Вивчаємо кристал процесорів AMD Phoenix2 із двома видами x86-ядер

Ми вже знаємо, що у мобільних процесорах Ryzen 7040 (Phoenix) використовуються два варіанти кристала. AMD не поспішає розкривати подробиці про молодший варіант APU, відомий під неофіційною назвою Phoenix2, проте інформація про нього потроху просочується до Мережі. Наприклад, від азійських джерел надійшло фото, що дозволяє вивчити внутрішню структуру молодшого кристала.

AMD Phoenix2

Для випуску гібридних процесорів AMD Phoenix використовується 4-нм технологія TSMC. Однак якщо звичайний варіант APU має площу 178 мм², то у так званого Phoenix2 вона становить 137 мм². Це пояснюється меншим числом x86-ядер (шість замість восьми), а також суттєво урізаним графічним блоком, який містить утричі менше Compute Units: 4 замість 12.

AMD Phoenix2

Втім, найцікавішою особливістю кристала Phoenix2 є використання двох видів x86-ядер. У ньому AMD об'єднала два ядра Zen 4 та чотири Zen 4c. Їх можна розгледіти у лівій половині кристала поруч із блоком L3-кеша. Обидва варіанти x86-ядер підтримують технологію SMT, що дозволяє створювати на базі Phoenix2 6-ядерні/12-потокові чипи, на зразок Ryzen 5 7540U.

AMD Phoenix2

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Всі новини за 10.09.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: