Вигорання процесорів AMD Ryzen 7000: названо ймовірну причину

За останні тижні в Мережі з'явилося чимало повідомлень про вихід з ладу процесорів AMD Ryzen 7000-ї серії. У ряді випадків пошкодження видно неозброєним оком на «черевці» CPU, при цьому часто вони є і на материнській платі. Розібратися в причинах вигоряння CPU AM5 спробувала редакція Tom's Hardware.

AMD Ryzen 7000

Через власні джерела колеги з'ясували, що у «смерті» настільних чипів Zen 4 винна надмірно висока напруга SoC. Вона може бути встановлена вручну самим користувачем або при активації профілів розгону оперативної пам'яті AMD EXPO. Звинуватити конкретного виробника материнської плати не можна, оскільки проблеми було зафіксовано на продуктах всіх марок, включаючи Biostar, ASUS, MSI, Gigabyte та ASRock.

Також варто звернути увагу, що вийти з ладу може як звичайний процесор Ryzen 7000, так і Ryzen 7000X3D з технологією 3D V-Cache. Хоча другі все-таки чутливіші до підвищеної напруги, що підтверджують експерименти професійних оверклокерів. До речі, «підсмажити» можна навіть Ryzen 7 5800X3D для платформи AM4.

AMD Ryzen 7000

Джерела Tom's Hardware надали додаткові подробиці про процес вигоряння чипів AM5. У деяких випадках надмірна напруга SoC виводить з ладу термодатчики та механізми захисту від перегріву. Сам процесор при цьому продовжує працювати, але згадані механізми більше не обмежують його енергоспоживання залежно від нагріву. Зрештою це призводить до фізичного пошкодження CPU та сокету AM5.

В цей час фахівці AMD працюють над виправленням вищеописаної проблеми, яке має запобігти підвищенню напруги понад допустиму межу. Воно з'явиться у майбутніх оновленнях прошивок для плат AM5. Додамо, що ASUS і MSI вже взяли справу у свої руки, випустивши нові версії UEFI, в яких заборонено підвищення напруги для процесорів Ryzen 7000X3D.

Обговорити в форумі (коментарів: 136)

Всі новини за 25.04.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: