Роз'єм живлення відеокарт з PCI-E 5.0 підходить для еталонних прискорювачів GeForce RTX 30-ї серії

Восени компанія ASUS анонсувала оновлену лінійку блоків живлення ROG Thor, куди увійшли моделі номіналом 1000, 1200 та 1600 Вт. Однією з особливостей нових БЖ стала наявність в комплекті кабелю для майбутніх відеокарт з інтерфейсом PCI Express 5.0. Зразок такого блока днями надійшов до редакції видання HardwareLuxx, що дозволило подивитись новий роз'єм.

Інформацію про те, що відеокарти з PCI-E 5.0 отримають новий роз'єм додаткового живлення, серед перших підтвердив німецький журналіст Ігор Валлоссек (Igor Wallossek). У роз'ємі 12VHPWR використовуються 16 контактів: 12 силових, розрахованих на струм до 9,2 А, та 4 сигнальні лінії, призначені для зв'язку джерела та споживача. Максимальна потужність, яку можна подати через такий роз'єм, становить 600 Вт.

Виявилося, що новий (12+4)-штировий роз'єм повністю сумісний з 12-контактним, який Nvidia використовувала в еталонних відеокартах GeForce RTX 30 серії. Сигнальні лінії, ймовірно, стануть у пригоді в майбутньому, коли енергоспоживання відеоадаптерів наблизиться до 600-ватної позначки.

У разі кабелю, що поставляється разом з ROG Thor, сигнальні контакти зовсім відсутні, а на стороні БП він підключається через два 8-контактні роз'єми. Зустріти (12+4)-штировий роз'єм 12VHPWR на корпусі джерела живлення можна буде у блоків ASUS ROG Loki формату SFX-L.

Згідно з наявною інформацією, першою відеокартою з новим роз'ємом додаткового живлення стане GeForce RTX 3090 Ti. Спочатку Nvidia розраховувала випустити її до кінця січня, але була змушена призупинити випуск через проблеми з апаратним та програмним забезпеченням новинки.

Обговорити в форумі (коментарів: 57)

Всі новини за 03.02.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: