки для локальної мережі. Прошивка підтримує VLAN у глобальній мережі.
  • USB: один високопродуктивний порт USB 3.0
  • Asuswrt: прошивка, що вбудована в цей маршрутизатор, має широкий набір функцій та включає ASUS AiProtection з двонапрямним IPS, адаптивний QoS, повний батьківський контроль з контролем часу і контенту, VPN-сервери, AiMesh і решта звичайних сервісів і функцій домашнього маршрутизатора ASUS.

Ця модель ідеально підходить, якщо ви хочете скористатися перевагами Wi-Fi 7 в діапазонах 2,4 ГГц і 5 ГГц, але не хочете витрачати так багато грошей на модель з підтримкою 6 ГГц.

 

ASUS TUF-BE3600

Маршрутизатор ASUS TUF-BE3600 на апаратному рівні точно такий же, як RT-BE58U, єдина відмінність полягає в естетичному аспекті зовнішнього вигляду роутера, а також у прошивці Asuswrt, де ми маємо дизайн з кольорами TUF Gaming і деякі ігрові функції. Основна відмінність у прошивці полягає в тому, що присутня функція «Gaming Acceleration» з ігровим портом, який матиме найвищий пріоритет, а також є популярна функція Open NAT для полегшення відкриття портів, та, зрештою, більш геймерський дизайн прошивки Asuswrt, ніж зазвичай.

ASUS

Ви можете вже зараз переглянути асортимент маршрутизаторів ASUS з підтримкою WiFi7 та замовити собі новий роутер, який повністю розкриє потенціал вашої домашньої мережі та всіх девайсів, підключених до неї, включаючи ваш новий iPhone 16.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Оприлюднено характеристики процесорів Intel Core Ultra 200H для ноутбуків

Днями у вільному доступі опинилися специфікації лінійки мобільних процесорів Intel Core 200, яка буде представлена вже знайомими чипами Raptor Lake. Тепер стали відомі характеристики по-справжньому нових CPU. Йдеться про процесори Core Ultra 200H (Arrow Lake-H) для ноутбуків, чий реліз, як раніше підтвердила Intel, заплановано на перший квартал 2025-го.

Arrow Lake

Мобільні процесори Intel Arrow Lake-H стануть повноправними наступниками CPU Core Ultra 100H (Meteor Lake). У них компанія використовуватиме багаточипове компонування, а старші моделі зможуть запропонувати до шести P-ядер з архітектурою Lion Cove та до восьми E-ядер Skymont разом із двома LPE-ядрами. Як і у випадку десктопних аналогів, підтримка Hyper-Threading відсутня. Оснащення новинок також включає до 24 МБ L3-кешу, графіку Xe-LPG+ на сім або вісім Xe-ядер та NPU-блок для прискорення ШІ-застосунків. Штатний рівень TDP дорівнює 28 або 45 Вт.

Arrow Lake

Окрім лінійки Core Ultra 200H корпорація Intel також планує випустити серію Core Ultra 200HX (Arrow Lake-HX). Вони, грубо кажучи, є десктопними CPU Arrow Lake у конструктивному виконанні BGA. В їхньому арсеналі є до 24 ядер (8P+16E) без підтримки Hyper-Threading і вбудована графіка Xe-LPG, що налічує до 4 Xe-ядер. Порівняти характеристики процесорів Arrow Lake-H та Arrow Lake-HX можна у таблиці.

Arrow Lake

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Більше інформації про гру Atomfall у новому трейлері

Нещодавно студія Rebellion, відома за серією Sniper Elite, анонсувала екшен Atomfall у дусі Fallout. Тепер вийшов великий трейлер на п'ять з половиною хвилин, який знайомить з особливостями ігрового світу та демонструє живий геймплей. Це синглова екшен-гра з елементами виживання.

Atomfall

Atomfall пропонує свій погляд на ядерний постапокаліпсис у британській глибинці. Гра натхненна реальними подіями катастрофи у Віндскейлі 1957 року, а сюжет розгортається через п'ять років у вигаданій карантинній зоні. Усередині цієї зони розташована горбиста місцевість і долини, гори та печери, а також невелике мальовниче англійське село. Але цей світ уже поділений між різними фракціями, а за порядком намагаються стежити військові. Герою потрібно переміщатися між військовими таборами, вивчати занедбані бункери та руїни, щоб знайти першопричини трагедії, що сталася. Під час пригоди ми будемо спілкуватися з різними ексцентричними персонажами, битися з мутантами, культистами та роботами. У грі буде великий арсенал — герой може орудувати різними битами, ножами, сокирами та вогнепальною зброєю. Також передбачено можливість потайного проходження та тихого усунення ворогів.

Atomfall вийде на PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One і PC наступного року.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Western Digital виплатить $315 мільйонів за порушення патенту

Федеральний суд Каліфорнії ухвалив рішення за судовим позовом відносно компанії Western Digital. Відомий виробник жорстких дисків та SSD-накопичувачів був звинувачений у порушенні низки патентів, пов'язаних із безпекою даних.

Western Digital

Розгляд у цій справі тривав з 2016 року, і за його підсумками компанія Western Digital повинна буде виплатити $315,7 млн як компенсацію за порушення прав власника патенту на технологію безпеки даних.

Деякі продукти Western Digital серії Ultrastar, My Book і My Passport порушували патентне право. Порушення пов'язані із застосуванням технологій шифрування, які належать SPEX Technologies, і базуються на патентах компанії Spyrus. Спочатку ці технології використовувалися в пристроях PCMCIA і Compact Flash. Патенти, які порушено, — US6088802A і US6003135A, в обох ідеться про технологію взаємодії периферійного пристрою з хост-обчислювальним пристроєм для ввімкнення однієї або декількох операцій безпеки. Обидва патенти датовані 1997 роком.

Western Digital

Представники компанії Western Digital заперечують усі звинувачення в порушеннях і незгодні з вердиктом суду. Компанія планує оскаржити рішення. Також варто зазначити, що це не перший судовий позов про порушення патентного права у бік компанії. За підсумками іншого розгляду, який завершився влітку цього року, з компанії вже стягнули $262 мільйони.

Джерела:
Tom's Hardware
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 2)