Дженсен Хуанг підтвердив наявність проблем у дизайні чипів Blackwell, але їх уже усунуто

Процесори Nvidia Blackwell стали найбільш жаданими рішеннями для штучного інтелекту ще до надходження на ринок. Анонс нових чипів відбувся навесні, першим замовникам обіцяли постачання з другого кварталу поточного року, але потім вони були перенесені на кінець року. Попит на Blackwell дуже високий, і є інформація, що черга замовлень сформована вже на рік вперед. Але нещодавно стали з'являтися інсайди відносно проблем з випуском GPU Blackwell і низьким відсотком працездатних чипів на виробництві. При цьому брак виявлявся після фінальної упаковки, тому були підозри на проблеми з технологією упаковки CoWoS від TSMC.

Nvidia Дженсен Хуанг

Тепер голова зеленої корпорації Дженсен Хуанг дійсно підтвердив певні проблеми. За його словами, у Blackwell був конструктивний недолік, який призвів до зниження відсотка виходу придатних чипів. Це вина безпосередньо Nvidia. Спільно з TSMC вони подолали труднощі та змогли відновити виробництво Blackwell у потрібному обсязі. Згідно з даними сторонніх джерел, ситуація вирішилася після внесення змін до фотошаблону для нового чипа. Дженсен Хуанг поклав усю відповідальність за затримки безпосередньо на свою компанію. Але за фактом його заява має заспокоїти партнерів і дати розуміння того, що постачання за наміченими контрактами тепер йтимуть згідно з планами.

У Nvidia дуже великі очікування від нового продукту, який може стати фінансово найуспішнішим графічним процесором компанії за всю її історію.

Джерело:
Reuters
Wccftech

Офіційні тести AMD Ryzen 7 9800X3D: у середньому на 8% швидше за Ryzen 7 7800X3D в іграх

Напередодні офіційного анонсу компанії AMD стає дедалі складніше тримати в таємниці подробиці про процесор Ryzen 7 9800X3D з технологією 3D V-Cache, який має стати новим ігровим флагманом платформи AM5. Через власні джерела вебресурсу VideoCardz вдалося з'ясувати, що саме зможе запропонувати новий геймерський CPU.

AMD Ryzen 7 9800X3D

Сама AMD називає Ryzen 7 9800X3D найшвидшим у світі ігровим процесором. В його арсеналі є 8 ядер/16 потоків на архітектурі Zen 5 і збільшений до 96 Мбайт обсяг кеш-пам'яті третього рівня. Максимальна boost-частота становить 5,2 ГГц, що AMD називає заслугою нового покоління 3D V-Cache. Для порівняння, Ryzen 7 7800X3D працює на частоті до 5,0 ГГц.

В іграх, якщо вірити чипмейкеру, процесор Ryzen 7 9800X3D демонструє на 8% кращу швидкодію порівняно з попередником, а загальна багатопотокова продуктивність зросла відразу на 15%. Серед його особливостей AMD також відзначає підтримку високошвидкісної оперативної пам'яті DDR5 та можливість використання з усіма платами AM5, включно з моделями на базі логіки 600-ї серії.

AMD Ryzen 7 9800X3D

До продажу AMD Ryzen 7 9800X3D має надійти вже сьомого листопада. Ця дата була вказана в офіційному тизері нових X3D-чипів. Щодо рекомендованої ціни новинки інформації поки не надходило.

AMD Ryzen 7 9800X3D

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

У прискорювачах для ШІ Huawei Ascend 910B виявлено чипи виробництва TSMC

Китайський технологічний гігант Huawei вже давно перебуває під санкціями США і позбавлений можливості замовляти виробництво чипів у тайванської компанії TSMC. Але Huawei продовжує випускати нові складні напівпровідникові чипи на базі старого техпроцесу 7 нм. Одним з успішних на внутрішньому ринку продуктів став спеціалізований прискорювач обчислень для штучного інтелекту Ascend 910B з пам'яттю HBM2E. І днями навколо нього вибухнув скандал. Фахівці дослідницької компанії TechInsights розібрали один із чипів Ascend 910B, і з'ясували, що він виготовлений на заводі TSMC. При цьому з вересня 2020 року діє заборона Міністерства торгівлі США на постачання будь-яких чипів Huawei.

TSMC виступила з офіційною заявою, що вона є законослухняною компанією, яка дотримується всіх експортних обмежень. Також компанія вже спілкується з Міністерством торгівлі США щодо цього інциденту. Можливо, тайванський виробник дійсно не порушував санкції. Huawei могла замовити чипи для своїх прискорювачів ще до початку дії обмежень у 2020 році. І великі складські запаси дозволили китайській компанії налагодити випуск кінцевого продукту. Хоча в це важко повірити, якщо спиратися на звіти про плани з продажу півмільйона таких пристроїв до кінця року.

Також нещодавно була інформація, що TSMC отримала замовлення від третьої компанії на виробництво чипів, які дуже нагадують Ascend 910B. Це могла бути спроба скористатися послугами виробника через фірму-прокладку. Тому TSMC відмовилася від такого замовлення. З огляду на те, що сам чип доволі складний і складається з кількох кристалів, сумнівно, що хтось може обдурити виробника.

Huawei теж спростовує можливість співпраці з TSMC і стверджує, що чипи виробляє китайська SMIC. Інсайдери Reuters кажуть, що до 2019 року чипи Ascend справді вироблялися TSMC. Тож не можна виключати, що частина прискорювачів використовують старі запаси чипів, але пізніше Huawei разом із SMIC змогли перенести їхнє виробництво на локальні виробничі потужності.

Також варто зазначити, що Huawei вже готується до запуску серійного виробництва нового прискорювача ШІ під назвою Ascend 910C.

Джерела:
Tom's Hardware
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Безплатний доступ до Fallout 76 і великий розпродаж серії на честь Дня Fallout

Компанія Bethesda запустила спеціальний розпродаж на честь так званого Дня Fallout, який відзначається 23 жовтня. До 29 жовтня ви можете грати в останню гру серії Fallout 76 абсолютно безплатно. Якщо вирішите придбати гру, то зробити це можна зі знижкою в 75% (всього лише за 133 грн), а версія Deluxe Edition подешевшала на 60%. Також діють значні знижки на всі інші ігри серії та доповнення до них. Приміром, найповніше видання Fallout 4: Game of the Year Edition зараз продається дешевше на 75%. А повний набір з усіх ігор серії Fallout Bundle Franchise можна купити за 1127 грн.

Fallout 76

Також розробники провели спеціальну трансляцію на честь Fallout. Відео присвячене безпосередньо святу та темі розвитку Fallout 76. За кілька років з моменту релізу гра пройшла великий шлях і отримала багато доповнень, які покращили та розширили проєкт. Тому гра, яка спочатку отримувала тільки негативні відгуки, тепер має високий рейтинг. Автори не мають наміру зупинятися, нам обіцяють ще більше оновлень і ще більше контенту.

Найближчим часом додадуть нових вихованців для вашого табору, унікальні ігрові титули, з'явиться нове підземелля з новим босом для високорівневих гравців. У 2025 році додадуть квест, який дасть змогу перетворитися на гуля й отримати нові унікальні можливості. При цьому гравець-гуль повинен буде уникати зустрічей із Братством Сталі. У гру обіцяють додати риболовлю та багато інших активностей.

Фанати всесвіту можуть розраховувати на продовження успішного серіалу Fallout. Зйомки другого сезону стартують уже в листопаді поточного року.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Представлено довговічний NVMe-накопичувач Gigabyte AI TOP UD

Gigabyte Technology продовжує розширювати асортимент твердотілих накопичувачів. Найближчим часом вендор планує налагодити постачання моделі AI TOP UD SSD місткістю 1 Тбайт. Це доступніший аналог NVMe-накопичувача AI TOP 100E із великим заявленим ресурсом запису.

Gigabyte AI TOP UD

Твердотілий накопичувач Gigabyte AI TOP UD виконаний у форматі M.2 2280 та використовує інтерфейс PCI Express 4.0 x4. Для новинки заявлені швидкості читання до 6500 Мбайт/с і запису до 5700 Мбайт/с. Рівень швидкодії при роботі з випадковими блоками вендор, на жаль, не розкриває, але не упускає можливості похвалитися показником TBW (Total Bytes Written). Він становить 109 500 Тбайт, що в рази більше, ніж у масових NVMe SSD.

Рекомендована ціна терабайтного NVMe-накопичувача Gigabyte AI TOP UD буде оголошена пізніше. З інших особливостей новинки можна відзначити 5-річну гарантію виробника.

Джерело:
Gigabyte

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Blizzard проведе спеціальну трансляцію на честь 30-річчя Warcraft

Ігровому всесвіту Warcraft офіційно виповнюється 30 років, і компанія Blizzard вирішила відзначити цю подію спеціальним заходом. Анонсовано трансляцію Warcraft 30th Anniversary Direct, на якій представлять план майбутнього розвитку всесвіту. Розробники обіцяють свято для гравців у World of Warcraft, Hearthstone та Warcraft Rumble. Warcraft 30th Anniversary Direct транслюватимуть на Twitch, YouTube і в TikTok.

Поки немає жодних натяків щодо нових анонсів, але можна припустити, що основна увага буде приділена World of Warcraft. Зазначимо, що влітку розпочався новий етап розвитку гри — вийшло велике доповнення The War Within, яке є першим із трьох DLC у рамках The Worldsoul Saga. Можливо, гравцям покажуть нові трейлери, але можуть бути й більш глобальні сюрпризи. Зараз у всіх іграх в цьому всесвіті проходять спеціальні івенти з особливими бонусами. І за перегляд трансляції гравці теж можуть отримати унікальні нагороди. Відомо, що після шоу відбудеться великий концерт World of Warcraft: 20 Years of Music на честь 20-річчя MMO World of Warcraft. На концерті оркестр разом із хором виконає всі знайомі треки з гри.

Трансляція Warcraft 30th Anniversary Direct відбудеться 13 листопада. Офіційною датою зародження серії можна вважати 15 листопада — саме цього дня в далекому 1994 році в продаж надійшла стратегія Warcraft: Orcs and Humans.

Джерело:
Blizzard

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Cryorig оснастила систему охолодження Monster XX десятьма теплотрубками

Cryorig анонсувала надходження до продажу системи охолодження Monster XX. Цей процесорний суперкулер виконаний у форматі двосекційної «башти» та, за заявами виробника, впорається з 300-ватними CPU.

Cryorig Monster XX

Радіатор Cryorig Monster XX складається з мідної основи, десяти U-подібних теплових трубок діаметром 6 мм і двох секцій, кожна з яких набрана 86 алюмінієвими пластинами. За його обдув відповідають два 120-мм вентилятори (800-1800 об/хв) з ARGB-підсвічуванням. Для них заявлений повітряний потік до 58,5 CFM і статичний тиск до 1,35 мм вод. ст., а також максимальний рівень шуму 31,5 дБА.

Cryorig Monster XX

Загальні габарити системи охолодження становлять 120x133x159 мм. До списку підтримуваних процесорних платформ увійшли Intel LGA115x, LGA1200, LGA1700, LGA1851, AMD AM4 та AM5.

Cryorig Monster XX

Щодо ціни та термінів виходу CPU-кулера Cryorig Monster XX на цю мить інформації не надходило.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Тайвань може відродити атомну енергетику для потреб TSMC

Останнім часом намітилася тенденція до відродження атомної енергетики для живлення великих дата-центрів, які після буму штучного інтелекту стають дедалі більшими та потребують рекордних обсягів електроенергії. Microsoft допомагає відродити закриту атомну електростанцію Three Mile Island у Пенсільванії. Google й Amazon інвестують в атомні технології та планують використовувати малі атомні реактори для своїх великих ЦОД. Але також це призвело до промислового зростання в напівпровідниковій індустрії. Найбільший світовий виробник мікросхем TSMC розширює свої виробничі лінії, що вимагає додаткової електроенергії. Прем'єр-міністр Чо Чон Тай заявляє, що Тайвань відкритий до використання нових ядерних технологій для задоволення попиту з боку виробників мікросхем, які поглинають все більше електроенергії в умовах буму штучного інтелекту.

Після аварії на японській атомній станції Фукусіма 2011 року уряд Тайваню виступав проти розвитку атомної енергетики на острові через міркування безпеки. І цього року має закритися останній робочий атомний реактор на острові. Це дало новий поштовх для дискусії про відродження атомної енергетики. На тлі зростання потреб в електроенергії країні важко ігнорувати це дешеве джерело енергії. Відомо, що Тайвань уже двічі підвищував ціни на електроенергію цього року, останнє підвищення для промислових споживачів становило 12,5%. Очевидно, що це неприємно б'є по витратах напівпровідникових компаній. Але уряд готовий підтримувати ключову галузь країни. Генеральний директор TSMC під час останньої конференції з акціонерами зазначив, що уряд обіцяє забезпечити для компанії достатньо електроенергії, води та землі для подальшого розширення виробництва.

Також енергетична незалежність є питанням національної безпеки в умовах політичної напруженості з великим Китаєм.

Джерела:
The Japan Times
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 13)