Чутки: процесори Intel Core 14-го покоління перейдуть на сокет LGA2551

Корпорація Intel не планує відмовлятися від традиції випуску двох поколінь CPU в рамках однієї платформи. Процесори Core 13-го покоління (Raptor Lake), реліз яких запланований на другу половину цього року, стануть останніми чипами в конструктивному виконанні LGA1700. Для CPU Core 14-го покоління (Meteor Lake) знадобиться материнська плата з новим процесорним роз'ємом.

За попередньою інформацією, процесори Intel Meteor Lake для настільних ПК отримають конструктивне виконання LGA2551. Разом із числом контактів зростуть й габарити нових CPU. Вони становитимуть 38 x 46 мм проти 37,5 x 45 мм в актуальних процесорів LGA1700. Офіційний дебют Core 14-го покоління має відбутися не раніше останнього кварталу 2023-го.


Intel LGA2551

Головна особливість процесорів Meteor Lake криється в багаточиповому компонуванні. Для об'єднання мікросхем воєдино Intel використовуватиме технологію Foveros та мости EMIB (Embidded Multi-die Interconnect Bridge), які вже випробувані на багатьох інших продуктах. Додамо, що окремі кристали можуть вироблятися не лише за різними техпроцесами, але й на різних фабриках.


Зразок мобільного процесора Intel Meteor Lake

На зміну чипам Intel Meteor Lake прийдуть CPU Core 15-го покоління (Arrow Lake). Вони збережуть конструктивне виконання LGA2551 та мають вийти орієнтовно у другій половині 2024 року. Їхнім найближчим суперником з боку AMD стануть процесори Zen 6.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 71)