Вивчаємо будову серверних процесорів AMD EPYC Genoa на архітектурі Zen 4

Вебресурс VideoCardz поділився новими фото серверного процесора AMD EPYC Genoa на мікроархітектурі Zen 4. Ці CPU, нагадаємо, наразі постачаються партнерам чіпмейкера для подальшого тестування та роботи над материнськими платами Socket SP5. Офіційний дебют новинок заплановано на другу половину цього року.

Zen 4

Майбутні серверні процесори AMD мають конструктивне виконання LGA з 6096 контактними майданчиками на «черевці». Тобто майже в півтора раза більше, ніж в актуальних CPU EPYC для платформи Socket SP3. Це зростання насамперед пов'язане з переходом на 12-канальну пам'ять DDR5. Також не варто забувати, що нові процесори мають 128 ліній інтерфейсу PCI Express 5.0, а їх номінальний TDP складе до 400 Вт.

AMD EPYC GenoaAMD EPYC Genoa

Закордонним колегам також вдалося «зазирнути всередину» одного з процесорів AMD EPYC Genoa. На опублікованому рентгенівському знімку виразно видно велику мікросхему введення-виведення IOD (Input-Output Die) та два 8-ядерні чіплети CCD (Сore Сomplex Die), що виготовляються за 5-нм технологією TSMC. У флагманських рішень під кришкою буде одночасно 12 кристалів CCD, тобто вони отримають до 96 ядер з архітектурою Zen 4.

AMD EPYC Genoa

У планах AMD на наступний рік значиться випуск серверних чіпів EPYC Bergamo. Вони збережуть конструктивне виконання Socket SP5, але зможуть запропонувати аж до 128 ядер Zen 4c.

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Всі новини за 10.01.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: