Процесори Intel Core 14-го покоління можуть досягти частоти 6,5 ГГц

Цього року компанія Intel має представити десктопні процесори Core 14-uj покоління на базі оновленого сімейства Raptor Lake. Блогер Moore's Law is Dead поділився своїми роздумами та інсайдами щодо цієї серії процесорів.

Запуск нового покоління очікується у третьому кварталі. Процесори підтримуватимуться платами LGA1700. Модельний ряд буде представлений як десктопними CPU серії S, так і мобільними варіантами з індексом HX, які будуть виведені на ринок разом з мобільними CPU Meteor Lake-P та Meteor Lake-M. В рамках нового покоління будуть процесори з потужністю 35 Вт, 65 Вт і 125 Вт. Вважається, що Intel Raptor Lake Refresh налічуватимуть не більше 24 ядер (8+16) у старших CPU. Конфігурації 6+8 та 2+8 стануть основою для Core i5 та Core i3.

Основну ставку зроблено на нарощування частот. За чутками цифровий регулятор напруги DLVR буде повністю розміщений у чипі. Згідно з інсайдами, Intel вже має процесор з максимальною частотою в 6,2 ГГц, і це остаточний рубіж. Є можливість, що буде представлений серійний процесор з Boost до 6,5 ГГц (потенційний Core i9-14900KS). Нагадаємо, що зараз Intel пропонує два флагманські варіанти — це Core i9-13900K з максимальною частотою Turbo Boost до 5,8 ГГц та Core i9-13900KS із частотою до 6 ГГц.

Озвучені частоти вражають, але навіть вони не принесуть кардинальних змін у продуктивності, лише забезпечать невелике прискорення для кращої конкуренції з AMD Ryzen. Також є чутки про можливе нарощування кеш-пам'яті у Raptor Lake Refresh. У поєднанні з вищими частотами це має стати ефективнішим кроком до підвищення продуктивності.

Обговорити в форумі (коментарів: 90)