Intel рекомендує утриматися від розгону молодших чипів Core 12-го покоління

Історія з розгоном процесорів Core 12-го покоління із заблокованим множником не оминула стороною Intel. Чіпмейкер рекомендує власникам молодших CPU Alder Lake-S утриматися від експериментів, пославшись на можливий вихід із ладу та скорочення терміну служби процесора.

«Процесори Intel Core 12 покоління без суфікса "K" не призначені для розгону. Intel не гарантує роботу процесорів за межами їхньої специфікації. Зміна тактової частоти або напруги може призвести до пошкодження або скорочення терміну служби процесора та інших компонентів, а також може знизити стабільність та продуктивність системи», — йдеться в офіційній заяві Intel.

Можливість розгону молодших процесорів Intel Core 12-го покоління було виявлено на материнських платах ASUS. Через підвищення опорної частоти (BCLK) на деяких моделях з логікою Z690 й B660 можна досягти суттєвого приросту швидкодії CPU Alder Lake-S. Наприклад, 6-ядерний Core i5-12400 з легкістю бере 5,0 ГГц, тоді як у штатному режимі працює на частоті Turbo Boost 4,0 ГГц для всіх ядер.

В цей час важко сказати, чи вживе Intel будь-які заходи щодо блокування розгону неоверклокерських CPU Alder Lake-S. Якщо вірити чуткам, ця лазівка буде закрита в одному з майбутніх оновлень мікрокоду материнських плат. Аналогічно Intel вчинила у разі процесорів Core 6-го покоління (Skylake-S), які теж відмінно розганялися по BCLK.

Джерело:
KitGuru

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Всі новини за 22.01.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: