Минулого кварталу було продано 7,3 млн відеокарт

Експерти Jon Peddie Research (JPR) завершили підбиття підсумків минулого кварталу на ринку відеоядер для персональних комп'ютерів, опублікувавши дані про постачання графічних карт розширення. Разом з цим вони оновили інформацію щодо розстановки сил у сегменті дискретних GPU. З'ясувалося, що початкові підрахунки були неправильними.

У ході підготовки доповіді про ситуацію на ринку дискретних відеоядер аналітики використовували квартальні звіти чипмейкерів. Однак Intel додала виторг від продажу серверних прискорювачів Ponte Vecchio в показники підрозділу, який займається споживчими відеоадаптерами. Через це у JPR невірно підрахували кількість GPU, які Intel відвантажила минулого кварталу. Нижче наведено оновлені дані та, як бачимо, AMD все ще випереджає процесорного гіганта.

У четвертому кварталі було продано 7,3 мільйона графічних карт розширення. Це більше за показники липня-вересня (6,8 млн), але суттєво менше щодо аналогічного періоду 2021-го (13,2 млн). Позитивну квартальну динаміку аналітики пов'язують із випуском нового покоління 3D-прискорювачів, а також зі зниженням цін на рішення минулого покоління.

Якщо розглядати дані за весь минулий рік, то AMD, Intel та Nvidia разом з партнерами продали приблизно 37,9 млн графічних карт. Це не лише менше, ніж у 2021 році (близько 49 млн), але і є найгіршим показником за всю історію ринку. До речі, рекорд постачання графічних карт було зафіксовано 1998 року — тоді було продано 116 мільйонів пристроїв.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 52)