Intel відмовиться від підтримки пам'яті DDR4 із релізом платформи LGA1851

Наступного року корпорація Intel виведе на ринок десктопну платформу LGA1851 та процесори Arrow Lake-S. У них чипмейкер не тільки перейде на нову схему маркування, але й повністю відмовиться від оперативної пам'яті DDR4. У разі актуальної платформи LGA1700 підтримка старого стандарту ОЗП дозволяла заощадити при апгрейді, особливо коли пропозиція модулів DDR5 була обмеженою.

Intel

За мірками Intel платформу LGA1851 можна буде назвати довгожителькою — нові моделі процесорів виходитимуть аж до 2026 року. Тобто в рамках цього сокету компанія може випустити одразу три сімейства процесорів. Офіційний дебют нової платформи заплановано на другу половину 2024 року. У материнських платах LGA1851 використовуватимуться набори системної логіки Intel 800-ї серії.

Самі процесори Arrow Lake-S мають вийти під брендом Intel Core Ultra. Нагадуємо, чипмейкер розпочне перехід на нову схему маркування вже цього року з релізом мобільних CPU Meteor Lake-S. Для настільних Core Ultra буде характерна наявність до 16 енергоефективних та до 8 високопродуктивних ядер, причому обсяг L2-кешу у «великих» ядер зросте до 3 Мбайт (проти 2 Мбайт у Raptor Lake-S).

У нових процесорах чипмейкер збільшить кількість ліній PCI Express 5.0 до 20 шт. Додаткові лінії призначені для підключення високошвидкісного NVMe-накопичувача, причому CPU також забезпечить роботу чотирьох ліній PCI-E 4.0. Розміри сокета LGA1851 та процесорів залишаться такими ж, як у попередників, що дозволить використовувати старі системи охолодження.

Intel

Додамо, що цього року на нас чекає реліз сімейства процесорів Raptor Lake-S Refresh у конструктивному виконанні LGA1700. Офіційна презентація новинок має відбутися на конференції Intel Innovation 2023 у другій половині вересня.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Всі новини за 21.08.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: