Чутки: процесор Core Ultra 9 285K має проблеми зі стабільністю

Завтра компанія Intel випустить процесори Arrow Lake для настільних ПК. І вже ясно, що старший Core Ultra 9 285K не запропонує рекордної продуктивності, але буде кращим за попередників у плані енергоефективності. Але крім неоднозначної продуктивності споживачів можуть очікувати й інші сюрпризи. На каналі Moore's Law Is Dead вийшло відео, в якому блогер поділився інсайдами відносно проблем із новим флагманським CPU Intel.

Intel Core Ultra 9 285K

Блогер стверджує, що всі фахівці, з якими він спілкувався, і які отримали у своє розпорядження Core Ultra 9 285K, говорять про нестабільну роботу нового процесора. Різниця в результатах бенчмарків варіюється в межах 10%. При цьому бувають періодичні помилки BSOD. В окремих випадках в оглядачів були проблеми із запуском застосунків.

Вкрай неприємна новина для потенційних покупців. Тим більше є прецедент з нестабільною роботою минулого покоління процесорів Core. І якщо це повториться, то Intel очікує катастрофічний удар по репутації. Але треба враховувати, що йдеться про абсолютно нове покоління процесорів для нової платформи. Можливо, всі проблеми будуть оперативно вирішені за рахунок оновлень прошивок UEFI нових материнських плат.

Також варто зазначити, що блогер згадав невисокі результати Core Ultra 9 285K в іграх. Усі готові до того, що цей процесор буде слабшим за Core i9-14900K і Ryzen 9 9950X. Але автор відео каже, що за словами оглядачів в іграх процесор також помітно слабкіший за Ryzen 7 7800X3D та Core i9-13900K.

Як усе буде насправді, ми дізнаємося дуже скоро. Чекаємо офіційного релізу та оглядів від профільних видань.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Intel та Samsung можуть створити напівпровідниковий альянс

З'явилася інформація, що компанія Intel Foundry звернулася до Samsung з пропозицією про співпрацю в галузі напівпровідникового виробництва. Наразі обидві компанії зазнають труднощів у цій сфері, тоді як TSMC посилює свої позиції та збільшує домінування на ринку. Відомо, що Samsung Foundry зіткнулася з низьким відсотком придатних чипів під час виробництва на базі передових техпроцесів, а величезні вливання в напівпровідниковий бізнес Intel уже призвели до збитків і реорганізації компанії, унаслідок чого й було утворено незалежний підрозділ Intel Foundry.

Intel

Корейські ЗМІ стверджують, що голова Intel Пет Гелсінгер рекомендував одному з керівників напівпровідникового підрозділу організувати зустріч з головою ради директорів Samsung Electronics для налагодження співпраці. Компанії можуть співпрацювати в галузі розробки, а також спільно використовувати виробничі потужності та технології. З досвідом і «мізками» Samsung та передовим обладнанням Intel такий альянс має шанси змінити ситуацію в галузі. Утім, жодних практичних кроків у цьому напрямку поки що не було здійснено.

Зазначимо, що це не єдина ініціатива Intel на розширення співпраці з іншими технологічними компаніями. Нещодавно Intel об'єдналася з AMD для створення консультативної групи, яка працюватиме над просуванням і розвитком екосистеми архітектури x86.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Попередні специфікації процесорів AMD Ryzen Z2 для мобільних ігрових консолей

Компанія AMD не приховує намірів випустити на початку 2025-го лінійку процесорів Ryzen Z2 для портативних ігрових систем. «Червоні» поки не розкривають характеристики новинок, але інформація про них потроху надходить від неофіційних джерел. За попередніми даними, чипмейкер готує до випуску три процесори, щоправда, не всі з них будуть по-справжньому новими.

Ryzen Z2

Серію AMD Ryzen Z2 повинна очолити модель Ryzen Z2 Extreme. Цей процесор буде виконаний на кристалі Strix Point, знайомому за мобільними Ryzen AI 300, і запропонує вісім x86-ядер (три Zen 5 + п'ять Zen 5c) та графічний блок RDNA 3.5 на 16 Compute Units.

На сходинку нижче розташується процесор Ryzen Z2. Він належить до сімейства Hawk Point, тобто архітектурно мало відрізняється від актуального Ryzen Z1 Extreme. У його арсеналі буде до восьми ядер Zen 4 і вбудована графіка RDNA 3 на 12 Compute Units.

У моделі початкового рівня AMD Ryzen Z2G компанія вирішила використати кристал від APU Ryzen 6000 (Rembrandt), випущених ще на початку 2022-го. Цей процесор отримає iGPU RDNA 2-го покоління на 12 Compute Units та до восьми x86-ядер з архітектурою Zen 3+.

