Майнінгові компанії переходять на обчислення ШІ

Після різкого зниження рентабельності майнінгу багато великих компаній, які вкладалися у відповідне обладнання, опинилися у складній ситуації. Тепер деякі з них намагаються переорієнтуватися на сферу штучного інтелекту, щоб здавати свої обчислювальні майданчики для навчання великих ШІ. Таким шляхом пішла компанія Hive Blockchain. Рік тому всі її ресурси (38 000 відеокарт) були спрямовані на видобуток Ethereum. Після фактичного припинення майнінгу Ethereum компанія намагалася перейти на альткоїни, але зазнавала збитків.

Фото hardwaretimes.com

Тепер компанія здає хмарні обчислювальні потужності своїх систем під обчислення ШІ. Серед своїх переваг Hive Blockchain виділяє великий обчислювальний парк з 38 тисяч GPU, багаторічний досвід великого оператора центру обробки даних та угода про повну конфіденційність із клієнтами. Про всяк випадок частина обчислювальних потужностей, як і раніше, зарезервована під майнінг альткоїнів. Також компанія має свій парк ASIC-пристроїв для видобутку Bitcoin.

Таким же шляхом пішла компанія Satoshi Spain. Компанія раніше здавала в оренду майнінгові системи, а тепер перепрофілюється на обчислення для ШІ. Засновник Satoshi Spain Алехандро Ібаньєс де Педро назвав новий обчислювальний бізнес ШІ «майнінгом 2.0».

Перехід від криптовалюти до ШІ не такий простий, оскільки старі GPU можуть показувати низьку ефективність в операціях ШІ. Тобто нова область обчислень все одно вимагатиме нових інвестицій в обладнання. На користь таких майданчиків грає завантаженість обчислювальних хмарних систем OpenAI, Microsoft та Amazon, які не завжди можуть задовольнити попит клієнтів.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 79)

Всі новини за 04.07.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: