Meta розробляє свій чип для прискорення ШІ

Компанія Meta підключається до перегонів у сфері штучного інтелекту. Вона планує поступовий перехід на інфраструктуру наступного покоління, для цього розробляє власний чип для завдань ШІ. Чип MTIA (Meta Training and Inference Accelerator) адаптований для внутрішніх навантажень Meta і завдяки цьому забезпечить високу продуктивність та ефективність відносно традиційних CPU. Ці чипи будуть використовуватися для навчання моделей ШІ та забезпечення їхньої роботи.

Перше покоління MTIA v1 було розроблено ще у 2020 році й чипи виготовляються за 7-нм техпроцесом TSMC. Згідно з внутрішніми тестами Meta вони показали хорошу ефективність тільки для моделей ШІ низької та середньої складності. Але вже йде розробка наступного покоління MTIA з кращою продуктивністю. Масове використання MTIA почнеться не раніше 2025 року.

Крім чипів MTIA компанія представила спеціалізований прискорювач для транскодування відео MSVP (Meta Scalable Video Processor). Ці прискорювати будуть використовуватися для швидкої обробки та потокової передачі відео.

Також Meta запустить потужний суперкомп'ютер RSC (Research SuperCluster) AI Supercomputer для навчання моделей ШІ наступного покоління, для роботи з новими інструментами доповненої реальності та системами аналізу контенту. Завершується фінальний етап розгортання цього суперкомп'ютера, який містить 2000 систем Nvidia DGX A100 із 16000 графічними процесорами Nvidia A100.

Джерела:
Meta
TechCrunch

Обговорити в форумі (коментарів: 6)