Ентузіаст організував пасивне охолодження AMD Ryzen 9 7950X за допомогою двох кілограмових мідних блоків

Користувач Reddit під ніком AromaticImpress7778 поділився своїм досвідом побудови безшумного ПК. Він займається програмуванням та любить створювати безвентиляторні системи. Оскільки йому потрібна висока продуктивність, новий ПК використовує 16-ядерний процесор AMD Ryzen 9 7950X на материнській платі MSI MPG B650I Edge WiFi, встановлено 64 гігабайти пам'яті DDR5. Живлення ПК забезпечує блок HDPLEX 250W GaN ATX.

Ця система зібрана у спеціальному корпусі Streacom DB4, бічні стінки якого є потужними радіаторами. Такий корпус дозволяє організувати пасивне охолодження процесора, але конструкція розрахована тільки на 65 Вт, а в AMD Ryzen 9 7950X значний TDP у 170 Вт. Тому ентузіаст модифікував конструкцію та додав до системи охолодження два мідні блоки ESG Feinkupfer, кожен масою в один кілограм. Також йому зробили на замовлення товсту пластину 233 мм для охолодження мікросхем на материнській платі.

З усіма доробками система важить близько 13 кг, з яких 4,4 кг приходиться на мідні деталі, а корпус та інші елементи важать 7,5 кг. Для з'єднання різних елементів використовувалася термопаста Thermal Grizzly Conductonaut на основі рідкого металу та Arctic MX-6 на основі вуглецевого наповнювача.

Після двогодинної роботи Ryzen 9 7950X у режимі високого навантаження процесорний блок CCD1 прогрівся до 95 градусів Цельсія, а CCD2 до 90 градусів. Температура материнської плати MSI сягнула 77 градусів. Бічна панель корпусу Streacom DB4 прогрівалася до 50-60 градусів. Паяння елементів може додатково покращити відведення тепла, але ускладнить загальний монтаж.

Раніше ми писали про схожий експеримент, коли користувач охолоджував Core i9 мідним циліндром вагою 3,7 кг. Але в цьому випадку користувач створив повністю готове конструктивне рішення, яке відповідає його вимогам для постійної експлуатації.

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Всі новини за 24.04.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: