Intel використовує ШІ, щоб підвищити енергоефективність процесорів Meteor Lake

Майбутнє покоління процесорів Meteor Lake отримає багаточипове компонування, потужну графіку і навіть блок VPU для прискорення алгоритмів штучного інтелекту. Він використовуватиметься спільно з іншими блоками процесора для генерації зображень та інших операцій, пов'язаних із роботою ШІ. Але компанія Intel також інтегрує штучний інтелект для керування режимами Meteor Lake. У нові процесори буде впроваджено інтелектуальний механізм керування живленням. ШІ визначатиме, яку кількість енергії необхідно подавати на процесор для конкретного робочого навантаження. ШІ гнучкіше керуватиме частотою і потужністю, забезпечуючи максимальну продуктивність для кожного навантаження. Такий механізм заразом підвищить енергоефективність процесора.

Алгоритм з ШІ передбачає навантаження для різних типів завдань, дозволяючи швидше масштабувати робочі режими. Реакція нового алгоритму приблизно на 35% швидша. Це означає, що процесор ефективніше використовуватиме свій енергетичний «бюджет» на одиницю часу. Це дуже важливо для мобільного сегменту, на який і орієнтовані перші процесори Meteor Lake. Для них новий механізм управління режимами забезпечує підвищення енергоефективності майже на 15%.

Сам алгоритм навчений заздалегідь і в автономному режимі на ПК вже не навчатиметься й не адаптуватиметься під сценарії конкретного користувача. Але Intel поступово вдосконалюватиме і покращуватиме цю технологію. Також компанія працює над різними моделями ШІ під різні групи користувачів. Зокрема, окремо згадується ігровий напрямок.

Очікується, що Intel офіційно представить процесори Core Ultra 1-го покоління під кодовою назвою Meteor Lake на заході Innovation, що відбудеться у вересні.

Джерело:
PCWorld

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Всі новини за 30.08.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: