Intel і QuTech досягли прогресу в масовому виробництві квантових процесорів

Компанія Intel заявила про нові успіхи у розробці процесорів для квантових обчислень. Інженери Intel спільно з фахівцями дослідницького центру QuTech з Делфтського технічного університету (Нідерланди) налагодили технічний процес для виробництва відповідних чипів. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Чипи створюються з використанням класичних технологій для виробництва КМОН-напівпровідників на базі передової оптичної літографії. Фахівцям компанії вдалося досягти виробництва 10000 чипів на базі кількох кубітів у рамках стандартних 300-мм кремнієвих пластин. При цьому вихід придатних кубітових чипів сягає 95%, що є чудовим результатом. Цей технологічний прорив здійснено на дослідницькому заводі Intel D1X у Хіллсборо, штат Орегон (про розширення якого ми писали в окремій новині).

Дане дослідження відкриває шлях до подальшого масштабування та нарощування потенціалу квантових чипів. Але основне досягнення в тому, що нові чипи можна виготовляти на тих самих виробничих потужностях, що й класичні процесори. Це створює передумови для масового застосування квантових комп'ютерів у майбутньому.

«Квантові обчислення можуть забезпечити експоненційну продуктивність для певних додатків у галузі високопродуктивних обчислень», — сказав Джеймс Кларк, директор з квантового обладнання в Intel — «Наше дослідження доводить, що повномасштабний квантовий комп'ютер не тільки можливий, але й може бути виготовлений на сучасному заводі з виробництва мікросхем. Ми з нетерпінням чекаємо на продовження співпраці з QuTech, щоб застосувати наш досвід у виробництві кремнію та розкрити весь потенціал квантової технології».

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 16)