IT-компанії починають масово скуповувати відеокарти для роботи з ШІ

Бурхливе зростання технологій штучного інтелекту призвело до підвищеного попиту на прискорювачі обчислень Nvidia. Попит настільки великий, що компанія просто не може задовольнити його. В умовах дефіциту спеціалізованих прискорювачів розробники звертаються до ринку споживчих відеокарт.

Портал Tom's Hardware звернув увагу на пост Джорджа Хотца, відомого під ніком Geohot. Колишній хакер, який зламував телефони iPhone та консолі Sony, після роботи у Twitter запустив власний стартап Comma AI для розробок у сфері ШІ. Хотц показав партію відеокарт XFX Radeon RX 7900 XTX і заявив, що отримав 7,38 PFLOPS продуктивності, а попереду ще екзафлоп. Вибір даної відеокарти AMD ймовірно пов'язаний з великим обсягом пам'яті, оскільки в аналогічних за ціною моделях Nvidia він менший.

Стартова покупка Хотца включає 60 відеокарт із загальною ціною 60 тисяч доларів. Щоб отримати екзафлопс, знадобиться у 1000 разів більше відеокарт та бюджет у 60 мільйонів доларів. Це перший публічний натяк на масові покупки відеокарт для такої мети, хоча очевидно, що вони вже йдуть. Раніше ми писали, що великі майнінгові компанії переорієнтують свої великі обчислювальні майданчики для роботи з ШІ. А вартість урізаних прискорювачів Nvidia A800 та H800 у Китаї вже сягнула 70 тисяч доларів. Така ситуація загрожує не лише дефіцитом спеціалізованих прискорювачів, а й дефіцитом ігрових відеокарт. Може повторитись ситуація під час останньої майнінгової лихоманки, коли купити відеокарти було проблематично, а роздрібні ціни значно перевищували рекомендовані.

Обговорити в форумі (коментарів: 56)

Всі новини за 02.08.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: