Декілька слів про вартість материнських плат Intel Z690

Відомий комп'ютерний ресурс TechPowerUp поділився своєю думкою про вартість материнських плат із чіпсетом Intel Z690. Як розповідають закордонні колеги, збільшені ціни обґрунтовані відразу декількома факторами.

Intel Z690

По-перше, роз'єм процесора LGA 17xx і механізм фіксації в кілька разів дорожчий за роз'єми LGA1200 або LGA115x. Наприклад, сокет LGA115x коштує близько $5 у дрібнооптових партіях (для виробників плат він обходиться дешевше), а вартість сокету LGA17xx становить мінімум $10-15 навіть у великих об’ємах. Водночас ціна топового набору логіки зросла лише на один долар — до $51.

У системі живлення Intel перейшла зі схеми IMVP8 (модулі DrMOS – Driver MosFet) на IMVP9.1 (модулі SPS – Smart Power Stage). Ця зміна призвела не тільки до використання більш дорогих електронних компонентів, але і їхнього дефіциту. У результаті кожна фаза живлення приблизно вдвічі дорожча на материнській платі Z690 у порівнянні з Z590. Одночасно спостерігається зростання кількості фаз живлення на платах Z690.

Для забезпечення роботи PCI Express 5.0 з двома слотами потрібен новий ретаймер, хоча це стосується лише топових плат. Вартість слотів PCIe 5.0 на 10–20% вища, ніж у минулого покоління, і вони вимагають нове оснащення на виробничих лініях. Ці витрати включені у вартість кожної материнської плати. Повинен пройти деякий час, поки обладнання окупить себе.

Нарешті, у світі другий рік поспіль спостерігається серйозна криза у напівпровідниковій та електронній промисловості, що також сильно впливає на ціни.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Всі новини за 09.12.2021 [ стрічка ]

Останні огляди: