Індійські розробники з C-DAC створюють чип з 96 ядрами ARM та 96 ГБ пам'яті HBM3

Індія нарощує виробництво мікроелектроніки та планує серйозно посилити свої позиції на ринку передових технологій. Уряд планує великі інвестиції в галузь, у 2024 році мають запустити завод Foxconn з виробництва напівпровідників. Одночасно у країні йде розробка власної лінійки процесорів. Індійський центр розвитку передових обчислень (Centre for Development of Advanced Computing, C-DAC) працює над серією обчислювальних чіпів AUM. Нещодавно були розкриті перші деталі про індійські розробки.

Флагманський чип AUM отримає 96 ядер на архітектурі ARM, 96 гігабайтів пам'яті HBM3, 128 ліній PCIe Gen 5 та енергоспоживання близько 320 Вт. В його основі ядра ARM Neoverse V1 під кодовою назвою Zeus, сам чип розділений на два чиплети по 48 ядер.

Кожен чиплет має власну пам'ять, систему введення-виведення, кеш-пам'ять, безпеку та підсистему MSCP. Об'єднані чипи за допомогою інтерконекту C2C/D2D. Кожне ядро має 1 МБ кеш-пам'яті L2 та 1 МБ системного кеша, тобто всього по 96 МБ на чип. Процесор AUM оснащений 64 ГБ пам'яті HBM3 5600 МГц та підтримує роботу із зовнішньою 8-канальною системою пам'яті DDR5-5200. Він отримає 64/128 ліній PCIe Gen 5 з підтримкою CXL і працюватиме на платформі, яка може включати два таких чипи. AUM вироблятимуть на заводі TSMC по технології 5 нм. Тактові частоти у діапазоні від 3,0 до 3,5 ГГц.

Такі чипи орієнтовані на високопродуктивні обчислення та центри обробки даних. Вузол із CPU C-DAC AUM забезпечить продуктивність до 10 Тфлопс, 4,6+ Тфлопс на сокет, а сервер із двома сокетами підтримує ще встановлення до 4 графічних прискорювачів.

C-DAC також готує набір системного програмного забезпечення та інструменти розробки для свого обладнання. Чипи надійдуть у продаж у 2023-2024 роках. За попередніми розрахунками на базі AUM до кінця 2024 року можуть організувати обчислювальні системи сумарною потужністю 64 петафлопс.

Також C-DAC працює над рядом чипів для побутових пристроїв, для різних інтелектуальних систем, для IoT, AR і VR. Серія процесорів Vega, заснована на двоядерному та чотириядерному дизайні, призначена для клієнтів початкового рівня, яким потрібні малопотужні та недорогі чіпи. Також йде розробка восьмиядерних чипів.

Джерело:
Wccftech
C-DAC

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Всі новини за 15.05.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: