Ціни на оперативну пам'ять почнуть знижуватись у наступному кварталі

Агентство TrendForce випустило новий звіт щодо ринку оперативної пам'яті. Цього кварталу запаси DRAM у виробників дещо знизяться через зростання постачань ПК та ноутбуків. Однак у січні-березні очікується циклічне падіння попиту на оперативну пам'ять, завдяки чому середня відпускна ціна впаде на 8–13%. Зокрема, модулі DDR4 подешевшають на 5–10%.

Однак у разі DDR5 зниження ціни проходитиме повільніше. За оцінками TrendForce, у першому кварталі 2022-го воно становитиме 3–8%. Відзначається складність модулів DDR5 та необхідність додаткових компонентів у порівнянні з DDR4, а також слабке охоплення ринку.

Як тільки чіпмейкери приступлять до нарощування виробництва DDR5, а Intel випустить весь асортимент процесорів Alder Lake-S, ситуація почне змінюватися. Цьому також сприятиме вихід масової платформи AMD AM5 з підтримкою нового стандарту ОЗП. За прогнозами фахівців, DDR5 стане доцільним вибором для ПК у 2023 або не пізніше 2024 року.

Що стосується графічної пам'яті GDDR6(X), то її вартість у першому кварталі 2022 року залишиться без змін. В цьому сегменті спостерігається тенденція переходу з мікросхем місткістю 8 Гбіт на 16 Гбіт. Існує  ймовірність, що 8-гігабітні чіпи будуть дорожчати через переважання в масових відеокартах та скорочення їхнього виробництва.

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Всі новини за 15.12.2021 [ стрічка ]

Останні огляди: