Обсяг L2-кешу в процесорах Intel Arrow Lake-S зросте до 3 Мбайт на «велике» ядро

Корпорація Intel взяла курс збільшення обсягу L2-кешу в настільних процесорах. Багато років нормою були скромні 256 Кбайт кеш-пам'яті другого рівня на ядро. У 2021 році цей показник спочатку виріс до 512 Кбайт (сімейство Rocket Lake-S), а потім до 1,25 МБ на високопродуктивне ядро (Alder Lake-S). У актуальних чипів Core 13-го покоління (Raptor Lake-S) він досяг 2 Мбайт та, згідно з останньою інформацією, зростатиме у майбутньому.

Intel
Інженерний зразок Intel Meteor Lake-S

Наступного року корпорація Intel виведе на ринок настільні чипи Arrow Lake-S. У них будуть використовуватися «великі» ядра з архітектурою Lion Cove, у яких місткість кеш-пам'яті другого рівня складе 3 МБ. Тобто всього за кілька поколінь CPU Core обсяг L2-кешу зріс одразу в 12 разів. Разом із процесорами Arrow Lake-S дебютує масова платформа LGA1851. Спочатку планувалося, що вона вийде разом із чипами Meteor Lake, проте реліз настільних версій, згідно з наявною інформацією, Intel скасувала.

У Мережі тим часом з'явилося фото інженерного зразка процесора Intel Meteor Lake-S в конструктивному виконанні LGA1851. Візуально він схожий на актуальні чипи LGA1700, проте відрізняються вирізи на текстоліті, а на «черевці» задіяно більше контактних майданчиків. Таке ж виконання отримають вищезазначені процесори Arrow Lake-S.

Intel

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Всі новини за 14.08.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: