У 2030-х роках квантові комп'ютери зможуть зламати алгоритм SHA-256, який використовує Bitcoin

Вчені з британського Університету Сассекс прогнозують зростання обчислювальної потужності квантових комп'ютерів протягом наступного десятиліття до рівня, який дозволить зламати алгоритм хешування SHA-256. Зокрема, він використовується криптовалютою Bitcoin для захисту блокчейну та доказу виконання роботи при емісії.

Нинішні системи не здатні повністю зламати SHA-256. Дослідники підрахували, що квантовий комп'ютер з 1,9 млрд кубітів (квантових бітів) обійде захист Bitcoin протягом 10 хвилин, з 317 млн — протягом години, а з 13 млн кубітів — за добу. Для порівняння, поточні зразки квантових комп'ютерів мають у своєму арсеналі десятки чи сотню кубітів. Наприклад, система IBM Eagle може похвалитися 127 кубітами.

З урахуванням темпів технічного розвитку та прогресу, реалізація таких комп'ютерів займе «потенційно понад десять років». Вчені відзначають, що мережа Bitcoin «може звести нанівець цю загрозу, виконавши програмний форк на методі шифрування, який є квантово-безпечним. Але при цьому можуть виникнути серйозні проблеми з масштабування через перемикання мережі на новий алгоритм».

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 44)

Всі новини за 04.02.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: