AMD обіцяє, що платформа AM5 буде такою ж довгоживучою, як і AM4

Високопосадовці AMD в інтерв'ю порталу PCWorld поділилися цікавими подробицями про настільну платформу AM5. Чіпмейкер обіцяє, що вона буде такою ж довгоживучою, як і нинішня AM4. Нагадаємо, що сокет AM4 дебютував у вже далекому 2016 році з процесорами Bristol Ridge для OEM-сегменту, проте AMD все ще продовжує випускати нові моделі процесорів у даному конструктивному виконанні.

AMD AM5

«Що ж, ми були надзвичайно задоволені тим, як розвивався AM4... ми обіцяли, що збережемо цей сокет протягом тривалого часу й зробили це. Ми, як і раніше, віримо, що це пішло на користь спільноті, та, щиро кажучи, це пішло на користь нам. У міру просування вперед настав час змінити платформу для нового I/O та технологій, але я думаю, що з погляду стратегії все буде схоже. Я не можу сказати, скільки саме років, але ви можете розраховувати, що AM5 буде такою ж довгоживучою платформою, як і AM4. Ми очікуємо, що AM4 залишиться на ринку протягом кількох років та буде своєрідним альтернативним рішенням», — розповіла глава AMD Ліза Су.

Однією з особливостей платформи AMD AM5 стане відмова від сокету PGA (pin grid array) на користь LGA (land grid array), а кількість контактних майданчиків на «черевці» процесорів складе 1718 штук. Як розповів директор з технічного маркетингу AMD Роберт Халлок (Robert Hallock), ці зміни в першу чергу обумовлені зростанням кількості вбудованих інтерфейсів, у тому числі підтримкою PCI Express 5.0 та DDR5. Реалізувати це все в рамках PGA-сокету було б проблематично.

AMD AM5

У ході нещодавньої презентації AMD багато уваги привернула незвичайна конструкція теплорозподільної кришки процесорів AM5. Вона була зроблена такою, щоб звільнити місце для конденсаторів, які інакше довелося б розмістити на тильній стороні CPU. Це дозволило наростити число контактів без збільшення фізичних розмірів процесора, що було дуже важливо для забезпечення сумісності з кулерами під AM4.

Джерела:
VideoCardz
PCWorld

Обговорити в форумі (коментарів: 91)

Всі новини за 07.01.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: