Завод TSMC в Аризоні розпочне виробництво чипів за технологією N4 не раніше 2025 року

Компанія TSMC оголосила про затримку запуску свого першого заводу в США. На цей час в Аризоні триває будівництво двох підприємств. Перше мало розпочати випуск чипів за технологією N4 у 2024 році, а другий завод має розпочати виробництво чипів за технологією 3 нм у 2026 році. Обсяг інвестицій у цей проєкт становить близько 40 мільярдів доларів. Для США це перші передові виробництва напівпровідників за 20 років.

Зараз перше підприємство знаходиться на етапі, коли потрібне постачання та налагодження обладнання. Але через брак кваліфікованих робітників здійснити це у передбачені терміни не вийде. І якщо спочатку запуск виробництва планувався наприкінці наступного року, тепер він зрушився на 2025 рік. Поки не зрозуміло, чи така затримка позначиться на планах Apple, Qualcomm, Nvidia та AMD, які є найбільшими замовниками TSMC.

У 2024 році має бути запущене спільне японське підприємство TSMC, Sony та Denso для виробництва чипів за технологіями від 28 нм до 12 нм. Озвучуються плани будівництва заводу в Німеччині, який вироблятиме електроніку для автомобільної індустрії.

Також TSMC вперше повідомила про падіння квартального прибутку, і ці показники на 10% нижчі за результати аналогічного періоду минулого року. Це пов'язано з падінням попиту у сфері побутової електроніки. Головною точкою зростання є виробництво мікросхем для сфери ШІ. Насамперед це стосується прискорювачів обчислень Nvidia H100 та AMD MI300.

Джерело:
Asia Nikkei

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Всі новини за 21.07.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: