Спеціальний екземпляр Intel Cannon Lake-Y із трьома чипами під кришкою потрапив на фото

Блогер YuuKi-AnS оприлюднив фотографії інженерного зразка Intel Core M3 із серії енергоефективних процесорів Cannon Lake-Y. На жаль, ця серія так і не потрапила на масовий ринок, а перше покоління 10-нм чипів Intel стало справжнім провалом і може сміливо претендувати на найбільшу невдачу у більш ніж 50-річній історії компанії.

Щоб трохи освіжити пам'ять читачів, нагадаємо, що за планами 10-нм чіпи Intel мали вийти у 2016 році, ознаменувавши переїзд архітектури Skylake з 14-нм на 10-нм «рейки». Проте, певне буксування почалося ще з 14-нм техпроцесу. Це призвело до затримок у релізі п'ятого та шостого покоління Core.

Cannon Lake-Y

У результаті, п'яте покоління в настільному сегменті представлено лише парою процесорів Core i7-5775C/Core i5-5675C з явно гіршим розгінним потенціалом у порівнянні з четвертим поколінням, але з потужною вбудованою графікою Iris Pro Graphics 6200 і масивом кеш-пам'яті eDRAM обсягом 128 МБ.

Своєю чергою, 10-нм техпроцес Intel регулярно переносився на пізніші терміни, коли у 2018 році на ринок потрапив єдиний представник сімейства Cannon Lake-U в особі Core i3-8121U. Тираж чипа був дуже малий, а через проблеми з виробництвом чипмейкер був змушений деактивувати вбудовану графіку CPU. Сьогодні ентузіасти можуть спробувати знайти Core i3-8121U у складі міні-ПК NUC Crimson Canyon, хоча це дуже нетривіальне завдання через рідкість моделі.

Cannon Lake-Y

Що цікаво, Core i3-8121U мав під кришкою два чипи, у той час, коли Intel Core M3 налічує три чипи. Якщо вірити специфікації, це CPU, PCH та McIVR.

Cannon Lake-Y

Також YuuKi-AnS поділився фотографіями материнської плати з цим процесором. Він виглядає крихітним у масштабах усієї друкованої плати, що вказує на випробувальний стенд, аніж на передсерійний продукт для ПК.

Cannon Lake-Y

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Всі новини за 22.08.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: