Свіжі подробиці про GPU Navi 31 для топових відеокарт AMD Radeon RX 7000

У наступному поколінні GPU для ігрових відеокарт AMD перейде на багаточипове компонування, про що було офіційно оголошено минулого місяця. Компанія поки не розкриває, як виглядатимуть старші графічні процесори RDNA 3. Втім, це не заважає неофіційним джерелам ділитися новими подробицями про них.

AMD Navi 31

Ми вже розповідали, що флагманський GPU Navi 31 отримає один обчислювальний кристал Graphics Complex Die (GCD), що виготовляється за 5-нм технологією, та шість 6-нм чиплетів Memory Complex Die (MCD). У розпорядженні кожної мікросхеми MCD знаходиться 32-мегабайтний буфер Infinity Cache та пара 32-розрядних контролерів пам'яті.

Згідно з останньою інформацією, площа кристала GCD становитиме 350 мм². Для порівняння, 7-нм графічний процесор AMD Navi 21 має площу 520 мм², а відеоядро Nvidia GA102 — 627 мм².

AMD Navi 31

Невеликі розміри Graphics Complex Die пояснюються не лише переходом на 5-нм технологію та перенесенням контролерів пам'яті в окремі мікросхеми, але й перероблюванням архітектури. У GPU RDNA 3-го покоління AMD позбавилася деяких другорядних елементів, на кшталт xGMI, Global Data Share (GDS), Legacy Geometry Pipeline та Legacy Scan Converter. Нагадаємо, що при переході з RDNA 2 на RDNA 3 компанія обіцяла збільшити продуктивність на ват мінімум у півтора раза.

Крім AMD Navi 31 у сімейство графічних процесорів RDNA 3-го покоління увійдуть Navi 32 й Navi 33. Останній виділятиметься на тлі родичів монолітним компонуванням та знайде застосування в порівняно недорогих ігрових відеокартах. У чутках також згадується монструозний GPU з 16 384 потоковими процесорами, проте його існування підтвердити поки не вдалося.

AMD Navi 31

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)