Затверджено остаточні специфікації стандарту PCI Express 6.0

Організація PCI Special Interest Group (PCI-SIG) затвердила остаточну специфікацію високошвидкісного інтерфейсу PCI Express 6.0. Насамперед він розрахований на центри обробки даних, сферу ресурсомістких обчислень та машинного навчання. Комерційний випуск пристроїв із підтримкою PCI-E 6.0 має розпочатися приблизно через два-три роки.

ASUS Prime Z690-A
Материнська плата ASUS Prime Z690-A зі слотом PCI-E 5.0 x16

Зрозуміло, головним нововведенням інтерфейсу PCI Express 6.0 стане подвоєння пропускної здатності щодо актуального PCI-E 5.0. Швидкість передачі для однієї лінії зросте з 32 до 64 ГТ/с (гігатранзакцій в секунду) або приблизно до 16 Гбайт/с. Щоб досягти таких показників у новому стандарті довелося перейти на амплітудно-імпульсну модуляцію PAM4 та покращити систему корекції помилок для забезпечення низьких затримок.

PCI Express 6.0

Не забули технічні фахівці PCI-SIG про зворотну сумісність. Пристрої з PCI Express 6.0 можна буде використовувати у зв'язці з продуктами, обладнаними попередніми версіями інтерфейсу.

PCI Express 6.0

Додамо, що стандарт PCI-E 5.0 тільки починає свій шлях до маси. На сьогодні він підтримується лише настільною платформою LGA1700 та чіпами Core 12-го покоління, а у другій половині року дебютують серверні процесори Intel та AMD з його підтримкою. Ближче до того часу почнеться серійний випуск твердотілих накопичувачів з PCI Express 5.0.

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Всі новини за 12.01.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: