Intel відмовляється від підтримки AVX-512 у процесорах Alder Lake

Як повідомляє журналіст Ігор Валлоссек (Igor Wallossek), Intel має намір повністю відключити підтримку векторних інструкцій AVX-512 на всіх процесорах Alder Lake шляхом оновлення мікрокоду в нових випусках UEFI.

Спочатку чіпмейкер закладав підтримку AVX-512 в Core 12-го покоління, але перед релізом старших чіпів з індексом K формально її відключив. Попри це, виробники материнських плат дозволили власникам нової платформи самостійно активувати векторні інструкції у меню UEFI.

Тепер лазівка буде закрита й вендори повинні повністю видалити «формально непідтримувану» функцію. Повідомляється, що випуск виправлених прошивок UEFI для плат Z690 розпочнеться протягом найближчих тижнів.


Налаштування плати ASUS ROG Maximus Z690 Hero

Імовірною причиною є те, що Intel хоче ще більше розмежувати споживчий сегмент та продукти для робочих станцій та серверів. Саме програми для корпоративного сектора часто отримують найбільшу вигоду від прискорення AVX.

Тим часом Intel також обмежує множник для набору інструкцій AVX2 значенням x51. Це означає, що частота CPU знизиться до 5,1 ГГц під час виконання AVX2 незалежно від вибраного вручну множника.

На щастя, ентузіасти та вендори мають обхідні шляхи для обох перешкод AVX. Наприклад, ASUS пропонує спеціальний патч для материнських плат серії Maximus, що відключає регулювання AVX2. З іншого боку, члени спільноти вже зуміли впровадити стару версію мікрокоду в нові випуски UEFI, надавши модифікований образ із підтримкою AVX-512.

Джерело:
Igor's Lab

Обговорити в форумі (коментарів: 47)