Андервольтінг GeForce RTX 4090 серйозно знижує енергоспоживання з мінімальним падінням продуктивності

Відеокарта GeForce RTX 4090 крім великої продуктивності вражає і значним енергоспоживанням. Для нового флагмана Nvidia заявлено потужність на рівні 450 Вт, хоча в іграх це значення практично не досягається. Багато оглядів показують скромніші значення енергоспоживання. На сайті QuasarZone вийшло цікаве дослідження енергоефективності GeForce RTX 4090, в якому порівнюється продуктивність при обмеженні потужності та робочої напруги.

Відеокарта тестувалася в п'яти іграх (Cyberpunk 2077, Marvel Spider-Man Remastered, Forza Horizon 5, Lostark та PUBG Battlegrounds) за різних параметрів. У дослідженні залучено простий варіант обмеження ліміту потужності. Другий метод залучає андервольтинг, тобто зниження робочої напруги на GPU через налаштування кривої Boost в MSI Afterburner. З заводськими налаштуваннями середнє енергоспоживання відеокарти в іграх склало 347 Вт, що не дуже відрізняється від топових рішень минулого покоління. При зменшенні Power Limit до 90% втрати продуктивності менше 1% за середнього енергоспоживання 340 Вт, при Power Limit 60% втрати продуктивності менше 7% за енергоспоживання 268 Вт. Результати з андервольтингом ще кращі: при зменшенні напруги з 1 В до 0,95 В втрати в продуктивності близько 1% при потужності у 289 Вт, при 0,85 В падіння близько 8% при потужності у 232 Вт.

Можна говорити про високу енергоефективність графічного чипа AD102. Він здатний забезпечити видатну продуктивність навіть за серйозного обмеження потужності. І якби Nvidia не прагнула вичавити всі соки з GeForce RTX 4090, то кінцевий продукт міг би вийти з меншою продуктивністю, але з TDP на рівні старших моделей позаминулої серії.

Джерело:
Videocardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Всі новини за 30.11.2022 [ стрічка ]

Останні огляди: