80% ігор зі списку Steam Top 100 працюють на Linux завдяки Valve Proton

Ідея безпроблемного запуску ігор на операційних системах сімейства Linux постійно розвивається завдяки участі компанії Valve. Кілька років тому вони створили ініціативу Steam Play і спеціальний інструмент Proton, що є форком Wine з додатковими патчами та бібліотеками.

Deck

Статистика сайту ProtonDB каже, що вже 80% із сотні або 75% із тисячі найкращих ігор у Steam можуть бути пройдені на Linux. На початку наступного року відбудеться вихід ігрової портативної консолі Valve Steam Deck, тому старання програмістів Valve, напевно, пов'язані з цією подією.

Proton

Якщо ж подивитися на першу десятку ігор, то тут лише CS:GO, Dota 2 та Team Fortress 2 мають зелений рейтинг (нативна підтримка), а GTA 5 — золотий рейтинг. Інші шість не підтримуються, швидше за все, через проблеми з DRM.

Наявність сотень ігор для Windows, в які можна грати на Linux, це велика віха. Ще десять років тому їх було набагато менше, а для запуску потрібно читати інструкції та форуми. Тепер завдяки Proton ситуація багато в чому спрощується до декількох кліків.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Всі новини за 22.12.2021 [ стрічка ]

Останні огляди: