Ентузіаст зібрав комп'ютер на базі Core i9-13900K та GeForce RTX 4090 з підводним охолодженням

Сьогодні для охолодження апаратного забезпечення використовують безліч різноманітних методів. Дуже цікавим рішенням можна назвати занурення під воду закритих конструкцій, в яких розміщено серверне «залізо» (проєкт Natick від Microsoft). У випадку персональних комп'ютерів такий метод виявляється зовсім непрактичним, що, втім, не зупинило ентузіаста Метта Перкса (Matt Perks) з YouTube-каналу DIY Perks.

Метт вирішив особисто переконатися, наскільки добре охолоджуватиметься комп'ютер, повністю занурений у воду. Для експерименту використовувалася система на базі материнської плати ASRock Z790 PG-ITX/TB4, процесора Intel Core i9-13900K та відеокарти GeForce RTX 4090. На повітрі такий комп'ютер споживав у стрес-тесті (FurMark + Prime 95) понад 800 Вт.

Для вищезгаданого комплекту «заліза» був виготовлений спеціальний корпус, головним елементом якого стала акрилова труба. Відведення тепла від процесора та відеокарти забезпечувало СРО, а замість радіатора використовувався зовнішній теплообмінник, виконаний з мідних труб. Вся ця конструкція потім була занурена у садовий ставок.

Загалом такий метод охолодження ПК показав себе досить ефективним: під час стрес-тесту температура CPU Package була біля позначки 70°C, а GPU розігрівався не вище 41°C. Температура води у ставку при цьому становила 17,5°C. Більш детальну інформацію надано у відеозвіті.

Обговорити в форумі (коментарів: 44)

Всі новини за 03.08.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: