Microsoft кілька років працює над чипом для штучного інтелекту

Microsoft робить серйозну ставку на технології штучного інтелекту. Завдяки великим інвестиціями в OpenAI, творців ChatGPT, компанія вже реалізувала просунутий пошук у Bing на базі штучного інтелекту. Йде розширення програмної та хмарної інфраструктури, де використовуються технології OpenAI. Також з'явилася інформація, що компанія вже кілька років таємно працює над створенням спеціального чипа під  машинне навчання. Це проєкт під кодовою назвою Athena, який стартував ще у 2019 році. Чип покликаний прискорити процес навчання, особливо великих мовних моделей LLM, на базі яких, зокрема, побудовано ChatGPT.

На цей час до розробки залучено близько 300 фахівців. У команди є готові прототипи, тестуванням яких займається невелика група співробітників Microsoft і OpenAI. Чип може піти у виробництво для забезпечення апаратних потужностей OpenAI вже наступного року.

Варто зазначити, що зараз головними пристроями для машинного навчання є спеціалізовані прискорювачі обчислень Nvidia. Поява власного прискорювача для роботи ШІ дасть Microsoft більше свободи та здешевить майбутні розробки.

Джерело:
The Information

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Всі новини за 19.04.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: