Cadence розкрила технічні деталі пам'яті GDDR7

Минулого року компанія Samsung оголосила про роботу над новим поколінням графічної пам'яті GDDR7, не представивши жодних технічних подробиць. Деталі нового стандарту були розкриті компанією Cadence, яка представила рішення для перевірки пам'яті GDDR7 з урахуванням усіх особливостей та функцій, визначених стандартним JEDEC. При цьому сама організація JEDEC ще публічно не публікувала специфікації GDDR7.

Останніми стандартами графічної пам'яті є GDDR6 та GDDR6X. Рішення Nvidia використовують GDDR6X із пропускною здатністю 21-22 Гбіт/с. Пропускна здатність пам'яті GDDR7 має сягнути 36 Гбіт/с. У GDDR6X Micron та Nvidia перейшли від стандартного кодування сигналу NRZ/PAM2 до кодування за методом чотирирівневої імпульсно-амплітудної модуляції PAM4. Використовуючи чотири рівні сигналу PAM4, ефективна швидкість передачі даних досягла двох біт за такт. І навіть за однакової швидкості GDDR6 та GDDR6X нова пам'ять забезпечує більшу пропускну здатність. Однак PAM4 більш чутлива до випадкових та індукованих шумів, що вимагає певної корекції та попереджувальної корекції помилок FEC. Також пам'ять GDDR6X вимагає спеціальних контролерів пам'яті та новий фізичний інтерфейс PHY.

У GDDR7 використовується компромісний варіант. Замість PAM4 реалізовано модуляцію PAM3 з трьома рівнями сигналу (-1, 0, +1), яка дозволяє передавати 1,5 біта за цикл. PAM3 пропонує вищу швидкість передачі даних щодо NRZ/PAM2, але вимагає меншого співвідношення сигнал/шум порівняно з PAM4.

Нова пам'ять отримає низку оптимізацій для підвищення ефективності та зниження енергоспоживання. Це гнучке керування режимами читання через чотири стани сигналу читання RCK. У GDDR6 одночасно може бути запущена одна команда, а у GDDR7 команди рядків і стовпців використовують різні біти шини CA, тому підсистема пам'яті може одночасно видавати дві різні команди. Буде можливість перемикання між режимами кодування PAM3 та NRZ, залежно від потреб.

Поява перших пристроїв з пам'яттю GDDR7 очікується у 2024 році.

Джерело:
Anandtech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Всі новини за 09.03.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: