VESA опублікувала специфікації інтерфейсу DisplayPort 2.1

Організація VESA (Організація Video Electronics Standards Association) оприлюднила специфікацію інтерфейсу DisplayPort версії 2.1. Оновлений стандарт не передбачає збільшення пропускної спроможності щодо DisplayPort 2.0, який дозволяє без стиснення виводити картинку з роздільною здатністю до 10240 × 4320 пікселів при 60 Гц. Головні нововведення криються в тіснішій інтеграції з USB4 та підвищенні надійності передачі сигналу.

DisplayPort

Гарна новина в тому, що DisplayPort 2.1 не просто зворотно сумісний з попередньою версією інтерфейсу. Завдяки зусиллям VESA та її партнерів усі продукти DisplayPort 2.0 «вже були сертифіковані відповідно до суворішої специфікації DisplayPort 2.1». Це означає, що будь-який графічний процесор, док-станція, монітор та кабель, що пройшов сертифікацію DisplayPort 2.0, повністю сумісний із версією 2.1.

У стандарті DisplayPort 2.1 було впроваджено нову функцію управління пропускною спроможністю, «щоб дозволити тунелюванню DisplayPort більш ефективно співіснувати з іншим трафіком даних введення-виведення по каналу USB4». До того ж довжина кабелів DP40 (з пропускною здатністю 40 Гбіт/с) тепер може перевищувати два метри, а DP80 (80 Гбіт/с) — більше одного метра.

DisplayPort

Варто додати, що про підготовку стандарту DisplayPort 2.1 стало відомо минулого тижня. Його підтримуватимуть відеокарти Radeon RX 7000 на графічних процесорах AMD RDNA 3-го покоління, формальний дебют яких відбудеться третього листопада. В той самий час Nvidia обмежилася в новому поколінні відеокарт інтерфейсом DisplayPort 1.4a.

Джерела:
TechPowerUp
PCWorld

Обговорити в форумі (коментарів: 41)