ASUS представила Radeon RX 7600 у модифікації Dual EVO OC

ASUSTeK Computer підготувала до релізу ще одну відеокарту на базі графічного процесора AMD Navi 33 — Dual Radeon RX 7600 EVO OC Edition. Це вже третя модифікація Radeon RX 7600 у лінійці ASUS Dual. Раніше компанія вивела на ринок моделі Dual OC та Dual V2. Доречі, з нашим оглядом відеокарти ASUS Dual Radeon RX 7600 OC Edition можна ознайомитися за посиланням.

Dual Radeon RX 7600 EVO OC Edition

Модель ASUS Dual Radeon RX 7600 EVO OC Edition, як і попередниці, оснащується системою охолодження з двома вентиляторами. У дизайні кожуха новинки простежуються риси моделей Radeon RX 7700/7800 XT серії Dual. Тильна сторона відеокарти прикрита бекплейтом, а на торці розпаяний 8-контактний роз'єм додаткового живлення.

Dual Radeon RX 7600Dual Radeon RX 7600
Radeon RX 7600 у версіях Dual OC та Dual V2

Що стосується частотних характеристик, то графічний процесор AMD Navi 33 штатно працює на 2280/2695 МГц (Game/Boost Clock). За допомогою фірмової утиліти GPU Tweak ці параметри можна збільшити до 2300/2715 МГц. Вісім гігабайтів відеопам'яті GDDR6 функціонують на швидкості 18 Гбіт/с. Для виведення зображення передбачені інтерфейси HDMI 2.1 та DisplayPort 1.4a (x3).

Dual Radeon RX 7600 EVO OC Edition

Рекомендована ціна відеокарти ASUS Dual Radeon RX 7600 EVO OC Edition оголошена не була.

Джерело:
ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Більшість ноутбуків із графікою GeForce RTX 50-ї серії не отримає нові процесори Intel і AMD

У першій половині січня відбудеться виставка CES 2025, на якій буде представлено нові графічні прискорювачі та мобільні процесори. Одночасно з цим відбудеться анонс оновлених моделей ігрових ноутбуків. Щоправда, далеко не всі вони використовуватимуть останні напрацювання Intel і AMD.

GeForce RTX

Від азійських джерел надійшла інформація, що ноутбуки з відеоадаптерами GeForce RTX 50-ї серії будуть оснащуватися переважно процесорами минулого покоління. Інакше кажучи, продовжать використовувати чипи сімейства Intel Raptor Lake, а також CPU з архітектурою AMD Zen 4. Справедливо зазначити, що в обох компаній є вельми продуктивні мобільні рішення, чого тільки вартий Ryzen 9 7945HX3D з технологією 3D V-Cache, випущений влітку 2023-го.

Раніше Intel підтвердила плани випустити мобільні процесори Core Ultra 200H/HX (Arrow Lake) протягом першого кварталу 2025-го. Судячи з усього, партнери чипмейкера не встигнуть підготувати пристрої на їхній основі до релізу нового покоління GeForce RTX. Від AMD тим часом очікують презентацію мобільних процесорів Strix Halo, які зовсім не потребують дискретного відеоадаптера. Хай там що, офіційні подробиці ми дізнаємося в першій половині січня.

GeForce RTX

Джерело:
VideoCardz

Специфікації AMD Ryzen 7 9800X3D: 8 ядер Zen 5, 96 Мбайт L3-кешу та розблокований множник

Наміри компанії AMD випустити процесор Ryzen 7 9800X3D з технологією 3D V-Cache давно не є таємницею. Ми вже розповідали про головні особливості новинки, а тепер стали відомі детальні технічні характеристики. Вони були опубліковані європейським агрегатором цін Geizhals.

AMD Ryzen 7 9800X3D

Згідно з опублікованою інформацією, AMD Ryzen 7 9800X3D запропонує 8 ядер/16 потоків з архітектурою Zen 5, сумарно 96 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, вбудовану графіку RDNA 2-го покоління на два Compute Units і працюватиме на частоті від 4,7 до 5,2 ГГц. Для новинки характерний 120-ватний рівень TDP, штатна підтримка оперативної пам'яті DDR5-5600 та, що найцікавіше, розблокований на підвищення множник.

Тобто новий процесор має повноцінну підтримку оверклокінгу, чим не могли похвалитися його попередники. Додамо, що в Мережі вже були помічені результати тестування на частоті 5,3 ГГц і навіть 5,6 ГГц. Використовувати AMD Ryzen 7 9800X3D можна буде практично з усіма материнськими платами AM5, у тому числі на чипсетах 600-ї серії, після оновлення прошивки UEFI.

AMD Ryzen 7 9800X3D

До продажу AMD Ryzen 7 9800X3D має надійти сьомого листопада, про що вже повідомляла сама компанія. Щодо рекомендованої ціни нового ігрового флагмана платформи AM5 інформації поки не надходило.

AMD Ryzen 7 9800X3D

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Google створює ШІ, який керуватиме ПК замість вас

Компанія розробляє ШІ-агента, який здатний керувати ПК замість користувача. Це помічник на основі штучного інтелекту, який відповідно до команд користувача виконуватиме прості та складні дії в браузері. Ви будете просто давати команди, а ШІ відкриватиме сторінки, заповнюватиме вебформи, здійснюватиме пошук, компілюватиме дані та працюватиме з ними. Як приклад згадується бронювання авіаквитків або купівля продуктів.

Google Project Jarvis

ШІ під назвою Project Jarvis має з'явитися разом із наступним випуском мовної моделі Gemini LLM. Він не потребуватиме додаткового API і якихось інструментів, а безпосередньо інтерпретуватиме команди й працюватиме з веббраузером. За чутками схожий інструмент готує і компанія OpenAI. Водночас Anthropic і Google у майбутньому хочуть вийти за межі контролю браузера, щоб ШІ зміг повністю контролювати комп'ютер і взаємодіяти з системою від вашого імені.

Журналісти зазначають, що поява Project Jarvis, ймовірно, викличе проблеми конфіденційності, як це вже було зі спірною функцією Recall від Microsoft. Через веббраузер можна отримувати багато особистих даних, включно з банківськими реквізитами. Тому Google повинна забезпечити високий рівень безпеки та захист від несанкціонованого доступу.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Call of Duty: Black Ops 6 успішно стартувала в Steam

Нова частина Call of Duty стартувала 25 жовтня на всіх платформах, включно з PC. Традиційно основна аудиторія цих ігор знаходиться серед консольних гравців, але Black Ops 6 змогла зібрати велику аудиторію і серед комп'ютерних геймерів. Вона увірвалася в десятку найпопулярніших ігор Steam і змогла продемонструвати піковий онлайн понад 306 тисяч одночасних гравців на минулих вихідних. Щоправда, це загальна цифра гравців для всіх останніх Call of Duty та Warzone, але основна заслуга тут очевидно пов'язана з мультиплеєром і зомбі-режимом Black Ops 6. Вищий онлайн був тільки під час запуску Call of Duty: Modern Warfare II у 2022 році.

Call of Duty: Black Ops 6

При цьому рейтинг у гри невисокий — лише 58% позитивних відгуків. Негатив пов'язаний з лаунчером, розривами з'єднання, через що може перериватися навіть сюжетна кампанія, і з вильотами. Але якщо говорити безпосередньо про ігрові враження, то Black Ops 6 користувачам сподобалася. Сюжетну кампанію називають крутою і найкращою з часів Cold War, при цьому вона ще й довша. Також гравцям сподобався оновлений зомбі-режим. Хороші відгуки про мультиплеєр, який став бадьорішим завдяки стрибкам, підкатам та іншим трюкам. Цікавий дизайн мережевих карт. У візуальному плані гра не демонструє жодного прогресу порівняно з минулими частинами, проте й системні вимоги в неї дуже щадні.

Варто зазначити, що на Metacritic гра вже отримала користувацький рейтинг у 77 балів на платформі Xbox. Рев'ю від профільної преси поки переважно стосуються синглової кампанії. Видання IGN поставило грі 9 балів із 10.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Фото «голого» процесора AMD Ryzen 7 9800X3D підтверджує зміни в новому поколінні 3D V-Cache

Вебресурс WCCFTech через власні джерела роздобув перше фото процесора AMD Ryzen 7 9800X3D зі знятою теплорозподільною кришкою. Це майбутній ігровий флагман платформи AM5. «Червоні» поки не поспішають ділитися подробицями про новинку, але нещодавно оголосили, що реліз нового покоління X3D-чипів відбудеться сьомого листопада.

AMD Ryzen 7 9800X3D

Під кришкою Ryzen 7 9800X3D було виявлено вже звичний набір чипів: досить велика мікросхема введення-виведення IOD та чиплет CCD з ядрами Zen 5. Закордонні колеги звернули увагу, що на чиплеті з x86-ядрами не вдається розгледіти кристал із додатковим L3-кешем, який чітко видно в актуальних моделей X3D-чипів AM5.

У Мережі вже з'являлася інформація, що з переходом на нове покоління технології 3D V-Cache кристал з додатковим L3-кешем «переїде» під мікросхему CCD. Опублікований знімок можна вважати підтвердженням цих чуток. Ймовірно, завдяки такому підходу AMD вдалося підвищити ефективність відведення тепла, втім, тут слід дочекатися подробиць від самої компанії.

AMD Ryzen
AMD Ryzen 7000X3D

Про головні особливості процесора AMD Ryzen 7 9800X3D ми розповідали в окремому матеріалі. У середньому, якщо вірити офіційним тестам, новинка демонструє на 8% кращу ігрову швидкодію щодо Ryzen 7 7800X3D. Більше інформації, як було зазначено вище, стане відомо сьомого листопада.

Обговорити в форумі (коментарів: 35)