Ryzen Z2

Офіційні подробиці про лінійку процесорів AMD Ryzen Z2, ймовірно, стануть відомі на виставці CES 2025 у першій половині січня.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Arm попередила Qualcomm про анулювання ліцензії на розробку чипів

Британська Arm Holdings надіслала Qualcomm повідомлення про те, що їхню ліцензію на використання інтелектуальної власності для розроблення чипів буде анульовано. На розв'язання цього питання у другої компанії є 60 днів. Після закінчення цього терміну Qualcomm може втратити право розробляти ARM-сумісні процесори.

Snapdragon

Конфлікт між вищезгаданими компаніями триває вже досить тривалий час. Усе почалося з купівлі Qualcomm компанії Nuvia, розробки якої лягли в основу актуальних SoC Snapdragon, включно зі Snapdragon X для Windows-ноутбуків й Snapdragon 8 Elite для мобільних гаджетів. Qualcomm вважає, що, придбавши компанію, вона також успадкувала ARM-ліцензію Nuvia. Однак Arm Holdings з цим не згодна і хоче, щоб умови ліцензування були переглянуті.

«З боку Arm ми бачимо те ж саме — ще більше необґрунтованих погроз, спрямованих на те, щоб посилити давнього партнера, втрутитися в роботу наших провідних за продуктивністю процесорів і підвищити ставки роялті, попри широкі права за ліцензією на нашу архітектуру, — розповідає представник Qualcomm. — З наближенням судового розгляду в грудні, відчайдушний крок Arm виглядає як спроба зірвати судовий процес, а її вимога про розірвання угоди є абсолютно безпідставною. Ми впевнені, що права Qualcomm за угодою з Arm будуть підтверджені».

Договір, про який ідеться вище, дає змогу Qualcomm розробляти власні ARM-чипи, включно з однокристальними системами для мобільних пристроїв і ноутбуків. Щорічно компанія продає мільйони таких процесорів, і розірвання ліцензійної угоди матиме величезний вплив на доходи компанії. Хай там як, буде цікаво подивитися, чи зможуть про щось домовитися ці два гіганти галузі.

Джерела:
Bloomberg
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

У грудні стартує відкрита «бета» шутера Delta Force

Новий шутер Delta Force (раніше Delta Force: Hawk Ops) обіцяє стати головним конкурентом серії Battlefield. Це військовий шутер із режимами PvP та PvE про протистояння на великих картах з оточенням, яке можна руйнувати. Гра була дуже популярна на етапі раннього тестування, також велику аудиторію зібрала демоверсія під час фестивалю Steam Next Fest. Тепер розробники з Team Jade оголосили про старт відкритого бета-тесту для всіх охочих з 5 грудня поточного року.

Delta Force

По суті, це повноцінний реліз багатокористувацької частини гри, аналогічний ранньому доступу. Розробники кажуть, що Global Open Beta є довгостроковою стабільною версією з регулярними оновленнями контенту. У бета-версії гравці отримають максимум контенту відносно минулих версій. Також більше не буде скидатися прогрес при прокачуванні. На старті в грі буде 7 старих оперативників і один новий. Будуть додані нові карти для режимів Warfare та Operations, нова зброя, транспорт, нові механіки й багато нової косметики.

Delta Force поширюватиметься за умовно-безплатною схемою. Поки що гра буде доступна тільки на PC. Консольні та мобільні версії Delta Force планують запустити в першому кварталі 2025 року.

Раніше згадувалася й однокористувацька кампанія для гри, імовірно, вона теж вийде десь у 2025 році.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Nvidia GB203: опубліковано фото графічного процесора для нових GeForce RTX

Зразки графічних процесорів Nvidia Blackwell, які стануть основою відеоадаптерів GeForce RTX 50-ї серії, вже на руках у партнерів «зеленого» чипмейкера. Зараз вони зайняті створенням власних пристроїв на їхній основі, готуючись представити їх у першому кварталі 2025-го. У Мережі тим часом з'явилося перше фото одного з таких GPU.

GeForce RTX

Йдеться про інженерний зразок із маркуванням N22W-ES-A1. Цей графічний процесор також відомий як Nvidia GB203 та призначений для мобільних 3D-прискорювачів. За наявною інформацією, він стане основою моделей класу GeForce RTX 5080/5090 Laptop. Джерело приписує одному з його варіантів 8196 ядер CUDA, імовірно, ця конфігурація буде використовуватися в мобільній GeForce RTX 5080.

GeForce RTX

Від партнерів Nvidia вже надходили подробиці про наступне покоління відеоадаптерів GeForce RTX. Зокрема, компанія Clevo розкрила, що нові 3D-прискорювачі будуть оснащуватися мікросхемами GDDR7, а обсяг відеобуфера складе 8, 12 або 16 Гбайт. У деяких моделей також знизиться рівень TGP щодо попередників.

GeForce RTX

Офіційний анонс відеоадаптерів GeForce RTX 50-ї серії має відбутися на виставці CES 2025 у першій половині січня. Раніше було оголошено, що в її рамках із доповіддю виступить генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг.

Джерело:
VideoCardz