Серверні процесори AMD EPYC Bergamo використовують 16-ядерні чіплети Zen 4c

Наступного тижня компанія AMD представить серверні процесори EPYC Bergamo. Вони базуються на архітектурі Zen 4c та запропонують до 128 ядер з підтримкою технології SMT. Головною сферою застосування нових процесорів стануть хмарні сервіси.

AMD EPYC Bergamo

Напередодні офіційного анонсу веб-ресурс SemiAnalysis опублікував власний аналіз мікроархітектури Zen 4c, розкривши чимало цікавих подробиць про нові CPU. Зокрема, під кришкою EPYC Bergamo знаходяться дев'ять кристалів: мікросхема введення-виводу та вісім чиплетів із x86-ядрами. Це пояснює 128-ядерну/256-потокову конфігурацію топових моделей.

AMD EPYC Bergamo

Для випуску кристалів із ядрами Zen 4c використовується 5-нм технологія. Площа такого чиплета трохи більша, ніж в аналога Zen 4 (72,7 мм² проти 66,3 мм²), але при цьому він містить вдвічі більше x86-ядер. Щоправда, для цього AMD довелося вдвічі урізати обсяг кеш-пам'яті третього рівня в одному блоці CCX: з 32 до 16 Мбайт.

AMD EPYC BergamoAMD EPYC Bergamo

На цьому відмінності Zen 4 та Zen 4c не закінчуються. AMD також переробила внутрішню структуру ядра, внаслідок чого їй вдалося зменшити його площу на 35,4% щодо Zen 4. Більше інформації про нововведення мікроархітектури AMD Zen 4c наведено в оригінальному матеріалі.

AMD EPYC Bergamo

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Всі новини за 07.06.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: