Ентузіасти обійшли обмеження Nvidia на модифікацію прошивок відеокарт

Корпорація Nvidia доклала чимало зусиль, щоб усунути можливість модифікації прошивок своїх відеокарт. Зокрема, в графічних чипах Maxwell (серія GeForce 900) вона додала вбудований процесор безпеки з кодовою назвою Falcon, який, серед іншого, запобігає запуску GPU з неавторизованою прошивкою. В результаті програмні модифікації відеокарт Nvidia GeForce фактично канули в Лету.

Nvidia

Як повідомляє веб-ресурс TechPowerUp, ентузіастам нарешті вдалося обійти вищезгадані обмеження. Інструменти OMGVflash та NVflashk здатні прошити VGA-BIOS минаючи всі перешкоди Nvidia, на кшталт перевірки підпису та ідентифікатора виробника/пристрою. Це дозволяє не тільки прошити ПЗ від топової на простішу версію відеокарти, але й усіляко модифікувати параметри пристрою. Наприклад, змінити межі енергоспоживання, збільшити напругу GPU або налаштувати криву вентиляторів відповідно до особистих уподобань.

Зрозуміло, до появи повноцінних аналогів колись популярних утиліт NiBiTor та Kepler BIOS Tweaker пройде ще якийсь час. Також слід мати на увазі, що модифікація прошивки призведе до анулювання гарантії на відеокарту, втім коли це зупиняло справжніх ПК-ентузіастів.

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Всі новини за 21.08.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: