Чи сумісні процесорні роз'єми AMD AM4 та AM5 по кріпленням систем охолодження?

В очікуванні появи у продажу процесорів AMD Ryzen 7000 на базі мікроархітектури Zen 4 виникає закономірне питання про сумісність кріплень систем охолодження між їх новими роз'ємами AM5 та «старими» роз'ємами AM4. Звісно, мова йде не про стандартні пластикові фіксатори до стокових кулерів, а про положення отворів кріплення на платі, висоту процесорної кришки та сумісність СО з рідним бекплейтом.

Певне світло на ці складні питання допомагає пролити офіційний сайт Noctua. Компанія стверджує, що усі її кулери з підтримкою AM4 прямо сумісні з AM5, за винятком NH-L9a-AM4 та NM-AM4-L9aL9i, які потребують окремого специфічного бекплейту. Це свідчить про те, що й усі інші моделі систем охолодження, які можна було встановити на стокову підсилювальну пластину AM4, так само підходять і на AM5. А значить положення отворів, висота та розташування кришки процесора та «калібр» гвинтів кріплення там однаковий.

Також варто звернути увагу, що кришка процесора AMD Ryzen 7000 має специфічну форму та помітно менший розмір. Це означає, що для її охолодження доведеться обмежитись меншою кількістю теплових трубок, зважаючи на розташування чиплетів всередині біля центру. А найбільш ефективними явно будуть рідинні системи охолодження.

Зі свого боку Noctua оновила і рекомендації по нанесенню термопасти на процесори AMD AM5.

Вони тепер такі самі, як і для Intel LGA 115x та LGA1200. Маленької краплі по центру буде цілком достатньо. Змащувати лапки, що виступають по боках та по кутах, необхідності немає, оскільки їх участь у передачі тепла незначна.

Обговорити в форумі (коментарів: 67)

Всі новини за 30.08.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: