Сучасні чипи стають меншими та потужнішими. Відвести тепло від невеликої поверхні стає дедалі складніше, і різні дослідницькі групи шукають нові рішення для підвищення ефективності сучасних методів охолодження. Вчені з Токійського університету представили революційну розробку, яка використовує ефект киплячої води, щоб досягти прориву в ефективності тепловіддачі.
Нова технологія двофазного рідинного охолодження значно підвищує ефективність відводу та розсіювання тепла від гарячого чипа. Вона використовує ефект фазового переходу з рідкого стану в пар. При випаровуванні ефективність відведення тепла в 7 разів вища, ніж у звичайної рідини. Щоб реалізувати такий ефект у поверхню чипа вбудовуються мікроканали, якими циркулює і випаровується вода. Проблемою такої технології була складності управління потоками бульбашок після нагрівання. Саме її й усунули японські вчені. Вони розробили спеціальну тривимірну капілярну структуру з розподільчим шаром колекторів, що стала наслідком численних експериментів з різною геометрією капілярних каналів. Спеціальна тривимірна структура каналів дає змогу контролювати потік охолоджувальної рідини разом із випаровуванням.
Нова технологія має великі перспективи для охолодження потужних електронних пристроїв. Але поки що це теоретична розробка, яка потребуватиме ще багато зусиль для практичного впровадження.
Джерело:
SciTechDaily