Розбираємось у планах AMD щодо розвитку асортименту серверних процесорів

Наступного року компанія AMD виведе на ринок нове покоління серверних процесорів EPYC, відоме під кодовим ім'ям Turin. Чипмейкер не тільки переведе їх на мікроархітектуру Zen 5, але й збільшить кількість кристалів під кришкою, завдяки чому вони зможуть похвалитися рекордною кількістю ядер. До речі, енергоспоживання EPYC Turin теж буде вражаючим — за попередньою інформацією, «апетити» топових чипів досягають 600 Вт.

AMD EPYC

У нове покоління AMD EPYC увійде три класи серверних процесорів. Звичайні EPYC Turin отримають 16 чиплетів Zen 5 та сумарно зможуть запропонувати 128 ядер/256 потоків при 512 мегабайтах L3-кешу. Самі чиплети виготовлятимуться за 4-нм техпроцесом на потужностях TSMC. До сімейства Turin-X, як неважко здогадатися, увійдуть процесори зі збільшеним обсягом кеш-пам'яті третього рівня. Для них теж характерна 128-ядерная/256-потокова конфігурація, але обсяг L3-кеша зросте до 1536 Мбайт.

Спеціально для хмарних сервісів AMD готує лінійку процесорів EPYC Turin з архітектурою Zen 5c. Вони прийдуть на зміну чипам EPYC Bergamo, які були представлені минулого місяця. У нових процесорах під кришкою знаходиться дюжина 3-нм чиплетів Zen 5c, а флагманські CPU запропонують сумарно 192 ядра/384 потоки та 384 мегабайти кеш-пам'яті третього рівня. Більше подробиць про новинки ми, ймовірно, дізнаємося ближче до кінця цього чи початку наступного року.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Всі новини за 03.07.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: